Živý obal Země ( rostliny a živočichové)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Advertisements

Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody –Podnebné pásy – Tropický pás
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
AFRIKA Geografická poloha.
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
TROPY Život v pralese.
Podnebné pásy 5. ročník.
Přírodní krajiny světa = vegetační pásy
PODNEBNÉ PÁSY.
AFRIKA – rostliny a živočichové
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Za předpokladu použití psacích potřeb
AFRICKÉ SAVANY.
VEGETACE AFRIKY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Šířkové pásy tropický pás.
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
Monzunové lesy povodně a záplavy
Podnebí a vegetace Asie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podnebím a přírodními podmínkami.
Savany.
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Vegetace Afriky
Podnebí, vegetace Ameriky
PROJEKT VEGETAČNÍ PÁSY SVĚTA ( BIOSFÉRA) savany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_225_Savany AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Amerika – Přírodní krajiny
PŘÍRODNÍ ZEMSKÉ PÁSY.
Biosféra.
Křížovka - Tropický deštný les
Podnebné pásy I. – 5. ročník / tropický podnebný pás /
Savany.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Savana velká stáda zvířat na travnatých pláních travnatý porost.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – světové rozložení Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Podnební pásy Elena a Eliška.
Živý = živý obal Země (živé organismy na Zemi). = živá příroda + neživá příroda (organismy + neživé přírodniny) - největší ekosystém je celá Země.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Biosféra – Tropické deštné lesy Tomáš Kvasný Zeměpis červen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu pomocí.
Tropické lesy.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová liána místní obyvatelstvo Tropický prales Amazonie.
TROPICKÝ PÁS Mgr. Renata Šimková Přírodověda 5.tř.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_ROZMANITOST_PODMINEK_ZIVOTA_NA_ZEMI
než začnete prohlížet prezentaci ...
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
SAVANY.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES v pásu podél rovníku na pevninách i ostrovech
VEGETAČNÍ PÁSY.
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8..ročník 03_Přírodní oblasti světa – I.
Savany.
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
14. b Monzunové lesy povodně a záplavy Světle zelená barvička na mapce
14. Přírodní krajiny světa - vegetační pásy
Biosféra = živý obal Země
Mgr. Lenka Nováková -1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_09_SAVANY-Z
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
SAVANY.
Savany Tropická travnatá území Oblasti: na S a na J od tropických lesů J Amerika, V Afrika, Austrálie.
Tropický deštný les.
Podnebí a vegetace Asie
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

Živý obal Země ( rostliny a živočichové) BIOSFÉRA Živý obal Země ( rostliny a živočichové)

Vliv podnebí na vegetaci Podnebný pás Vegetační pás Vlhký tropický pás tropické deštné lesy Střídavě vlhký trop. pás savany Trop. a subtrop. suchý p. pouště a stepi Subtropický pás vlhký v zimě středomořská vegetace Subtropický pás vlhký v létě monzunové lesy (Asie) Mírný pás suchý stepi a pouště Mírný pás vlhký listnaté, smíšené a jehličnaté lesy Polární pás tundry a ledovce Horské podnebí výškové vegetační stupně

5895 m Vegetační výškové Stupně na Kilimandžáru Mrazová poušť 4400 m Horské louky 3000 m Tropický horský les 1900 m Savana

Tropické vlhké lesy Celý rok teplé a vlhké podnebí Divoký bujně zelený porost Rostliny rostou a kvetou po celý rok. Počet druhů stromů velký ( eben, Ptáci, opice, hadi, hmyz, krokodýli Lidé dnes vypalují a kácejí na pole a silnice, ale půda je chudá na živiny Kakao, banánovník, kokosovník, palma olejná Kolem rovníku – Afrika,Asie, Jižní Amerika

Stromová patra HORNÍ STROMOVÉ PATRO do 60 m STŘEDNÍ STROMOVÉ PATRO do 40 m (střecha) SPODNÍ STROMOVÉ PATRO do 20 m KEŘOVÉ PATRO 5 m BYLINNÉ PATRO 1 m

Cvičení 1. Popište složení tropického deštného lesa. 2. Která zvířata v něm žijí? 3. Jak člověk mění a využívá tropické deštné lesy? 4. Kde se na Zemi rozkládají tropické deštné lesy?

Savany Okolo tropických deštných lesů, kde je výrazné období sucha Travnaté porosty –různě vysoké ( až 2m) V období sucha- hnědá tráva V období dešťů- zelená tráva Velké množství zvířat, dokonalý potravinový řetězec Zebry, žirafy, antilopy, pštrosi, lvi, tygři, levharti, hyeny……. Člověk mění tuto krajinu, využívá ji pro pastvu a pro pěstování rostlin – plantáže bavlníku, podzemnice olejné, obilí Ubývání této krajiny – Národní parky

Domácí úkoly 1.Namaluj nebo si vystřihni a nalep obrázky zvířat této oblasti 2.Co je to BAOBAB? 3. Vysvětli rozdíl mezi savanou a tropickým lesem? 4. Víš jaké nebezpečí hrozí slonům a nosorožcům? 5. Zjisti v atlase světadíly, ve kterých jsou savany. Která zvířata tam žijí? 6. Jaké podnebí je příznačné pro oblasti savan? 7. Jak lidé využívají savanu? 8. Proč jsou v oblastech savan zřizovány národní parky? 9. S pomocí atlasu najdi názvy národních parků v Africe.

Literatura a odkazy http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/biosfera.htm http://www.afrikaonline.cz/OLD/bsavana/bsavana1.html http://pyres.webnode.cz/news/savana/