Působení ledovce u nás autor: Mgr. Jana Mikešová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Endogenní (vnitřní) pochody
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Georeliéf – exogenní síly II.
Ledovcové tvary.
ČESKÁ REPUBLIKA – TVARY RELIÉFU, GEOMORFOLOGICKÉ ČLENĚNÍ
,,Šumava“ zachycuje ve svém názvu šumění větru v lesích, které se zdají nekonečné  Vývěsním štítem Šumavy jsou rozlehlé přírodní lesy  Šumava je.
ČESKÁ REPUBLIKA – VODSTVO
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
Národní parky České republiky
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Exogenní geologické děje
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Tábor Šumava již po sedmé Podvečerní vycházka Grádl-Železná Ruda- Belvedér-Grádl 9 km.
Jezera.
Česká republika: Hory Hospodářský zeměpis
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_09.
Česká republika Geologický vývoj
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Plzeňský kraj Přírodní poměry
Ledovce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_66.
největší v ČR a ve střední Evropě
1. Šumavská soustava Pozůstatky horského ledovce.
ZEMĚPIS ročník JEZERA, PŘEHRADNÍ NÁDRŽE
Šumavská subprovincie
KLIMATICKÉ POMĚRY ČESKÁ REPUBLIKA.
Denali národní park Alaska USA.
CK Šumavský medvěd. Služby Nabízíme zájezdy a dovolené na Šumavě pro rodiny s dětmi, páry, seniory i školní zájezdy Spolupracujeme s hotelem „U sedmi.
NÁRODNÍ PARK ŠUMAVA.
GEOLOGICKÁ ČINNOST LEDOVCŮ
Čtvrtohory Éry Země vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Horopis České republiky Krkonoše Šumava Krušné hory.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
VODSTVO ČR Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Graclík. Dostupné.
Geologický vývoj území České republiky
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Vodopády, jezera, rybníky a přehrady na území Česka
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
zpracovaný v rámci projektu
Česká republika Geologická stavba ZŠ Hejnice 2010.
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
AZ KVÍZ Geologické děje
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pozůstatky horského ledovce - jezera
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Jezera, přehrady a rybníky. Jezera v ČR není mnoho přírodních jezer Jezera podle původu: 1. Ledovcová karová jezera  na Šumavě:  Černé jezero - největší.
Transkript prezentace:

Působení ledovce u nás autor: Mgr. Jana Mikešová

Působení ledovce u nás ve čtvrtohorách obě části se již vyvíjely podobně Tvary vzniklé činností ledovce: - ledovcová údolí tvaru U - bludné balvany – na Opavsku - morény, kary - ledovcová jezera u nás 5 na Šumavě

Bludné balvany ve Frýdku-Místku ze skandinávské červené žuly a ruly http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:M%C3%ADstek,_bludn%C3%A9_balvany.jpg

Boční moréna na ledovci Gorner Glacier ve švýcarském Zermattu Boční moréna na ledovci Gorner Glacier ve švýcarském Zermattu. Moréna je vysoký val z kamenů v horní levé části fotografie. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Glacier.zermatt.arp.750pix.jpg

Boční moréna tvořená tillem http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LateralMoraine_6911.jpg

V ČR je 5 jezer ledovcového původu, všechna jsou na Šumavě SP: Najdi v přesmyčkách 5 ledovcových jezer OTERČOV LEPNŠÉ ŠIÁPRSLÉK KALA ERÉNČ ČERTOVO PLEŠNÉ PRÁŠILSKÉ LAKA ČERNÉ

V ČR je 5 jezer ledovcového původu, všechna jsou na Šumavě Černé jezero Čertovo jezero

Prášilské jezero Jezero Laka Plešné jezero