ZF2/5 Polovodičové optické prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRONICKÉ SOUČÁSTKY 1. Úvod, polovodiče, přechod P-N
Advertisements

Vznik PN přechodu.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Optoelektronika opticko-elektrické převodníky - fotorezistor, fotodioda, fototranzistor, solární články, optron Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Tato prezentace byla vytvořena
Zdroje záření tepelný zdroj výbojky elektroluminiscenční diody lasery.
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
POLOVODIČE.
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
4.4 Elektronová struktura
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pevnolátkové lasery Jan Berka1, Július Horváth2, Jan Kraček3
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Tato prezentace byla vytvořena
KEE/SOES 10. přednáška Moderní technologie FV článků Umělá fotosyntéza
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
Fyzika kondenzovaného stavu
Fotovoltaické články – základní struktura a parametry
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
FOTON tepelná energie chemická energie změna el. veličin mechanická
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_01 Tematická.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Anihilace pozitronů v polovodičích záchytový model pro V -
Tato prezentace byla vytvořena
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polovodičové detektory
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Opakování Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Fotonásobič vstupní okno zesílení typicky:
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Princip laseru Deexcitace elektronu Excitace elektronu Spontánní emise
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Optické přenosové cesty.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
Přenosová média OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Zapojení optického spoje zdroj světla přijímací optický systém modulátor vysílací optický systém zpracování.
Tento materiál vznikl v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/ Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci, který je spolufinancován.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Fyzika kondenzovaného stavu 7. prezentace. Kvantování kmitů mříže  elastické vlny v krystalu jsou tvořeny fonony  tepelné kmity v krystalech  tepelně.
Přednáška č 1: Úvod do nanofotoniky
Odborný výcvik 2. ročník – prezentace 1
Fyzika kondenzovaného stavu
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotonické nanostruktury (alias nanofotonika)
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Molekulární elektronika
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
II. Kvantové heterostruktury
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Přednáška č 2: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
Polovodiče SŠ-COPT Kroměříž.
Digitální učební materiál
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Přednáška č 1: Dioda Nanofotonika a Nanoelektronika (SLO/BNNE)
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

ZF2/5 Polovodičové optické prvky - diody, lasery Jan Soubusta Společná laburatoř optiky UP a FZÚ AVČR 17. listopadu 50A, Olomouc INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci projektu: Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky, CZ.1.07/2.2.00/07.0018

Co je to polovodič? Typické polovodiče: Si, Ge, GaAs Čistý polovodič má vodivost v oblasti mezi izolátory a kovy.

Krystalová struktura polovodiče Polovodiče jsou krystaly s kovalentní vazbou. krystalová struktura polovodičů (GaAs)

Pásové schéma polovodiče Šířka zakázaného pásu:

Které polovodiče jsou vhodné pro fotoniku? Přímý polovodič (GaAs) Nepřímý polovodič (Si, Ge) Zákony zachování energie a hybnosti při optické mezipásové excitaci. Doba života nosičů v GaAs je řádově ≈ns Doba života nosičů v Si je řádově ≈ms

Kvazičástice – nosiče proudu v polovodiči díra polovodič p-typu DÍRY Kvazičástice elektron polovodič n-typu ELEKTRONY Polovodič, který má stejnou koncentraci elektronů i děr označujeme vlastní Zákon působení aktivních hmotností: Vztahy pro výpočet parametrů kvazičástic v polovodiči.

Co způsobují příměsi v polovodiči? Donorové a akceptorové příměsové hladiny vytvářejí stavy v zakázaném pásu. Fermiho hladina se v pásu nachází na příměsové hladině.

Na co lze využít polovodiče? Čisté polovodiče mají jen omezené uplatnění. Pro aplikace polovodičů v elektronice (dominují jsou elektrony) a fotonice (dominantní jsou fotony) je zapotřebí prvků, které jsou schopné zajistit následující funkce. elektronika logické operace, binární spínače analogové obvody, zesilovače fotonika přenosové obvody, signál přenášený elektrony se přenese na fotony detektory záření, zpětná konverze z optického signálu do elektrického signálu Tyto funkce mohou zajistit strukturované polovodiče využívající p-n přechod nebo tranzistor.

P – N přechod ve fotonice P-N přechod může sloužit jako LED, LASER, nebo fotodioda

Interakce polovodiče se zářením Z pohledu optiky dochází v polovodiči ke třem procesů ABSORPCE Je to dominantní proces u fotodetektorů, kde se absorbuje záření s energií větší než Eg SPONTÁNNÍ EMISE Je to dominantní proces u LED diod. Doba života nosičů v GaAs je řádově ≈ns Doba života nosičů v Si je řádově ≈ms STIMULOVANÁ EMISE Je dominantní u LASERu Na ještě excitovaný elektron dopadne foton stimulující přechod. Pro dosažení laserování musí stimulovaná emise převážit nad spontánní Zajistí se vysokou hustotou pole v rezonátoru. absorpcí Zajistí se zvýšením inverze populace.

Konstrukce polovodičové LED diody Injekce minoritních nosičů do P-N přechodu. Vyzařovací účinnost LED diody v závislosti na geometrii (index lomu 3.6).

Polovodičový LASER

x=0.4, červená x=0.65, oranžová x=0.85, žlutá x=1, zelená Změna spektra LED v závislosti na dopování GaAs. Změna spektra LED v závislosti na dopování složení GaAs1-xPx x=0.4, červená x=0.65, oranžová x=0.85, žlutá x=1, zelená Navázání světla do vlákna v příčné nebo podélné konfiguraci.

LASER - Optická zpětná vazba Spektrum a) LED, b) mody rezonátoru, c) výstup z LASERu. Přechod do stimulovaného režimu při zvyšování proudu: a) pod prahem, b) na prahu, c) nad prahem.

Výhody LASERu s heterostrukturou Heterostruktura lepší lokalizace nosičů i optického pole. homogenní P-N přechod

Proužková geometrie heterogenního laseru. Laser s vnořenou heterostrukturou. Proužkový laser s příčnou geometrií.

LASER – oprava elipticity svazku Dostupné barvy dnešních polovodičových laserů

The End