VYUŽITÍ BIOMARKERŮ V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ A V OBLASTI VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Prostředí Zdravotní stav BIOMARKERY Genetické vybavení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počet vyšetřených osob
Advertisements

METABOLISMUS A HLAVNÍ MECHANISMY TOXICITY CIZORODÝCH LÁTEK
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Získané chromozomální aberace
Graf 1: Skupinové hodnoty aberací pro pracoviště centrální sterilizace po havarijním úniku ethylenoxidu a po dalším půlroce práce v běžných pracovních.
Plíce po 20 letech kouření
95% konfidenční interval
Klinická propedeutika
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Biopotraviny ve školním stravování
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Hodnocení zdravotního stavu dotazníkové šetření Milena Černá.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
ONEMOCNĚNÍ Z HLEDISKA GENETIKY
Hodnocení expozice.
Biologický marker genotoxických faktorů, profesionální expozice cytostatikům a kouření Kůsová J., Kašová M., Tomášková H. Úvod Získané chromosomální aberace.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ing.Miroslava Rýparová
Další informace ke genotoxicitě, mutagenitě a karcinogenitě najdete na www:
Patologická anatomie jatečných zvířat
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Prediktivní a prognostická patologie Prediktivní a prognostická patologie Část I Část I.
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Mutageneze/karcinogeneze seminář
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Hodnocení zdravotních rizik HEPL 5 Milena Černá. Úvod do problematiky Každá lidská činnost může znamenat riziko pro člověka i prostředí. Pro řešení rizika.
Hodnocení zdravotních rizik úvod Pro bakalářské studium VZ Milena Černá.
Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy
Základní typy genetických chorob Marie Černá
Hodnocení zdravotních rizik
GENETIKA.
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Farmakogenetika Cíl Na základě interdisciplinárního integrace znalostí farmakologie a genetiky popsat vliv dědičnosti na odpověď organismu.
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Definice, základní pojmy
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Dietární nukleotidy a sekreční imunita Richter, J. 1, Svozil, V. 2, Král,J. 1, Rajnohová Dobiášová L. 1, Stiborová, I. 1, Pohořská, J. 1, Mašláň, J. 2,
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Vliv nikotinu na zdraví člověka
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Z. Zloch Ústav hygieny LF UK v Plzni
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Rutinní zdravotnická statistika
Genotoxické chemické látky
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
Stanovení genotypu a aktivity alkohol dehydrogenasy z krve
Bílkoviny (proteiny).
NAUKA O POVAZE A MECHANISMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Biopotraviny.
Hallandsås tunel a expozice pracovníků
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

VYUŽITÍ BIOMARKERŮ V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ A V OBLASTI VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Prostředí Zdravotní stav BIOMARKERY Genetické vybavení

Biomarker může být výsledkem kombinace expozičních cest z více zdrojů Rozdělení biomarkerů Biomarker může být výsledkem kombinace expozičních cest z více zdrojů Biomarkery expozice Biomarkery účinku Biomarkery vnímavosti

Biomarker může být výsledkem kombinace expozičních cest z více zdrojů Rozdělení biomarkerů Biomarkery expozice: Xenobiotikum nebo jeho metabolit nebo produkt interakce mezi xenobiotikem a cílovou buňkou či molekulou v organismu. Nejčastěji je využíván průkaz chemické látky nebo metabolitu v tělních tekutinách a exkretech Biomarker může být výsledkem kombinace expozičních cest z více zdrojů

Interní (absorbovaná) dávka Biologicky aktivní dávka Expozice Interní (absorbovaná) dávka Tkáňová dávka Buněčná dávka Makromolekulová dávka Dávka v kritickém místě Biologicky aktivní dávka Efekt Molekulární dosimetrie

Biomarkery expozice mohou charakterizovat: Interní dávku: došlo k expozici, sledovaná látka nebo její metabolity jsou přítomny v tělních tekutinách. Příklad: Pb v krvi, 1-OH pyren v moči, mutagenita moče Biologicky účinnou dávku: sledovaná látka se dostala k cílovým buňkám (molekulám) a reaguje s nimi. Příklad: adukty s proteiny, s DNA Dávku časného nežádoucího účinku: sledovaná látka či směs vyvolává změny buněk, které signalizují možné ireversibilní změny v dlouhodobém časovém horizontu. Příklad: chromozómové aberace

Biomarkery účinku Jsou jakékoliv měřitelné biochemické, fysiologické či jiné alterace, které souvisejí s prokázanými nebo potenciálními nežádoucími zdravotními účinky či onemocněním. Změny mohou být ve vztahu k dané látce specifické i nespecifické. Příklady: změny enzymových aktivit, fysiologické dysfunkce, biochemické změny, cytogenetické změny. Pozn.: chromozómové aberace mají současně i roli indikátoru expozice genotoxickým klastogenům.

Biomarkery vnímavosti Jsou indikátory dědičných nebo získaných omezení schopnosti organismu vyrovnávat se s expozicí. Tyto změny mohou vést např. ke zvýšení absorbované dávky, snížení biologicky aktivní dávky či citlivější odpovědi cílového místa. Hlavní příčinou individuální variability sledovaných ukazatelů jsou rozdíly v individuálním enzymovém vybavení. Příklady: genetický polymorfismus (GST, NAT, cytochom P450), poškození reparační kapacity genotoxických změn. Aplikaci je nutno posuzovat s ohledem na etiku a ochranu osobnosti.

Geneticky podmíněné nebo získané rozdíly v biotransformaci xenobiotika v  kapacitě enzymů opravujících poškození DNA I. fáze metabolické přeměny Genetický polymorfismus enzymů ze skupiny cytochromů P-450 (CYP1A1, 2D6, 2E1) II. fáze metabolické přeměny Glutation-S-transferáza M1 (u nulového genotypu vyšší riziko Ca plic, Ca tlustého střeva a rekta) N-acetyl transferáza (rychlí acetylátoři – vyšší riziko nádorů tlustého střeva pomalí acetylátoři – vyšší riziko Ca močového měchýře)

Obecné využití biomarkerů Při odhadu zdravotních rizik: Ke zpřesnění vztahu mezi expozicí, dávkou a nežádoucími zdravotními účinky. Při klinické diagnostice: K potvrzení diagnózy, k sledování účinnosti léčby, k hodnocení prognózy onemocnění. Pro monitorovací účely: K potvrzení expozice (zátěže) populace sledovanou látkou či faktorem. V epidemiologických studiích: Pro potvrzení a upřesnění expozičních údajů V kontrole účinnosti preventivních opatření

Využití biomarkerů v procesu hodnocení zdravotních rizik Při identifikaci nebezpečnosti: potvrzení, že sledovaný faktor je schopný vyvolat změny v organismu V posouzení dávkové závislosti: určení kvantitativního vztahu mezi dávkou a účinkem V odhadu expozice: Při identifikaci a definování expozice (zátěže), k níž dochází, nebo může dojít, u lidské populace.

Biologický monitoring Je systematické sledování vybraných biomarkerů vztahujících se k sledovaným expozičním faktorům prostředí či k možným nežádoucím zdravotním účinkům v tělních tekutinách a tkáních definované populační skupiny. Krev (plasma, sérum), moč, vlasy, nehty, sliny, zuby

Subsystém 4 – Dietární expozice Subsystém 5 – Biologický monitoring Systém monitorování zdravotního stavu české populace ve vztahu k životnímu prostředí – Subsystém 4 – Dietární expozice Subsystém 5 – Biologický monitoring

Cíle biomonitoringu Charakterizovat úroveň expozice populace významným kontaminantům prostředí (i saturaci benefitními prvky). Detekovat lokality s vyšší expozicí a populační skupiny s vyšším expozičním rizikem. Sledovat dlouhodobé časové trendy. Určit referenční hodnoty a referenční rozmezí pro populační skupiny a pro určité časové období. Získat data nezbytná pro preventivní opatření a kontrolu jejich účinnosti. Využít tato data pro hodnocení zdravotních rizik. Získat data nezbytná pro mezinárodní srovnání.

Využití biomarkerů k odhadu referenčních hodnot v dané populaci Normální hodnoty obvykle se vyskytující hladiny daného biomarkeru v populaci Referenční hodnoty charakterizují horní hranici hladiny daného biomarkeru u populace (obvykle 95% kvantil) Limitní hodnoty odvozené z výsledků epidemiologických a toxikologických studií, signalizují možnost nežádoucích zdravotních účinků

Hladina olova v krvi mužů

Hladina olova v krvi žen

Hladina olova v závislosti na věku

Hladina Cd v krvi kuřáků, nekuřáků a pasivních kuřáků

Hladina kadmia v krvi nekuřáků/ček

Koncentrace Cd v moči mužů a žen

Hladina selenu v krvi dospělých Pozn.: nekuřáci > kuřáci

Hladina indikátorových PCB v mateřském mléce vyjádřena jako suma kongenerů (138+153+180) x 1.7 – srovnání s výsledky v r. 1985

PCB v mateřském mléce (kongener 153)

Referenční hodnoty indikátorového kongeneru PCB 153 v tuku mateřského mléka - změny referenčních hodnot v průběhu času

Hladina indikátorového kongeneru PCB 153 (medián) v tuku mateřského mléka prvorodiček – závislost na věku

Hladina indikátorového kongeneru PCB 153 v séru

Malisch and van Leeuwen, Vol. 60-65, Dioxin 2003 Boston 2000/01 – 3. kolo mezinárodní srovnávací studie WHO– suma indikátorových PCB v mateřském mléce, ng/g tuku Malisch and van Leeuwen, Vol. 60-65, Dioxin 2003 Boston

Malisch and van Leeuwen, Vol. 60-65, Dioxin 2003 Boston Výsledky 3. kola srovnávací studie WHO; PCDD a PCDF - WHO-TEQ, pg/g tuku Malisch and van Leeuwen, Vol. 60-65, Dioxin 2003 Boston

Biomarkery účinku Jsou jakékoliv měřitelné biochemické, fysiologické či jiné alterace, které souvisejí s prokázanými nebo potenciálními nežádoucími zdravotními účinky či onemocněním. Změny mohou být ve vztahu k dané látce specifické i nespecifické. Příklady: změny enzymových aktivit, fysiologické dysfunkce, chromosomové aberace

Biomarkery vnímavosti Jsou indikátory dědičných nebo získaných omezení schopnosti organismu vyrovnávat se s expozicí. Tyto změny mohou vést např. ke zvýšení absorbované dávky, snížení biologicky aktivní dávky či citlivější odpovědi cílového místa. Příklady: genetický polymorfismus, alterace reparační kapacity genotoxických poškození

Biomarkery genotoxicity jsou zejména vhodné v případě, kdy dochází k expozici danému faktoru z více zdrojů několika expozičními cestami Uplatnění: v monitorování expozice genotoxickým látkám v monitorování časných účinků s predikčním významem v identifikaci jedinců s vyšším rizikem onemocnění v hodnocení zdravotních rizik na populační úrovni zvyšují informační výtěžnost epidemiologických studií snižují časové prodlevy mezi expozicí a projevy onemocnění

BIOMARKERY EXPOZICE GENOTOXICKÝM DÁVKÁM Interní dávka Genotoxiny nebo jejich metabolity v tělních tekutinách Mutagenita moče - vhodná zejména při sledování expozice polycyklickým aromatickým uhlovodíkům (např. koksovny, petrochemie, kuřáctví, pobyt ve výrazně znečištěném ovzduší) a cytostatikům.

Biologicky účinná dávka BIOMARKERY EXPOZICE Biologicky účinná dávka DNA adukty Adukty s proteinem (hemoglobin, albumin) Comet assay (oxidativní poškození)

ČASNÉHO NEŽÁDOUCÍHO BIOLOGICKÉHO ÚČINKU BIOMARKERY ČASNÉHO NEŽÁDOUCÍHO BIOLOGICKÉHO ÚČINKU Chromozómové aberace FISH Výměny sesterských chromatid (?) Mikrojádra Mutace v genu hypoxantin-guanin fosforibosyltransferázy (HPRT) Aktivace onkogenů kódujících syntézu proteinů p53 a p21

V ČR JE CYTOGENETICKÁ ANALÝZA UŽÍVÁNA PRO MONITOROVÁNÍ OSOB PROFESIONÁLNĚ EXPONOVANÝCH MUTAGENŮM A KARCINOGENŮM JIŽ od roku 1974 Skupinový expoziční test: Do 2% aberantních buněk ve skupině = hodnoty pozadí 2 – 4% aberantních buněk ve skupině = zvýšená expozice Nad 4 % aberantních buněk ve skupině = vysoká expozice

KONVENČNÍ TECHNIKA

SCE

MIKROJÁDRA

FISH

COMET

FREKVENCE CHROMOZÓMOVÝCH ABERACÍ U SESTER APLIKUJÍCÍCH CYTOSTATIKA

PROFESIONÁLNÍ EXPOZICE % AB.B. spontánní úroveň - 1.77

Výsledky monitorování spontánní frekvence chromosomových změn u české neexponované populace

Závěr Informace o expozici/dávce jsou rozhodující v procesu hodnocení zdravotních rizik (bez expozice není riziko) Kombinace kalkulace expozice a biologického monitorování poskytuje vzájemně se doplňující informace v oblasti vztahu zdraví a prostředí (jedno bez druhého není možné) Biologické monitorování směřuje k molekulární dosimetrii a molekulární epidemiologii V Česku je biologický monitoring u běžné populace systematicky realizován od r. 1994 Biologický monitoring populace USA provádí CDC v Atlantě V rámci EU probíhá projekt Human biological monitoring – pilotní projekt v r. 2006 V USA realizuje biomonitoring CDC v Atlantě