1 Linux a noty FEL ČVUT 36APG, Zuzana Škodová Úvod 2 kategorie notografických systémů vizuální hudební editory komplexní, intuitivní ovládání, převod do.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
WWW stránky.
Advertisements

Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základy HTML.
HyperText Markup Language
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
New Catholic Encyklopedia Gale Virtual Reference Library (producent Thomson Gale)
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Informatika pro ekonomy II přednáška 4
ICT Zvuk - tón Anotace: Materiál slouží k seznámení s hudebními pojmy. Prezentace obsahuje úkoly k procvičení pojmů, je prezentována interaktivně.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B9 Dávkové soubory AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníBřezen 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Téma: CorelDRAW - Textové objekty - 7. díl
ICT VLASTNOSTI TÓNŮ – výška tónů
3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.
Skladba HTML dokumentu
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Šablony dokumentů v programu MS Word Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf04 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část.
Příkaz "echo" Příkaz "echo" Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací na monitoru. Příkaz "echo" se používá pro zobrazení daných informací.
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv42/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Autor: Zuzana Kulaxidisová DiS. Jazyk: Český jazyk
Název Notopis 2 Předmět, ročník Hudební výchova, 1. ročník
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 2. Textové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv41/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Hudební nauka na 1. stupni ZŠ Autor:
Název Hudební značky, notace
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Hudební výchova Tematický okruh:
Informatika pro ekonomy II přednáška 5
Tvorba rejstříku v LaTeXu
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Březen.
Elektroakustická hudba EAH v USA, počítačová hudba
Tvorba www stránek.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Typografie a zpracování textů
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Pár slov o sazbě výstupních dokumentů Jiří Rybička.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
Zpracování textů efektivně
Test k ověření praktických dovedností z HV
Elementaristika elektronických informací
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
O huse Klipart MS Office.
HUDEBNÍ NAUKA Hudební abeceda.
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_71_NOTA
Druhy Not.
Moderní didaktické technologie a zdroje informací
Hudba - notace Tematická oblast
Informatika pro ekonomy přednáška 2
Digitalizace textů obsahujících matematickou symboliku
Transkript prezentace:

1 Linux a noty FEL ČVUT 36APG, Zuzana Škodová Úvod 2 kategorie notografických systémů vizuální hudební editory komplexní, intuitivní ovládání, převod do zvuk. formátu x nižší typografická kvalita, nedostatečné možnosti TeXovské systémy pro sazbu not špičková typografická kvalita, neomezené možnosti x není WYSIWYG, nutnost zdrojového kódu

2 Linux a noty TeX Donald E. Knuth, Stanford University, konec 70. let Programovací makro jazyk Původně pro sazbu matematických textů Notografie MuTeX MusicTeX MusiXTeX OpusTeX

3 Linux a noty MusiXTeX Daniel Taupin, Andreas Egler, Ross Mitchel Konec 90. let Několik balíků TeXovských maker Externí program musixflx – tříprůchodový zalamovací syst. Preprocesory MtX, PMX

4 Linux a noty MusiXTeX (pokrač.) Postup práce (vhodné dávkovým souborem): notový zápis v jakémkoliv editoru -> soubor *.mtx prepmx (mtx), převod z horizontální do vertikální reprezentace -> soubor *.pmx pmxa a pmxb, doplnění formátovacích značek -> soubor *.tex TeX -> vedlejší produkt *.mt1 musicflx, zalomení notových osnov -> soubor *.mt2 TeX, definitivní zalomení -> soubory *.dvi, *.pdf

5 Linux a noty Způsob zápisu not Hlavička Informace o editované partituře Rozvržení notového materiálu v dokumentu Např. Title: Toccata D mol Composer: Johann Sebastian Bach Meter: C Flats: 1 Style: ORGAN Bars/line: 5 Pages: 5 Systems: 10

6 Linux a noty Způsob zápisu not (pokrač.) Vlastní notový zápis Každá notová osnova na samostatný řádek Oddělovač not “ “, oddělovač taktů “|”, repetice “|:” Nota: 2-4 znaky, [výška] [délka] [specifikace] [oktávová korekce] Např. g4 g e2 | g4 g e2 | g4 g a g | g2 f Ská-kal pes přes o-ves, přes ze-le-nou lou-ku e2 f | d e C: gc ac | gb gc c2 f | g c

7 Linux a noty Prameny ftp://ftp.cstug.cz/pub/CTAN/