Ochrana středních generátorů do 5 MW

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dýzové kolo protitlakové parní turbíny
Advertisements

Ochrany a jištění zařízení
Ochrany vedení.
Prosinec Průběh poruchy  Dne byla EN 10 normálně odstavena  Vzápětí po odstavení EN 10 poklesl tlak ve vysokotlaké sběrně napájecí.
Program na výpočet parametrů vlhkého vzduchu
Pojistky nízkého napětí
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Přístroje nízkého napětí
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Instalační jističe.
Ochrany velkých generátorů
VAR výpočet Růst VAR s velikostí pozice. Aplikace VAR-JW Pozice 10 MW.
Přístroje nízkého napětí
Ochrany v energetických soustavách. Obecné pojmy Elektrická ochrana je zařízení, které kontroluje chod části energetického systému (chráněného objektu).
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jištění vodičů s připojenými motory
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
OCHRANY 3F TRANSFORMÁTORŮ
Michael Faltýnek, 2L VOŠ a SPŠE Olomouc
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
Energetika.
VODNÍ ENERGIE.
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jištění a spínání motorů
Chránění transformátorové stanice 420 kV
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Ochrany velkých generátorů
Kontroly a údržba zalévaných transformátorů. Pracovní podmínky - prostředí  krytí x přístupnost  zvířata  teplota, vlhkost, prach, nečistoty  volný.
Ochrana autotransformátoru
Ochrany a zabezpečovací systémy
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_115.
ELEKTŘINA Z VĚTRU PRO KAŽDÉHO.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Instalační jističe.
Ochrany velkých generátorů
ELM - operační zesilovač
Teplárna Otrokovice a.s.
Instalační jističe.
Ochrany elektráren obecně
Pojistky nízkého napětí
Pojistky nízkého napětí
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
Ochrany motorů do 20 kW Petr Král Ondřej Edl.
Ochrany velkých generátorů
Zemní ochrana v síti s Petersenovou tlumivkou
Automatizační technika
Rozdílové ochrany přípojnic
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jištění vedení elektrických.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
Prezentace Bc. Zdeněk Šmída. Osnova Úvod – Co je úkolem práce Doosan Škoda Power – Minulost a současnost společnosti + vývoj výzkum Parní Turbíny – Rozdělení,
Ochrany motorů do 20 kW.
SOFT STARTÉRY RSGD se samoučícím algoritmem
Tato prezentace byla vytvořena
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Jištění vodičů s připojenými motory
Ochrany v energetických soustavách
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Ostatní přístroje nízkého napětí
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

Ochrana středních generátorů do 5 MW Václav Pašek Jaroslav Šnajdr

rozsah chránění vůči ceně soustrojí koncepce umístění ochran Úvod velký podíl MVE a VE rozsah chránění vůči ceně soustrojí koncepce umístění ochran Galvanické spojení generátorů v případě b) a s tím spojené obtíže

Použití ochran Typ Hydro Turbo Přepěťová ochrana ano nad 700kVA Ochrana proti zpětnému chodu ne Nadproudová časově závislá ochrana nad 300kVA Rozdílová ochrana nad 1500kVA Zemní ochrana rotoru Podpěťová ochrana Ochrana proti podbuzení Ochrana proti nesymetrii Nezávislé napájení ochran

Tepelná ochrana proti přetížení ochrana vinutí statoru výpočet teploty na základě tepelné diferenciální rovnice zahrnutí vlivu teploty okolí a historie teploty vinutí Oteplovací rovnice, průběh řešení, jeho důsledky (nižší okolní teplota-delší vypínací čas, počáteční teplota nižší-delší vypínací čas…)

Zemní ochrana rotoru V případě zemního spojení jedné fáze teče kapacitní proud jako u vedení – nechává se rezerva 20 % (necitlivost)

Ochrana proti zpětnému chodu ohrožení lopatek turbíny okamžité vypnutí riziko při selhání rychlouzávěrů páry Prev/Sn Parní turbíny 1-3 % Plynové turbíny 3 % Dieselagregáty > 5 % Soustrojí se musí okamžitě vypnout – vývod výkonu a přívod páry na turbínu. Pokud se odlehčí stroj, může dojít k roztočení nade všechny meze

detekce vyšších a nižších frekvencí Frekvenční ochrana detekce vyšších a nižších frekvencí použití i u ostrovních provozů – riziko samobuzení (nezatížené linky) interval dovolených frekvencí nastaven podle systému Různé reakce ochrany v závislosti na nastavení – alarm>odpojení od systému>vypnutí

rozdělení podle velikosti soustrojí vysoké požadavky závislost na ceně Závěr největší rozšíření rozdělení podle velikosti soustrojí vysoké požadavky závislost na ceně

Děkuji za pozornost