Velké databáze High Performance Databases Miroslav Křipač Vývojový tým IS MU Služby počítačových sítí, 13. 12. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Jaromír Šlesinger, HEWLETT-PACKARD s.r.o.
Obor informační technologie
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
Technologie GPRS >Roman Slowioczek Specialista pro GPRS technologii Oskar.
Cloud Computing - efektivní a transparentní provoz organizace pro každého (Jakub Fiala, Miroslav Čejka GORDIC ® )
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Charon Extension Layer (CEL) Jan Kmuníček CESNET.
Databázové systémy Architektury DBS.
Bezpečnost IS David Krch Solutions Specialist IS Technolog. Fyzická Osobní Organizační Komplexní pohled na bezpečnost Technolog. IS.
Školní informační systémy
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
NeoSync on-line zálohování pro každého / pro každou firmu
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
Letsim 1 letecký simulátor Prezentace projektu - 36SI.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Systémová integrace Big Data
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Cluster---- Pavel Martinec 4.A1. Z Z 2 O mně O projektu Stanovení dílčích úkolů Vlastní řešení projektu Výběr serverů a nákup serverů Zapojení do clusteru.
INTERNETOVÝ OBCHOD S POČÍTAČOVÝMI KOMPONENTY. ČLENOVÉ TÝMU Zuzana Malaníková Ondřej Břížek Aleš Pěnkava Jiří Vávra Jaromír Veber.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
KL Free IS Informační systém pro regionální síť KLfree.net.
Petr Dadák, Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Centralizovaná správa účtů v heterogenním prostředí Petr Dadák Bakalářská práce.
Selektivní šifrování dat v databázích
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Rezervační systém jídel
Distribuovaná simulace pomocí OOPN Ivan Schwarz. Motivace Význam distribuovaných aplikací Nutnost nástroje pro modelování, simulaci a prototypování distribuovaných.
Katedra počítačů ČVUT FEL
PODNIKOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY porovnání PC, WORKSTATION, SERVER, MAINFRAME.
U l t r a S p a r c T 1. 2 Program prezentace ₪ Zařazení procesoru ₪ Technická data ₪ Aplikace ₪ Shrnutí.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Webový knihovní systém
Centrum informačních technologií Ostravské Univerzity v Ostravě Čestmír Kantor, říjen 2006.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Univerzitní informační systém Milan Šorm.
B2B Systémová integrace Jiří Macháček. Osnova ► Úvod ► Terminologie ► Parametry – požadavky ► Způsoby integrace ► Web-Services ► Příklady.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Oracle – využití pro vývoj Studijní evidence Seminář Portálové služby na VŠ Rožnov p/R., Ing. Milan Šorm Vedoucí vývoje a provozu Vývojový.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Evidence aplikací a jejich dokumentace
INTEGRACE řešení základních registrů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Identity management v UIS
Demoverze QI Informace pro partnery DCC
Linková úroveň (druhá část)
Přednášky z distribuovaných systémů
Mikroservisy Petr Paloch.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Velké databáze High Performance Databases Miroslav Křipač Vývojový tým IS MU Služby počítačových sítí,

Motivace:  vysoká dostupnost, transparentní vůči aplikacím  navýšení propustnosti, horizontální zvýšení výkonu „share-nothing“ clustery  standby databáze  single point of failure  In-memory databáze „share-all“ clustery  on-line sdílení dat více instancemi (čtení i zápis)‏  „global cache“ - sdílení na úrovni paměti Distribuované DBS

Příklad: Informační systém MU Architektura systému  striktně webový systém  on-line zpracování požadavků Databázová část  dvouuzlový databázový cluster pro zajištění dostupnosti  každý uzel až 32 CPU pro škálování výkonu (teor. 1024)‏  přesun zdrojů mezi jednotlivými DB uzly  2 x SGI Altix 350, Intel Itanium 2, 64-bit Linux  Oracle Database EE 10g, RAC, vlastní konfigurace  třetí rok produkčního provozu  vysoký poměr cena / výkon (necelých 300 Kč na uživatele)‏