Počítačová podpora konstruování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BU51 Systémy CAD RNDr. Helena Novotná.
Advertisements

Technická grafika 2.ročník
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Počítačová grafika - úvod
Aplikace CAD/CAM v technologii obrábění I - EAC
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
1.1 Úvod.
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Mechanika s Inventorem 10. Shrnutí Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty Optimalizace.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
Technické zobrazování
Tato prezentace byla vytvořena
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Technická normalizace
Náležitosti výrobního výkresu
Tato prezentace byla vytvořena
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
VÝZNAM A ÚKOLY TECHNICKÉHO KRESLENÍ
CAD a parametrické modelování
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Petr Voborník, Ph.D. Obor vzdělání: L/01 Mechanik seřizovač
Ostatní strojní součásti, převody
Počítačová podpora konstruování
CAD Úvod, 2D a 3D CAD.
PARAMETRICKÉ MODELOVÁNÍ A KONSTRUOVÁNÍ
PARAMETRICKÉ MODELOVÁNÍ A KONSTRUOVÁNÍ. Normy kreslení Otevřená šablona obsahuje základní nastavení, rámeček a rohové razítko. Nastavenou normu lze upravit.
Výkresová dokumentace
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Technologické postupy s podporou počítača
Ostatní strojní součásti, převody
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 7.1 Tvorba technické dokumentace.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Solidworks. Solidworks Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
2D A 3D CAD Systémy CAD. CAD CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: - Strojírenství.
Surfcam Velocity. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a pracná,
PARAMETRICKÉ MODELOVÁNÍ A KONSTRUOVÁNÍ. Úvod Školy EDU licence jsou určeny pro výukové a školící účely a může ji zakoupit pouze vzdělávací instituce.
Technologie skenování ve 3D „HIGH TECHNOLOGY – další vzdělávání v 3D technologii“, registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.10/ Ing. Ondřej Helan.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
… 32 Základní informace ÚSTAV KONSTRUOVÁNÍ - ÚK tel.: fax:
KONSTRUOVÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ A SVARKŮ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CNC stroje ve strojírenské výrobě
Konstrukční dokumentace
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Technická grafika Normalizace.
Pravidla pro zobrazování na výkresech
Pravidla pro vytváření výkresové dokumentace
Grafické systémy II Kubín Tomáš.
ProgeCAD CAD.
Technická normalizace
Google Sketchup (I. Část)
Digitální učební materiál
Počítačová podpora konstruování
Technická normalizace
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Počítačová podpora konstruování CAD, 2D a 3D technická grafika

Počítačová podpora konstruování Odkazy internet: http://www.solicad.com/progecad http://mujcad.cz/ Manuál: http://www.solicad.com/download/progecad/manual/progecad-manual-cz.pdf Stažení: http://www.solicad.com/CZ/2D-CAD-software/progeCAD/progeCAD-ke-stazeni

Počítačová podpora konstruování CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: Strojírenství Stavebnictví Elektrotechnice Vzdělávání (primární, sekundární, terciální)

Počítačová podpora konstruování CAD – Computer Aided Design (počítačová podpora konstruování). Počítačová podpora konstruování v oblastech: Strojírenství Stavebnictví Elektrotechnice Vzdělávání (primární, sekundární, terciální)

Příprava učitelů Požadavky na přípravu učitelů pro 2. stupeň základních škol vychází ze standardu základního vzdělávání, který schválilo MŠMT pod čj. 20819/95-26, dne 22. 8. 1995. Jedním z obsažených témat je i grafická komunikace zahrnující: technické náčrty a technické výkresy, zobrazení jednoduchého technického výrobku, základní způsoby grafické technické informace Oblast technické grafiky svázána s moderními počítačovými systémy podpory konstruování (CAD) .

Technická grafika Základní témata: základy technického kreslení a normalizace; technické zobrazování; technické výkresy; vytváření technických výkresů pomocí počítače.

2D technická grafika Tradiční způsob 2D zobrazování je nejstarším způsobem zobrazování strojních součástí. Nevýhodou jsou vyšší nároky na představivost. Pro optimální využití, je třeba zvládnout zásady technického kreslení a normalizace. Výhodou je snadno dostupné programové vybavení a často bezplatná licence pro nekomerční účely.

3D technická grafika Člověk vnímá objekty prostorově a proto je mu mnohem bližší modelování v 3D. Tento moderní způsob konstruování vychází z tzv. parametrického modelování založeného na předpokladu, že model je matematicky popsán pomocí parametrů. Výhodou je, že vygenerování výkresu podle zásad technické normalizace zajišťuje samo jádro programu. Tím se omezuje riziko chyb a navrhování výrobků se stává tvůrčí činností . Nevýhodou je vyšší nároky na HW.

Porovnání 2D a 3D systémů Výhody Nevýhody 2D 3D - Rozšířenost - Podpora standardizovaných formátů (např. dwg) - Jednoduchá obsluha - Nízká cena - Nižší nároky na hardware - Vytváření geometrického modelu - Vizualizace včetně definice povrchu (textura) - Parametrizace a řešení kolizí - Možnost z 3D vytvářet 2D pohledy, řezy apod. - Přenositelnosti dat CAD-CAM Nevýhody - Vyšší nároky na představivost a znalosti v oblasti výkresové dokumentace uživatele - Žádná parametrizace - Nemožnost kontrolovat prostorové kolize - Nestandardizované formáty - Větší objem dat - Vysoké nároky na hardware u rozsáhlých sestav

CAD systémy Systémy CAD rozdělujeme do tří generací podle jejich komplexnosti: I. generace CAD programů – je vhodná jen pro konstruování v 2D. Neobsahuje nástroje pro tvorbu prostorových modelů. Nejznámějším představitelem je AutoCAD LT. Patří sem však i řada volně šířených a bezplatných programů jako např. Double CAD XT, Blue CAD, Ally CAD Freeware apod. II. generace CAD programů – jejich předností je univerzálnost. Jsou primárně vhodné pro tvorbu výkresové dokumentace, ale obsahují i 3D modeláře a vývojové nástroje pro práci s objekty. Programy jako AutoCAD nebo ProgeCAD jsou snadno dostupné, s optimální užitnou hodnotou cena/výkon. III. generace CAD programů – je založena na parametrickém modelování s návazností na CAM, CAE. K nejznámějším patří SolidEdge, SolidWorks, Inventor nebo Catia, Pro/Engineer.

CA technologie Využití CA (computer aided) technologie : návrh, výroba, kontrola, distribuce Kromě CAD se uplatňují i další technologie: CAM - Computer Aided Manufacturing (počítačová podpora výroby). CAE - Computer Aided Engineering (počítačová podpora inženýrských analýz).

3D CAD a využití digitálních dat

Závěr Literatura: [1] Kletečka, J., Fořt, P. Technické kreslení. Brno: Computer Press, 2007, 252 s. [2] Svoboda, P. a kol. Základy konstruování. Brno: Cerm, 2008, 234 s. [3] Drastík, F. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava: Montanex, 1994, 228 s.