ZÁKLADY GEOINFORMATIKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Získávání topografické informace
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Využití výškových dat.
MĚSTSKÝ ROK INFORMATIKY GIS – současnost a budoucnost mapových služeb města Plzně gis.plzen-city.cz Václav Kučera Správa GIS, Správa informačních.
Mapy a geografické informační systémy
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I LS 2012 – 2014, 1. přednáška 2014 Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat.
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
ISSS 2004 Technická infrastruktura IZS kraje Vysočina.
GPS.
Relační databáze.
1 © 2007 Autodesk Civil Engineering Autodesk – řešení infrastruktury Ivona Foltýnová ISD technický konzultant.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Úvod co to je GIS free GIS využití. Úvod co to je GIS free GIS využití.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Geoinformatika úvod.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Diplomová práce Valašské muzeum v přírodě - virtuálně vedoucí: doc. Ing. Petr Rapant CSc. kontakt: konzultant VMP : Jaroslav Polášek.
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Fotogrammetrie se zabývá zjišťováním geometrických a polohových informací z obrazových záznamů, nejčastěji z fotografických snímků. Využití:  Kartografie:
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Dálkový průzkum Země Remote Sensing. Gaspard Félix Tournachon „Nadar“
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ Jan Dušek.
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
ČVUT – fakulta stavební Geografické informační systémy IDRISI Software pro GIS a analýzu obrazu Pelinková Martina
NEDESTRUKTIVNÍ ARCHEOLOGIE KATEDRA ARCHEOLOGIE Fakulta filozofická Západočeská univerzita Doc. PhDr. M. Gojda, CSc.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Geografické informační systémy
Informační modelování budov (BIM)
Dokumentace památkových objektů
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Informační modelování budov (BIM)
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

ZÁKLADY GEOINFORMATIKY Úvodní přednáška Mgr. Libor Hladiš

představení podstaty GIS základy práce v GIS na příkladu Janitor J/2 Obsah předmětu představení podstaty GIS základy práce v GIS na příkladu Janitor J/2 přehled dostupných datových sad v ČR získávání informací o území dostupné mapservery ukončení – jednoduchá písemka

A co to vlastně je? „Geoinformatika je obor, který vyvíjí a využívá nástroje informačních technologií k řešení problémů geověd a souvisejících technických oborů. Zabývá se informacemi o prostorových objektech, procesech a vazbách mezi nimi.“

Geografický informační systém GIS je organizovaný, počítačově založený systém hardwaru, softwaru a geografických informací vyvinutý ke vstupu, správě, analytickému zpracování a prezentaci prostorových dat.

Mapy a GIS Mapa „v počítači“ ą GIS mapy převedené do počítače (jako obrázek) ještě samy o sobě netvoří GIS Mapa = výstup z GIS v GIS nejsou uloženy mapy, ale data, která lze formou mapy zobrazovat obsah a grafická podoba mapy je určována uživatelem podle potřeby GIS je informační systém zpracování (velkého) objemu různorodých dat možnost vyhledávání, analýzy dat

Data GIS reprezentují reálný svět…

…s různou mírou přesnosti

Znáte ? supermapy.cz Google Earth technologie GPS předpověď počasí

GIS – analýza dat GIS odpovídá na otázky:  Co je zde? dotazování  Kde je ...? vyhledávání  Co se změnilo od ...? trendy  Jaké je prostorové uspořádání? uspořádání  Co kdyby? modelování Typickými otázkami, na které odpovídá prostorová analýza v GIS jsou například: Co je na tomto místě? Kde je tento objekt? Jaké jsou vlastnosti tohoto místa? Kde je místo, které má tyto vlastnosti? Co se změnilo od ...? Jak by to vypadalo, kdyby...? a mnoho dalších podobných otázek. 9

GIS – příklady analýzy dat Analýza dostupnosti Při analýze dostupnosti (například škol, zdravotnických, kulturních či jiných zařízení, obchodů apod.) se využívají často geometrické sítě pozemních komunikací v kombinaci s body či plochami reprezenzujícími daná zařízení. Lze řešit dostupnost vyjádřenou časově nebo vzdáleností. 10

sledování stěhovavých ptáků GIS – příklady analýzy dat sledování stěhovavých ptáků Sledování objektů Pomocí GIS lze také monitorovat pohyb objektů v reálném čase, vysílají-li objekty v pravidelných intervalech údaje o své poloze nebo je-li tato poloha zjišťována jinak (zaměřováním, vyhodnocováním snímků atd.). Lze tak sledovat pohyb vozidel, letadel, ale i jiných objektů, jako např. hurikánu, pohybu hejn stěhovavých ptáků aj. Tyto nástroje proto často využívají dispečinky záchranné služby a firmy zabývající se autodopravou. sledování letadel sledování hurikánu 11

Dálkový průzkum Země družicový x letecký využití v geologii, geomorfologii, lesnictví, urbanismu, zemědělství, hydrologii, kartografii, meteorologii a klimatologii, atd.

GPS – Gde Proboha Su??? Určení polohy a nadmořské výšky téměř kdekoliv a kdykoliv Navigace osob a mobilních objektů, měření rychlosti pohybu GPS přijímače: pouze záznam polohy včetně nadmořské výšky navíc grafické zobrazení na podkladové mapě navíc navigace na podkladové mapě

GPS – Global Posiotioning System Logistika a doprava (letecká, námořní, železniční, automobilová)‏ Archeologie Záchranné složky KONTROLA obchodních zástupců Plánování a kontrola přepravy Geodézie a mapování Armáda Sport Turistika, volný čas Průmyslová, zemědělská výroba Business, obchodní činnost

Digitální modely terénu - postup tvorby DMT

DMT důležitá je volba interpolační metody – IDW, Trend, Spline,… vizualizace – barevná hypsometrie, stínování využití – orientace terénu, sklony svahů, viditelnost z bodů, vizualizace terénu

Co ke studiu? Voženílek, V.: Geografické informační systémy I., 173s. 2001 GeoBussiness GOOGLE!!!