Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Iluze a realita virtuálních přátelství klíč k sociálním problémům PhDr. Vojtěch Bednář
Advertisements

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Sociologie médií, komunikace a jazyka
SOCIOLOGIE.
Sociální politika a Welfare State
Metodologie historického výzkumu volného času
Modernizace a globalizace
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Politologie jako věda Politika moc
Sociální stratifikace
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Modernizace a globalizace
Globalizace z různých úhlů dopadu
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Sociální diferenciace
Lubomír Valenta Národní centrum Europass ČR Národní ústav odborného vzdělávání Europass v kontextu uznávání neformálního učení (Třetí odborné setkání projektu.
Marxismus a jeho varianty
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Strategický repertoár sociálních hnutí v České republice a jeho determinanty Ondřej Císař a Kateřina Vráblíková ISPO FSS MU Prezentace, SOU AV ČR, 12.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Od moderní k nové společnosti
Etnografie a národnostní politika ČLR
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Regionální politika EU v období
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
7lOSnQ
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociologie pro SPP/SPR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociální inkluze
Globalizace z různých úhlů dopadu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vyloučení v oblasti bydlení – bezdomovectví a nízká kvalita bydlení
MÉDIA A KOMUNIKACE.
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH „speak before“, jsou jádrem pokroku.

Resolving (řešící) –Schopnost SH modernizovat instituce (outcomes) – pouze politická dimenze Listening (naslouchající) –SH jako zpráva komunikativního charakteru (symptom) –Věda o SH pak nabourává jistoty a totality světa i sociálních hnutí

SH jako sociální subsystém, prostor Ale bez dichotomizace (stát vs. občan, veřejné vs. privátní apod.) –Vize SH jako pouhé opozice politického sys. je neadekvátní Sítě solidarity – kulturní významy – v tom je rozdíl od konvenční politiky Systémy akce - komplexní sítě okolo různých úrovní a významů sociální akce. (Nejde o entity s cíly definovanými ideology.) Dynamika – kolektivní identita není esence, ale výsledek výměn, rozhodnutí, konfliktů

Mnoho simultánních úrovní Dočasnost Nová sociální hnutí? Antagonistický konflikt (systém, autonomie…) Transnacionální dimenze jako důkaz svébytnosti kulturního vyjádření prostoru Od třídy, rasy apod. ke kultuře (identita - self v konfliktu –def. biologická, symbolická, časová, prostorová, difference Konflikty – manifestní výzva (nabourání kulturního kódu), kolektivní akce jako vyjádření samo o sobě Komplexní společnost potřebuje SH.

Steven M. Buechler (Social Movements in Advanced Capitalism) SH a sociologie - moderní dvojčata (modernizace, transformace, sociální konstrukce) SH jako forma masové mobilizace Vývoj SH – od evropské modernizace (feud. – kapitalismus, národní stát, urbánní proletariát, osvícenství, racionalita…) Ideologie, vědění (všechny strany) Historický, ne univerzální fenomén

A. Touraine (1985) padá předmoderní omezení „metasociálním řádem“ Modernita – self-production, self-transformation, self- destruction Complex theory of historicity –Symbolická schopnost aktérů konstruovat systém znalostí a technologické nástroje dovolující jim ovlivňovat vlastní fungování – produkovat společnost SH jako centrála společnosti (od třídního ke kulturnímu konfliktu, téma self-management) Reflexivita (SH jako její funkce) –Teorie vs.praxe – aktéři SH jako sociální vědci

Kolektivní identita –Sociální kondice –Historicita –Konstrukce –Reflexe –Kultura Dispersed power – dispersed resistance –Od odporu na lokální úrovni k parlamentarizaci, média, taktika… Formální a neformální hnutí, volně strukturované kolektivní akce SH - článek mezi jedincem a systémem