Statistika – základní pojmy, diagramy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Advertisements

Vlastnosti posloupností
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Automobily – koncepce, karoserie
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Hotels – accommodation Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Základy psychologie – úvod
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Travelling Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Holidays – Christmas Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Kameníková.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Great Britain – Scotland Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila.
Geräte in der Klasse Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Použití zeleniny v kuchyni
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Řízení – diagnostika závad, opravy
Mechanické převodovky
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Vodorovné rozepření budov
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Brzdy se vzduchotlakým ovládáním
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Transkript prezentace:

Statistika – základní pojmy, diagramy Střední odborná škola Otrokovice Statistika – základní pojmy, diagramy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika 1 DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor Mgr. Hana Cibulková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-M/2-MA-1/17 Název DUM Statistika – základní pojmy, diagramy Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Matematika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k prezentaci základních pojmů ze statistiky, slouží k doplnění výkladu učitelem; náplň: definice základních pojmů ze statistiky, příklady diagramů Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Statistika, soubor, znak, četnost, modus, medián, diagram Datum 7. 5. 2013

Statistika – základní pojmy, diagramy Náplň výuky Definice základních pojmů ze statistiky včetně jednoduchých příkladů, typy diagramů.

Statistika – základní pojmy Statistika je věda o metodách sběru, zpracování a vyhodnocování statistických údajů. Zkoumá společenské, přírodní, technické a další jevy na rozsáhlých souborech údajů. Matematická statistika se zabývá matematickým zpracováním těchto údajů a rozborem výsledků.

Statistický soubor je soubor osob, věcí, událostí, jevů apod Statistický soubor je soubor osob, věcí, událostí, jevů apod. s určitou společnou vlastností. Příklad statistického souboru: Žáci jedné třídy

Statistické jednotky jsou jednotlivé prvky souboru Statistické jednotky jsou jednotlivé prvky souboru. Příklad statistické jednotky: Jednotliví žáci třídy

Rozsah souboru je počet prvků statistického souboru Rozsah souboru je počet prvků statistického souboru. Příklad: Počet žáků jedné třídy (např. 28)

Statistický znak je to, co u souboru zjišťujeme. Statistické znaky dělíme na: kvantitativní – vyjadřujeme číslem např. známka z testu b) kvalitativní – vyjadřujeme slovně např. dívka; chlapec

Četnost znaku: absolutní – konkrétní počet jednotek, kterým přísluší stejná hodnota znaku např. z 28 žáků je 12 dívek b) relativní – podíl absolutní četnosti a rozsahu souboru např. počet dívek 12 28 ≐0,43 Relativní četnost často vyjadřujeme v procentech 0,43 = 43 %

Výpočet aritmetického průměru: Aritmetický průměr vypočítáme tak, že součet hodnot znaku dělíme rozsahem souboru. Příklad: Písemnou práci z matematiky psalo dvacet žáků a dostali tyto známky: 1, 1, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 2, 1, 1, 4, 4, 4, 5, 5, 2, 2, 3, 4 Výpočet aritmetického průměru: 𝑥 = 4 . 1+6 . 2+4 . 3+4 . 4+2 . 5 20 =2,7 

Modus je hodnota znaku, který má největší četnost Modus je hodnota znaku, který má největší četnost. Značíme: Mod(x) Příklad: 1, 1, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 2, 1, 1, 4, 4, 4, 5, 5, 2, 2, 3, 4 Mod(x) = 2

Medián je prostřední hodnota znaku, jsou-li hodnoty uspořádány podle velikosti. Značíme: Med(x) Příklad 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5 Med( x ) = 2 Je-li sudý počet hodnot, medián je aritmetický průměr prostředních dvou. 1, 1, 1, 1, 2, 2, 2, 2, 2, 2, 3, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, 5, 5 Med x = 2+3 2 =2,5

Diagramy Statistické údaje bývají často znázorňovány graficky pomocí různých druhů diagramů: spojnicový sloupcový kruhový

Příklad: Statistické šetření zkušenosti s drogou žáků střední školy Spojnicový diagram Obr. 1: příklad spojnicového diagramu

Sloupcový diagram Obr. 2: příklad sloupcového diagramu

Kruhový diagram Obr. 3: příklad kruhového diagramu

Kontrolní otázky: Čím se zabývá statistika? Definuj modus a medián. Jaké znáš druhy diagramů a k čemu slouží?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: