9 Family Pavel Mezera. ARM processors family jsou založené 32b RISC architektuře s ortogonálními instrukcemi dnes představují 75% trhu procesorů pro vestavěné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na velikosti (ne)záleží aneb Úvod do programování jednočipů
Advertisements

Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Mikroprocesory Procesory. Procesor je synchronní zařízení provádí operace s daty je programovatelný pomocí mikroinstrukcí je více rodin procesorů (jednočipy.
Vestavný modul pro počítačové vidění využívající hradlové pole Diplomová práce, Bc. Jan Šváb ČVUT Praha, Fakulta Elektrotechnická.
Procesory Filip Skulník.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Architektura a vývoj PC 3. Ing. Vladislav Bezouška, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
TEP Charakteristika ATmega č.2. Charakteristika ATmega Téma Charakteristika ATmega TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Jitka Davidová ZŠ Nám. Bří Jandusů 7.B.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PROJEKT : SCADA systémy na mobilních zařízeních AUTOŘI : Ing. Ondřej Krejcar Ing. Stanislav Slíva.
Začátky mikroprocesorů
Operační systémy LS 2014/ konzultace 20. února 2015 (4 hodiny)
D S P V D I A G N O S T I C E A Ř Í Z E N Í AUTOR : Ing. Zdeněk Macháček PROJEKT : Digitální signálové procesory v diagnostice a řízení.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Výpočetní Cluster “Mazlik” Nové Hrady FROV JU Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Bc. Martin Šafánek.
18/07/20151 Intel (1) Vyroben v roce 1989 Prodáván pod oficiálním názvem 80486DX Plně 32bitový procesor Na svém čipu má integrován: -zmodernizovaný.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
U l t r a S p a r c T 1. 2 Program prezentace ₪ Zařazení procesoru ₪ Technická data ₪ Aplikace ₪ Shrnutí.
ALTERA Stratix – LE až 7427 Kbitů RAM tři bloky RAM pamětí rychlé DSP bloky až 12 PLL (4+8 rychlých) až 16 globálních hodin a 22 zdrojů podpora.
23/04/20151 Základní deska (1) Označována také jako mainboard, mother- board Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: –procesor.
Pokročilé architektury počítačů (PAP_05.ppt)
Procesory pro kapesní počítače Sem. práce 31SCS Tomáš Hanikýř
1. přednáška organizace přednášek a cvičení -úvodní informace, požadavky na posluchače -literatura -souvislost HW a SW, komponenty počítačového.
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Procesory.
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Kontakty Webpage přednášky: – Slajdy (MS PowerPoint): –ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/PRG017 Technické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Sekundární architektury ve Fedoře Openmobility Brno,
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Operační systémy Základní pojmy © Milan Keršláger Obsah: základní.
Mainframe a Linux Dan Horák Software Engineer, Red Hat.
Rozdělení počítačů. Počítače rozdělujeme podle mnoha kritérií z nichž některé dále probereme. Nejčastější rozdělení je na počítače typu :  CISC (Complex.
Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Vývoj architektur mikroprocesorů Od 4 bitů k superskalárnímu RISC Pavel Píša
Operační systémy 2015/ přednáška 21. března 2016.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Operační systémy Mikroprocesory
Počítačové systémy 3. Mikroprocesory
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Hardware číslicové techniky
Operační systémy 1. Základní pojmy
Stránkování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
hierarchie pamětí vyrovnávací paměť režimy práce procesoru
Hardware číslicové techniky
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Informatika / …o počítači
Přepínání procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

9 Family Pavel Mezera

ARM processors family jsou založené 32b RISC architektuře s ortogonálními instrukcemi dnes představují 75% trhu procesorů pro vestavěné aplikace široká podpora mezi vývojovými nástroji u verzí s MMU možnost Linuxu, WinCE, VxWorks a dalších OS. obchodní model založený na licencování výroby – řada implementátorů – množství procesorů a SoC vyvinutých a ušitých na míru specializovaným třídám aplikací – není potřeba chodit s dělem na vrabce

Filosofie ARM jádra jsou založena na Redukované sadě instrukcí (RISC) bez využití mikrokódování Volitelné representaci – Little / Big Endian Load/Store architektuře (operace pouze nad registry, nikoliv přímo nad pamětí) sadě všeobecně použitelných registrů (31 celkem, 16 pro normální využití, 15 pro rychlá přerušení) Jednoduchých adresovacích módech (adresa se musí být určitelná pouze z prováděné instrukce a obsahu registrů) Využití Pipeline – paralelizace zpracování instrukcí, s plánováním pro zamezení pipeline hazardů Možnosti redukované šířky instrukce(16b) – Thumb Privilegovaných módech procesoru Podmiňování instrukcí – instrukce obsahuje podmínku

Schéma značení ARM [x] [y] [z] [T] [D] [M] [I] [E] [J] [F] [S] x – Family y – memory management / protection z – cache T – Thumb mode D – JTAG support M – fast multiplier I – Embedded ICE macro cell E – Enhanced instruction J – Jazelle – hardware accelerated Java F – floating point unit S – Synthesizable version Př. : ARM926EJ-S

ARM9 32-bit ARM926EJ-S RISC processor : 103 to 177 MHz 5-stage pipeline with interlocking Harvard architecture 8 kB instruction cache and 4 kB data cache 32-bit ARM and 16-bit Thumb instruction sets. Can be mixed for performance/code density tradeoffs. MMU to support virtual memory-based OSs, such as Linux, WinCE/Pocket PC, VxWorks, others DSP instruction extensions, improved divide, single cycle MAC ARM Jazelle, 1200CM (coffee marks) Java accelerator Embedded ICE-RT debug unit JTAG boundary scan, BSDL support

ARM 9 TDMI architecture

5-stage pipeline with interlocking

Memory management FCSE – Fast Context Switch Extension – rozšíření pro rychlé přepínání procesů v multi-threadovém OS – modifikuje virtuální adresní prostory jednotlivých procesů, tak aby se nepřekrývaly, což normálně vyvolává při přepínání procesů nutnost výměny TLB MMU – Memory Management Unit – pomocí Translation Lookaside Buffer (TLB) překládá virtuální adresy jednotlivých procesů do fyzického adresného prostoru ARM core FCSEMMU Main Memory Cache Virtual address Modified virtual address Physical address

Děkuji za pozornost !