Polovodič - měrný odpor 10 -1 Ω -1 m -1 - 10 4 Ω -1 m -1 závisí na teplotě, na poruchách krystalové mříže koncentraci příměsí, na el. a mag. poli, na záření.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

Pravidla pro obsazování atomových orbitalů
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičové počítače
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení el. proudu v různých prostředích
Kvantové fotodetektory a optoelektronické přijímače X34 SOS 2009
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POLOVODIČE.
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Tato prezentace byla vytvořena
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
4.4 Elektronová struktura
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Pavel Jiroušek, Ondřej Grover
VLASTNÍ POLOVODIČE.
28. Elektrický proud v polovodičích
CHEMICKÁ VAZBA.
9. ročník Polovodiče Polovodiče typu P a N.
Tato prezentace byla vytvořena
Modely atomů.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Fyzika kondenzovaného stavu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Snímače (senzory).
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodiče Tomáš Kožiak , ME4A.
Obal atomu, uspořádání elektronů
Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti
STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Anihilace pozitronů v polovodičích záchyt pozitronů ve vakancích mechanismy uvolnění vazebné energie: 1. tvorba páru elektron-díra 2. ionizace vakance3.
Anihilace pozitronů v polovodičích záchytový model pro V -
Elektrické vlastnosti II.
Elektrotechnologie 1.
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Fyzika kondenzovaného stavu
Fotodetektory pro informatiku X34 SOS semináře 2008
Kvantová čísla Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronová struktura atomů
FS kombinované Mezimolekulové síly
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ VYTVOŘENÍ PŘECHODU PN. SLITINOVÁ TECHNOLOGIE PODSTATA TECHNOLOGIE ZÁKLADNÍ POLOVODIČ S POŽADOVANOU VODIVOSTÍ SE SPOLEČNĚ S MATERIÁLEM,
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
5.6 Řešení Schrödingerovy rovnice v jednoduchých případech … Částice v jednorozměrné nekonečně hluboké pravoúhlé potenciální jámě Částice v.
POLOVODIČE Autor Mgr. Libor Vakrčka Anotace Prezentace PowerPoint – výklad, samostatná práce, zkoušení, DÚ, opakování Očekávaný přínos Pomocí prezentace,
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Fyzika kondenzovaného stavu 7. prezentace. Kvantování kmitů mříže  elastické vlny v krystalu jsou tvořeny fonony  tepelné kmity v krystalech  tepelně.
Fyzika kondenzovaného stavu
Elektronová konfigurace atomu
Elektronový obal atomu
FYZIKÁLNÍ PODSTATA ELEKTRICKÉ VODIVOSTI
Znázorňování orbitalů
Fyzika kondenzovaného stavu
Elektronový obal atomu
Pásová teorie látek Hrušovská, SPŠ ST Panská.
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Kvantová fyzika.
Poruchy krystalové mříže
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Polovodič - měrný odpor Ω -1 m Ω -1 m -1 závisí na teplotě, na poruchách krystalové mříže koncentraci příměsí, na el. a mag. poli, na záření - šířka zakáz.pásu 2-3eV - monokrystal, polykrystal, amorfní - vlastní (intrinsický) p = n = n i nevlastní (příměsový) kompenzovaný (Příměs P kompenzuje vliv N) -P ++, N ++ tzv. degenerovaný polovodič, kdy Fermiho hladina leží uvnitř vodivostního pásu nebo ve valenčním pásu

Pásový model pevné látky Elektronový obal atomu Schrödingerova rovnice pro volný elektron ve vakuu Řešení: k (10 9 m -1 ) W(eV) 5 10 Tedy : energie volného elektronu není kvantována, elektron může nabývat

vakuum LxLx W(eV) Cu Pásový model pevné látky Elektronový obal atomu v elst.poli Schrödingerova rovnice pro elektron v poli konstantního potenciálu Řešení: Tedy : Diskrétní hodnoty energie ! Příklad : kov - elektron se pohybuje volně v potenciálu iontů a ostatních elektronů Periodičnost   diskrétní k ! - kv.stavy 4,45eV WFWF Každý kvantový stav dva e - (opačný spin) Poslední obsazený kvant. stav (T = 0K) je W F

Místní průběh potenciálu a kvantové stavy Osamocený atom Lineární řetězec Diskrétní jednoduché hladiny kvantové stavy Rozštěpení hladin vlivem vzájemného působení atomů a důsledku Pauliho principu působení atomů a důsledku Pauliho principu

nn

np

hust

N

PN přechod