Transport látek, osmóza

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝZNAM VODY PRO ROSTLINY
Advertisements

KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.04 Anotace: Prezentace popisuje základní stavbu rostlinné buňky a její činnost. Vzdělávací oblast: Buňka rostlinná, stavba, způsob.
1.E Biologie.
Biofyzika Petr Wagner.
BUNĚČNÁ VÝMĚNA LÁTEK ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
Složení živých soustav
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Fyziologie vylučování ledvinami
Intermezzo: Obecné vlastnosti biologických membrán
Vlásečnicový systém – mikroangie a látková výměna v něm probíhající .
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Nervová soustava.
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
BUŇKA - popis základních částí a jejich funkce – část 1.
Základy přírodních věd
Patofyziologie vody a elektrolytů
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Biofyzika buňky, biomembrány
FYZIOLOGIE BUŇKY PŘÍJEM A VÝDEJ LÁTEK.
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Přehled vstřebávání hlavních živin
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Buňka - cellula Olga Bürgerová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_534.
Částicová stavba látek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_536.
Biochemie Úvod do biochemie.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Název Vodní režim rostlin 1 Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Buňka - test Milada Roštejnská Helena Klímová Obr. 1. Různé typy buněk
5. Klidový potenciál.
Výživa buňky.
Membrány a membránový transport
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.
aneb způsob, jakým je hormon z buňky uvolňován do krevního řečiště … V závislosti na chemické struktuře hormonů existují dva základní způsoby jejich sekrece.
Morfologie a fyziologie hospodářských zvířat
Základní struktura živých organismů
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Základní rysy živočišné buňky Dělení buněk Základní buněčné pochody
Metabolismus rostlin.
Stavba lidského těla.
ZÁKLADY MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE
2.Fyziologie buňky a obecné fyziologické principy KPK/FYO Filip Neuls & Michal Botek.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Základní funkce buňky.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Vakuola a osmotické jevy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Příjem a výdej látek buňkou
Tepelný pohyb částic VY_32_INOVACE_11_212
Přenos látek přes membránu
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: GENETIKA Téma: BUŇKA
FYZIOLOGIE ČLOVĚKA Tělesná výchova a sport - kombinované studium -
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VY_52_INOVACE_24_Buňka rostlinná a živočišná
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
KLIDOVÝ MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL
A B C c d b a e g h i f 1.1 Různé typy buněk
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
4. Buňky.
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Eukaryotní buňka Marcela Petrová 3.B
Příjem a výdej látek v eukaryotních buňkách
Transkript prezentace:

Transport látek, osmóza Pro výměnu látek mezi buňkou a okolním prostředím je rozhodující polopropustná plasmatická membrána (semipermeabilní) Způsoby transportu látek přes membránu: Prostá difúze Transport iontovými kanály Aktivní transport: primární sekundární Endocytóza, exocytóza

kanály řízení chemicky, napěťově, nebo mechanicky Prostá difúze: látky rozpustné v lipidech pronikají prakticky volně. Kromě toho pronikají membránou také některé malé molekuly jako např. kyslík, oxid uhličitý a voda. Iontové kanály: jsou póry v membráně tvořené molekulami proteinů. Uvnitř těchto pórů (otvorů) je vodné prostředí a kanály mohou změnou konformace proteinů přecházet mezi stavem zavřeným a otevřeným. kanály stále otevřené (př. pro vodu, aminokyseliny nukleotidy) kanály řízení chemicky, napěťově, nebo mechanicky

Aktivní transport Primární: probíhá proti elektrochemickému gradientu, což vyžaduje přísun energie. Typickým příkladem je sodíko – draslíková pumpa. Tento systém je tvořen membránovým proteinem, který je schopen štěpit ATP a získanou energii využívá pro transport v jednom cyklu se přemístí: 3 Na+ ven z buňky a 2 K+ dovnitř Sekundární: samotný transport je pasívní, ale je spřažen s jiným transportním systémem, který spotřebovává energii. Transport dvou látek stejným směrem se nazývá symport, opačným směrem antiport. Typický je symport glukózy spolu s Na + ionty na apikálním pólu enterocytů.

Endocytóza, exocytóza Jde o transport pomocí membránových váčků, tzv. vezikul. Takto jsou transportována např. cholesterol a proteiny. Jedná-li se o pohlcování pevných částic buňkou, děj se nazývá fagocytóza, pohlcování tekutých kapének nebo koloidních roztoků se nazývá pinocytóza.

Fagocytóza je zvlášť důležitá u buněk imunitního systému Fagocytóza je zvlášť důležitá u buněk imunitního systému. Rozlišujeme tzv. mikrofágy (neutrofily a částečně eozinofily), které fagocytují škodliviny za účelem jejich degradace a zničení. Druhou skupinu tvoří tzv. makrofágy (monocyty a jejich tkáňové formy – makrofágy, dendritické buňky), které škodliviny (antigeny) zfagocytují, rozloží na krátké fragmenty a vystaví na svém povrchu, kde jsou rozpoznávány dalšími buňkami imunitního systému. Vyšetření fagocytózy patří mezi specializovaná imunologická vyšetření. Jednou z vyšetřovacích metod je tzv. test ingesce partikulí: krev se inkubuje jednu hodinu se suspenzí částic (partikulí), následně se zhotoví roztěr a obarví. Vyhodnotí se počet buněk, které fagocytovaly částice vzhledem k celkovému počtu buněk schopných fagocytózy.

Osmotické děje na membráně Osmotické procesy vznikají v důsledku toto, že plasmatická membrána propouští vodu, ale nepropouští látky v ní rozpuštěné. Voda se pohybuje ven nebo dovnitř buňky ve snaze vyrovnat koncentrace uvnitř a vně buňky. Izotonické prostředí: roztok o stejné koncentraci jako má cytoplasma Hypertonické: o vyšší koncentraci Hypotonické: o nižší koncentraci

Živočišná buňka v prostředí: hypertonickém: voda uniká ven z buňky a buňka se svrašťuje (plasmorhiza) hypotonickém: voda vniká do buňky a ta zvětšuje svůj objem, přičemž může i prasknout. Jev se nazývá plasmoplýza a v případě červených krvinek osmotická hemolýza. Rostlinná buňka v prostředí: hypertonickém: z buňky uniká voda, ale vnější tvar se díky pevné buněčné stěně nemění. Objem zmenšuje pouze cytoplasma a vakuoly, což se projeví oddělením plasmatické membrány od buněčné stěny. Přes buněčnou stěnu proniká v tomto případě voda i látka v ní rozpuštěná. Jev se označuje jako plasmolýza. hypotonickém: pronikání vody do buňky a zvětšování objemu probíhá ale jen do určité míry. Je totiž limitováno buněčnou stěnou, která je pevná a další rozpínání buněčného obsahu neumožní. Nastává zvýšení tlaku v buňce, tzv. turgor, které se ale vizuálně nijak neprojevuje. Pouze při déletrvajícím působení může dojít k poškození buněčné stěny a k prasknutí celé buňky. Tento jev nastává např. při praskání třešní za deště, protože dešťová voda představuje vůči cytoplasmě buněk hypotonické prostředí.

Použité zdroje a obrázky: Trojan a kol.: Lékařská fyziologie, Grada, 2003 Bártová a kol.: Návody k praktickým cvičením z biologie, VFU Brno 2007 Paleček: Biologie buňky, 1996 Nečas a kol.: Obecná biologie, H&h Jinočany, 2000