Úvod do subatomové fyziky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Letmý pohled na teorii strun
Advertisements

Atomové jádro, elementární částice
Vazebná energie a energie reakce
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Zpracováno dle: Dobrodružství částic Zpracováno dle:
Rozjímání nad základními parametry
Částicová fyzika – kvarkový model
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí
Atomová a jaderná fyzika
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
“Chytří lovci stopují konečnou teorii hledáním známek symetrie
Statický kvarkový model Supermulltiplet: charakterizován I a hypernábojem Y=B+S Skládání multipletů spinových či izotopických, např. dvě částice se spinem.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Mění se vlastnosti částic uvnitř velmi hustého a horkého prostředí? aneb jak studujeme vlastnosti silné interakce 1. Úvod 2. Současný pohled na strukturu.
Elementární částice 1) Úvod
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Symetrie a jejich narušení ve fyzice elementárních částic
Částicová fyzika – objev neutrin Beta rozpad Roku 1930 se při studiu β rozpadu došlo k výrazné nesrovnalosti v energetické bilanci reakcí. β rozpad je.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Původ hmoty ve Vesmíru Radomír Šmída
Cesta ke sjednocení interakcí
Uplatnění spektroskopie elektronů
Od osmeré cesty ke kvarkovému modelu a kvantové chromodynamice
Malá skála1 Několik poznámek k poruchové QCD  efektivním barevném náboji  asymptotické volnosti  konzistenci poruchové teorie  jetech a jejich.
Interakce těžkých nabitých částic a jader s hmotou Elektromagnetická interakce – rozptyl (na elektronech zanedbatelný, na jádrech malá pravděpodobnost),
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
22. JADERNÁ FYZIKA.
LHC, nový stroj na částice
Elementární částice hanah.
Pojem účinného průřezu
BARYONY p, n, Λ, Σ, Ξ, Ω nukleony hyperony nukleony Obecně pro baryon i 1baryony.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Vybrané kapitoly z fyziky se zaměřením na atomistiku a jadernou fyziku
Slabé interakce Zachovávají leptonová čísla, nezachovávají paritu, izotopický spin, podivnost, c, b, t Mají význam? Nyní standardní model elektromagnetických.
Stavba atomového jádra
ELEKTRICKÉ POLE.
Fyzika elementárních částic
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Interakce neutrin s hmotou Neutrina interagují pouze slabou interakcí Slabá interakce je zprostředkována výměnou intermediálních bosonů: Z 0 (neutrální.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 17.
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Standardní model elementárních částic a jejich interakcí aneb Cihly a malta, ze kterých je postaven náš svět  CERN Jiří Rameš, Fyzikální ústav AV ČR,
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
Zákonitosti mikrosvěta
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
7 Jaderná a částicová fyzika
7Jaderná a částicová fyzika … 7.2 Radioaktivita 7.3 Interakce jaderného záření s hmotou 7.4 Štěpení a fuze atomových jader 7.5 Subnukleární částice 7.6.
 Kvarky  Leptony Elementární částice (nejdou dělit)  Bosony.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
Astrofyzika – dálkové studium
Kvarky, leptony a Velký třesk
Interakce neutrin s hmotou
Hmota Částice Interakce
Standardní model.
– Standardní model – Základních částic a interakcí
Několik poznámek k poruchové QCD
Model interakcí Rostislav Halaš
Kvark-gluonové plazma
Kvarky. A co bude dál?? Přednáší Tadeáš Miler www-hep2.fzu.cz.
Standardní model Jiří Dolejší, Olga Kotrbová, Univerzita Karlova v Praze Současným představám o tom, z jakých nejelementárnějších kamínků je svět složen.
David Dobáš, Jana Drnková, Jitka Mrázková
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Úvod do subatomové fyziky S použitím přednášky Prof. Jima Wisse Sestavil V. Petráček

Subatomová fyzika Hmotu můžeme klasifikovat následovně: Subatomová fyzika je vědou o podstatě hmoty, její struktůře a interakcích jijích konstituentů Hmotu můžeme klasifikovat následovně: 1. Leptony (elektron, mion, tau,neutrina). Pravděpodobně fundamentální bodové částice mající spin ½, fermiony. Necítí silnou sílu, která váže nukeony v 2. Hadrony (jako proton a neutron). Složené částice sestávající z kvarků se ½ . Interagují silně, slabě a elektromagneticky . Dělíme je na baryony (fermiony) a mezony(bosony). 3. Kalibrační bosony (such as the photon). Tyto částice jsou vyměňovány mezi kvarky a leptony a zprostředkují interakci (silové působení). Většinou se vyskytují též jako volné částice Mají spin 1. Patří mezi ně: nehmotné foton (E&M) a gluony (silná síla) a velice hmotné W a Z bosony (slabá síla). Graviton je nehmotný a má spin patrně 2.

Interakce Budeme hovořit o třech interakcích, které popisuje současný standardní model částicové fyziky (SM): Silná: krátký dosah 10-15m rel. intenzita ~1 • Jaderná vazba a vazba kvarků v hadronech 2. Electromagnetická: (dlouhodosahová ) rel. intenzita ~1/137 3. Slabá: (krátký dosah) rel. intensita ~ 1/10000 • Beta rozpad. Neutrinové interakce Intenzita všech tří interakcí yávisí na škále vzdálenosti interagujících částic a na hybnosti předané při interakci. Při vysokých energiích se intenzity všech tří interakcí blíží a splynou. Je pravděpodobné, že za těchto podmínek jsou všechny interakce (vč. gravitace) stejně silné a můžeme uvažovat o tom, že interakce jak je známe jsou rozrůzněným projevem jedné původní

Kalibrační teorie Všechny tří diskutované interakce lze popsat pomocí Tzv. kalibračních teorií. Teorii elektromagnetické interakce – kvantovou elektrodynamiku vytvořil Robert Feynman

Používané jednotky V subatomové fyzice obvykle používáme soustavu jednotek v níž lze vše co potřebujeme vyjádřit pomocí energie. Většinou též pracujeme s c=1

Tři interakce – přehled

Silná interakce v kvantové chromodynamice QCD Gluony mají schopnost spolu navzájem silně interagovat. To zpusobuje vytvoření trubic barevného elektrického pole (gluonového pole) mezi vázanými kvarky, když se je snažíme od sebe oddělit. Vazební potenciál kvarků způsobuje jejich uvěznění – volné kvarky nejsou pozorovány. Ač jsou gluony nehmotné, je díky jejich vzájemné interakci dosah silné síly omezený

Spektroskopie kvarků Naivní kvarkový model konstruuje hadrony buď z trojic kvarků qqq (baryony) nebo z dvojic (q anti_q) (mezony) Kvarky mají spin ½ a baryonové číslo 1/3 Kvarky mají zlomkový náboj u,c,t 2/3 d,s,b -1/3 U antikvarků je jejich náboj opačný Proto mezony mají baryonové číslo = 0. Jejich náboj závisí na kvarcích obsažených v mezonu +1 (ud) or 0 (uu/dd) or -1 (du) Pro baryony dostáváme baryonové číslo 1 (u antibaryonů -1) a náboj v rozmezí -2..1

Generační struktura standardního modelu částicové fyziky SM Máme tedy 6 kvarků vyskytujících se ve třech generacích s Obdobnými vlastnostmi. C,s,b.t kvarky nesou nová kvantová čísla (která se zachovávají) (půvab, podivnost, pravda a krása) Ke kvarkovým dubletům existují také antidublety obsahující antikvarky. Preferovány jsou slabé rozpady v rámci jedné generace Pro leptony máme rovněž 3 generace dubletů, jejich vlastnosti se však ještě zjišťují – doposud nejsou známy hmoty neutrin. Víme jen, že jsou nenulové a máme určitý rozsah hmot povolený experimentem Hmoty neutrin nemusejí souviset s hmotami jejich partnerů v generaci Dá se ukázat, že 3 generace jsou třeba pro vytvoření narušení CP symetrie ve standardního modelu. Kdyby nebyly 3 generace, nekompenzovaly by se tzv. trojúhelníkové anomálie. Tato struktura je tedy parně důležitá a konečná. Experiment Superkamiokande v Japonsku Studující neutrinové oscilace

Slabé přechody mezi kvarky Jak bylo řečeno slabé rozpady kvarků preferují koncový stav v téže generaci K rozpadům mezigeneračním dochází S mnohem menší pravděpodobností Proto třeba B mezon vydrží před rozpadem Na D mezon po střední dobu c=460m, což umožnuje jeho detekci

Spektroskopie kvarků - mezony Příklad spektra vázaných stavů c-antic páru Existuje celá řada stavů lišících se jak hmotností tak dalšími kvantovými charakteristikami (n,L,P)

Baryony 3/2 Spin Decimet                                                          1/2 spin Octet                                                         

Anti-Baryony 3/2 spin Decimet                                                          1/2 spin Octet                                                         

Mezony 0 spin                                                                   1 spin                                                                           

Baryony & Anti-Baryony obsahující c kvark

Mezony obsahující c a b kvark

Supersymetrické částice Některé teorie předpovídají, že ke každé známé částici existuje její supersymetrický partner, který patří do opačné spinové statistiky (fermion-boson a boson-fermion) a je tím těžší, čím lehčí je jeho známý partner Těmto teoriím se říká supersymetrické Supersymetrické částice budeme již zanedlouho hledat při experimentech na urychlovači LHC v CERN

Výpočty QCD na mříži Vlastnosti silné interakce není snadné prozkoumat Díky její intenzitě je často třeba přistoupit k výpočtu na diskrétní mříži – Lattice QCD. Tak se dá odhadnout chování teorie i v jinak neřešitelných oblastech K takovým výpočtům jsou však třeba veliké výpočetní klastry.