VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES a NP AUSTRALSKÉHO SVAZU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ULURU symbol Austrálie.
Advertisements

P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VY_52_INOVACE_03/2/21_ZEMĚPIS
Národní parky České republiky
Musilová Tereza VIII.A /2009
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
ŠVÉDSKO Vlajka Znak.
Poslední ráje na zemi Krásných míst, která si lze užívat o samotě, je stále míň N NN Na planetě Zemi závratnou rychlostí ubývá míst, která člověk nepřetvořil.
NEW ZEALAND JIŽNÍ OSTROV.
Opakování Austrálie.
Příroda a podnebí Kanady
Uluru – základní údaje Nachází se v Australském svazu.
Rybolov, vodní a lesní hospodářství
Austrálie Země protinožců ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Máďa Zedníčková a Barča Cafourková
AUSTRÁLIE.
Národní parky v České republice
Cestovní ruch Austrálie a Oceánie
Česká republika Geologický vývoj
Číslo a název šablony klíčové aktivity
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_INOVACE_276_Austrálie a Oceánie AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM: 9.,
ULURU symbol Austrálie.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Biosféra.
Registrační číslo projektu
Ze začátku doporučuji pracovat ve skupině nebo dvojicích
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Základní údaje Oficiální název : Republic of Kenya
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Queensland.
VY_32_INOVACE_ZCR_639 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Střediska cestovního ruchu Austrálie Jméno autora:Mgr.
Np České švýcarsko.
Počítačová prezentace
Dominikánská republika
Maďarsko Natálka.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Austrálie (Rudý kontinent)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Národní park Nahuel Huapi je nejstarší národní park v Argentině Národní park Nahuel Huapi je nejstarší národní park v Argentině . Byl založen v roce.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Zelený, „smaragdový“ ostrov
Austrálie Ayers Rock (ULURU) VY_32_INOVACE_14_35
Mont Saint Michelle.
Základní škola, Hradec Králové
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Téma hodiny: English speaking countries – Australia 2.
Austrália- zaujímavosti, pamiatky UNESCO
Najkrajšie miesta na Zemi
Pamiatky UNESCO v Austrálii
Austrália-pamiatky UNESCO
Seychely Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název:
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Oceány.
Tomáš Trávníček.  Tatry jsou pohoří na severu Slovenska a jihu Polska, jsou součástí Karpat. Do roku 1992 byly nejvyšším pohořím Československa. Nyní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Florida Dostupné z:
Transkript prezentace:

VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES a NP AUSTRALSKÉHO SVAZU Markéta Kollárovičová Veronika Adamíková 5. ročník, UB-UZ

OSNOVA Velký bariérový útes - poloha - charakteristika - ochrana a problémy Národní parky Australského svazu - Uluru – Kata Tjuta - Purnululu - Kakadu - Booderee - Lake Eyre

VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES (Great Barrier Reef, Waga Gabú) Pobřeží Queenslandu délka přes 2000 km, šířka 2 - 150 km, stáří cca 600 mil. let, rozloha 259 000 km ²

CHARAKTERISTIKA Bohatý a složitý ekosystém: korály, ryby, měkkýši,… KORÁLY→ korálový útes (tropické moře, > 18°C, schránky z uhličitanu vápenatého) „bariérový korálový útes“ = nesouvislé ostrovy a ostrůvky Vnitřní a vnější útesy Růst a zvětšování útesů Viditelný z Měsíce

OCHRANA A PROBLÉMY 1979 – mořský park (Great Barrier Reef Marine Park) 1980 – UNESCO „zelené zóny“– zákaz rybolovu (5% - 16 tis. km²) globální oteplování hvězdnice trnitá kácení lesů znečištění prostředí rybolov turismus

NÁRODNÍ PARKY

ULURU – Kata Tjuta Uluru – Ayers Rock Největší monolit na světě - pískovec UNESCO Výška: 348 m, hloubka: 5 km, délka: 3,6 km, šířka: 2,4 km, stáří cca 600 mil. let Posvátná místa domorodců Anangů

Kata – Tjuta UNESCO Asi 30 gigantických dómů (42 km od Uluru) Mt. Olga 546 m n. m. Stejný náboženský význam jako Uluru

NP KAKADU sever Austrálie rozloha 20 000 km² UNESCO skalnatá kamenitá krajina jeskyně na pobřeží mokřady (mangrovy) domorodé kresby bohatá fauna

NP PURNULULU Západ Austrálie Rozloha: 2090 km² UNESCO Pohoří Bungle Bungle Kuželovitý pískovcový kras – skalní věže, soutěsky, „Mnoho hor“ Palma olejnatá

NP BOORDEREE Rozsáhlé nenarušené pláže – nejbělejší písek na světě Hojná fauna a flóra 1992 NP

NP LAKE EYRE Největší jezero Austrálie Hloubka 20 m, -12 m, rozloha 15 000 km² V pouštní depresi

ZDROJE http://www.funonthenet.in/images/stories/forwards/great-barrier-reef/great-barrier-reef-turtle.jpg http://www.quido.cz/priroda/purnululu.html http://www.oceanleadership.org/wp-content/uploads/2009/09/Australia_Great_Barrier_Reef_Marine_Park.jpg http://www.gowhere.com/travel/great%20barrier%20reef%20cruise%20tour.jpg http://tridajakoekosystem.php5.cz/koralove_utesy.html http://visitgreatbarrierreef.info/wp-content/uploads/2009/02/great-barrier-reef-from-outer-space.jpg http://www.solcomhouse.com/images/GreatBarrierReef-EO.jpg http://www.fotokatalog.cz/galerie.php?kategorie=13&detail=1629&start=180&sea=Les&kat=&ser=&uzi= http://akvapedie.cz/hvezdice-trnita-(trnova-koruna)_acanthaster-planci/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Uluru http://www.sydney-australia.biz/maps/australia/national-parks-map.php Divy světa, Rebo production, Dobřejovice, 2008, 5. vyd., str. 208 Hanns-Joachim Neubert/ SCIENCE COM, Winfried Maass, Nejkrásnější národní parky světa, REBO Productions, Dobřejovice, 2008, str. 208.

DĚKUJEME ZA POZORNOST