Sacharidová složka nukleotidů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny jsou spolu s proteiny základní a nezbytnou složkou živé hmoty. Hlavní jejich funkce je uchování genetické informace.
Advertisements

Transkripce (první krok genové exprese: Od DNA k RNA)
Báze Struktura NK DNA RNA konec.
Digitální učební materiál
Molekulární základy dědičnosti
BIOLOGIE 1 Rostliny Biologické vědy Metody práce v biologii
GENETIKA NUKLEOVÉ KYSELINY DNA, RNA
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
Pravidla hry Hra je rozdělena do tří částí
NUKLEOVÉ KYSELINY BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_05_PVP_257_Hol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_420.
Transkripce (první krok genové exprese)
Transkripce (první krok genové exprese)
Replikace DNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Nukleové kyseliny Jsou universální složky živých organismů.
Transkripce a translace
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura, vlastnosti a typy nukleových kyselin
Nukleové kyseliny Struktura DNA a RNA Milada Roštejnská Helena Klímová
Molekulární genetika DNA a RNA.
STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
NUKLEOVÉ KYSELINY A JEJICH METABOLISMUS
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nukleové kyseliny Nukleové kyseliny (NA) jsou makromolekulární látky a spolu s bílkovinami tvoří nejdůležitější látky v živé hmotě. Funkce: V molekulách.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_11 Tematická.
Molekulární základy dědičnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_203.
Molekulární genetika.
Nukleové kyseliny RNDr. Naďa Kosová.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Stavební plány: DNA a její replikace. Posloupnost aminokyselin v bílkovinných řetězcích je zakódována v dezoxyribonukleové kyselině – DNA, která je tvořena.
Didaktické testy z biochemie 4 Replikace Milada Roštejnská Helena Klímová.
GENETICKÁ INFORMACE je informace, která je primárně obsažena v nukleotidové sekvenci v nukleotidových sekvencích jsou obsaženy následující informace: o.
Milada Teplá, Helena Klímová
Nukleové kyseliny Přírodní látky
Didaktické testy z biochemie 5 Transkripce Milada Roštejnská Helena Klímová.
DNA diagnostika II..
Transkripce a translace
NUKLEOVÉ KYSELINY (NK)
Párováni bazí, hybridizace a denaturace DNA/RNA hraje důležitou roli v přírodě i aplikacích: - struktura DNA a duplikace genetické informace - transkripce.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Autor: Ing. Michal Řehulka  Přírodní makromolekulární látky (Biopolymery)  Vytvářejí dlouhé vláknité molekuly  Nesou a uchovávají genetickou informaci.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Metabolické děje II. – proteosyntéza
Nukleové kyseliny Charakteristika: biopolymery
Didaktické testy z biochemie 3
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA
Nukleové kyseliny obecný přehled.
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Stavební plány: DNA a její replikace
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Ivana Eštočinová, Pavla Fabulová, Markéta Formánková
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Od DNA k proteinu - v DNA informace – geny – zápis ve formě 4 písmen = nukleotidů = deoxyribóza, fosfátový zbytek, báze (A, T, C, G) - DNA = dvoušroubovice,
Molekulární základy genetiky
Co to je DNA? Advanced Genetics, s.r.o..
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
08-Nukleové kyseliny a proteosyntéza
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Sacharidová složka nukleotidů

Heterocyklické organické báze

Fosfáty

Názvosloví nukleotidů

PRIMÁRNÍ STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN je dána pořadím jednotlivých nukleotidů v polynukleotidovém řetězci nukleotidy jsou navzájem spojeny 3´, 5´- fosfodiesterovou vazbou –OH skupina na C3 - 3´- konec fosfátová skupina na C5 - 5´- konec

Strukturní typy nukleových kyselin lineární molekuly- mají volné konce a mohou být: jednořetězcové DNA nebo RNA dvouřetězcové DNA nebo RNA kružnicové molekuly – nemají volné konce a mohou být: tří až čtyřřetězcové molekuly DNA jednořetězcové se označují ss = single stranded dvouřetězcové ds = double stranded

Watson-Crieckovo párování bází Podle tohoto pravidla se prostřednictvím vodíkových vazeb páruje: adenin s thyminem A=T cytozin s guaninem C=G v RNA a při interakcích DNA-RNA se páruje Adenin s uracilem A=U nukleotidové sekvence, které se spojují tímto způsobem se označují jako komplementární

Obrácené Watson-Crieckovo párování bází uplatňuje se u DNA tvořené paralelními polynukleotidovými řetězci

SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA NUKLEOVÝCH KYSELIN

základní druhy konformace DNA jsou A,B,Z

Denaturace dvoušroubovicové DNA Přechod dvoušroubovicové DNA v samostatné polynukleotidové řetězce se označuje jako denaturace DNA K denaturaci DNA dochází nejčastěji: zvýšením teploty za alkalických podmínek teplota, při které dochází k denaturaci závisí na obsahu G a C v DNA čím více párů G-C DNA obsahuje, tím větší teploty je potřeba k její denaturaci rozmezí denaturačních teplot je asi 30-100 °C

denaturaci DNA provází tzv. hyperchromní efekt tj denaturaci DNA provází tzv. hyperchromní efekt tj. dochází ke zvýšení absorbance UV- světla závislost absorbance UV-světla o vlnové délce 260 nm roztoku dvoušroubovicové DNA na teplotě má tvar sigmoidální křivky teplota, při níž zdenaturovalo 50 % dsDNA se označuje jako teplota tání Tm

Hybridizace DNA

Různé hybridizační podmínky umožňují vytvoření dvojšroubovice s některými nespárovanými nukleotidy

TERCIÁRNÍ STRUKTURA DNA má podobu nadšroubovice = superhelixu parametry charakterizující nadšroubovici jsou: změny v celkovém čísle vinutí katalyzují enzymy zvané topoizomerázy