Sociální teorie II. Konzultace 11:30 – 12:30 na katedře sociologie ZČU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Sociologie médií, komunikace a jazyka
SOCIOLOGIE.
Sociální politika a Welfare State
Modernizace a globalizace
Média: nástroj vládnoucí třídy
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Politologie jako věda Politika moc
8 projektů v současné sociologii ➢ konstrukce obecných nástrojů pro empirickou analýzu ➢ syntéza vícera teoretických přístupů ➢ zpřesňování teoretického.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)
Základní sociologická paradigmata
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Média a reprezentace reality
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Modernizace a globalizace
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Sociologie zpravodajství. Perspektivy zkoumání zpravodajství podle Michaela Schudsona sociologická kritické politické ekonomie kulturálních studií.
Post-modernita a globalizace
Globalizace.
Globalizace z různých úhlů dopadu
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Marxismus a jeho varianty
Interpretativní sociologie
Sociologie konfliktu.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Feministická sociologie
Sociologie a postmodernismus I
Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.
Diskurzivní analýza v sociologii
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Shrnutí – 1. přednáška 1) Proč studovat sociologii? Předmět, metoda a funkce sociologie 2) Pojem paradigma – paradigma jako základ vědy a paradigmatická.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Pozdní moderna / globalizace
Sociologie ?.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
3. téma: Kultura
Historická sociologie Martin Vávra konzultace v pátek mezi 11:30 a 12:30 na katedře sociologie.
KULTURA kognitivní prvky normativní prvky jazyk materiální prvky.
Požadavky pro splnění zápočtu účast na seminářích práce v diskuzní skupině přečtení jedné knihy za nabídky případně vlastní nápad plnění drobných úkolů.
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
Soudobé společnosti Jan Sládek Katedra sociologie FFUK Sociologický ústav AV ČR
Homo sociologicus: staré téma, staronové problémy Jiří Šubrt FHS UK v Praze.
SOCIOLOGIE 20. STOLETÍ. 20. století a sociologie  Snaha o syntézu teorie a empirie  Institucionalizace výuky a výzkumu  Dominují USA  Multidisciplinarita.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v ZS 2015
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Klasická sociologie (Max Weber)
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální inkluze
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Kalkul formy jako prostředek k výzkumu autopoietických sociálních systémů
Globalizace z různých úhlů dopadu
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
4. základní teoretické přístupy v sociologii
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Výzvy pro sociální práci v době tzv. postmoderní
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Sociální teorie II. Konzultace 11:30 – 12:30 na katedře sociologie ZČU

Témata zimního semestru Funkcionalistická sociologie (Merton, Parsons) Interpretativní sociologie (Schutz, Goffman, Mead, Garfinkel, Berger a Luckmann) Historická sociologie (Wallerstein, Elias) Neomarxistická sociologie (Gramsci, Lukács, Benjamin, Adorno, Horkheimer, Marcuse, Habermas) Struktura a jednání (Giddens a Bourdieu) Strukturalizmus a poststrukturalizmus (Saussure, Levi- Strauss, Foucault, Derrida)

V letním semestru by měla být rozebrána 4 témata –Globalizace proces, který se „právě děje“ a který je reflektován i v rámci sociologické teorie –Postmodernismus filozofický směr (vlivný především v 80´a 90´), reflektující, mimo jiné, proměny společnosti a kultury v době „pozdního kapitalismu“ –Feministická teorie teoretická reflexe sociálního hnutí, jeho popis, zdůvodnění a současně teoretická argumentace založená na jeho východiscích –Politická sociologie jedna z oblastí sociologie

Globalizace „Konsenzuální“ definice globalizace pravděpodobně neexistuje. Většina autorů by se ale zřejmě shodla na tom, že jde o procesy (ekonomické, komunikační, kulturní) vyúsťující ve větší propojování a „zahušťování“ světa. Debaty týkající se globalizace se v sociologii týkají 5 klíčových otázek –Opravdu existuje něco takového jako globalizace? –Pokud existuje, je její součástí konvergence (kultur, společností, systémů vlády)? –Podkopává autoritu států? –Je globalizace součástí procesu modernizace, nebo jde již o něco jiného? –Vzniká něco jako globální kultura?

Globalizace jako „velké sociologické téma“

Globalizace - autoři Alvin Toffler, Manuell Castells, George Ritzer, Roland Robertson, Ralf Dahrendorf, Marshal McLuhan

Postmodernismus Charakteristiky postmodernismu Intertextualita (Sebe)reflexivita Hybridizace Ironie Dvojité kódování Simulace Hyperrealita Estetizace „Principy“ postmodernismu 1.Anti-esencialismus 2.Sociální konstruktivismus 3.Důraz na jazyk a diskurz jako konstituující činitele 4.Nevyhnutelnost „ideologického“ zatížení 5.Odmítnutí velkých teorií 6.Opor proti autoritativnosti

Postmodernismus – autoři a autorky Francois Lyotard, Jean Baudrillard, Frederic Jameson, Zygmunt Bauman, Scott Lash, Agnes Heller, Jürgen Habermas, Niklas Luhmann, Ulrich Beck

Feministická sociální teorie Kritická teorie ze své podstaty - reflektuje a zároveň posiluje svou argumentací „ženské hnutí“ Úzce souvisí s genderovými studiemi V rámci FST se vyvinula i svébytná epistemologie Nejde „pouze“ o ženy, ale autorky a autoři hlásící se k FST se zaměřují například i na zkoumání globalizace, post-kolonialismu, nerovností obecně

Feministická teorie - autorky Anne Oakley, Sylvia Wallby, Naomi Wolf, Nancy Fraser, Judith Butler, Anne McClintock, Sandra Bartky

Politická sociologie Subdisciplína sociologie, která se zabývá mocenskými vztahy a mocenskými institucemi Otázka ale je, jakými vztahy a institucemi - v úzkém pojetí jde o stát a jeho orgány - v širokém pojetí je politické všechno, protože „moc je všude“ (jak říká Foucault)

Politická sociologie Raymond Aron, Hanah Ahrendtová, Charles W. Mills, Allvin Gouldner, Ulrich Beck, Anthony Giddens, Pierre Bourdieu

1Weber, MaxEconomy and Society95 2Mills, Charles WrightThe Sociological Imagination59 3Merton, Robert K.Social Theory and Social Structure52 4Weber, M.The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism47 5Berger, P.L. and Luckmann, T.The Social Construction of Reality45 6Bourdieu, PierreDistinction: A Social Critique of the Judgment of Taste43 7Elias, NorbertThe Civilizing Process30 8Habermas, JürgenThe Theory of Communicative Action29 9Parsons, TalcottThe Structure of Social Action28 10Goffman, ErvingThe Presentation of Self in Everyday Life25 11Mead, George HerbertMind, Self and Society23 12Parsons, TalcottThe Social System23 13Durkheim, EmileThe Elementary Forms of Religious Life22 14Giddens, AnthonyThe Constitution of Society21 15Wallerstein, ImmanuelThe Modern World-System21 16Foucault, MichelDiscipline and Punish : the Birth of the Prison17 Kuhn, Thomas S.The Structure of Scientific Revolutions14 18Simmel, GeorgSociology14 19Beck, UlrichRisk Society13 20Braverman, HarryLabour and Monopoly Capital13