Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek salek@chmi.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Advertisements

Radarová meteorologie – dopplerovské radary
POROVNÁNÍ SRÁŽKOVÝCH ÚHRNŮ S RADAROVÝMI DATY
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Plošná interpolace (aproximace)
Novinky z ČHMÚ OR pro konvektivní sezónu 2013
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
Objem dřeva porostu (=porostní zásoba, hmota)
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Biometrické Bezpečnostní Systémy Filip Orság Technologie rozpoznání mluvčího.
& Petr Münster present Visual Weather.
Inerciální měřící systémy
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Použití VW na CPP Pavel Borovička.
Dokumentace informačního systému
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Inženýrská geodézie 2009 Ing. Rudolf Urban
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Vyhodnocení JSWarnView 2012 Předpověď konvektivních jevů – Tomáš Mejstřík.
1 Tazatelé a dotazovací situace Jan Hartl. 2 CO a JAK?
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Využití radarových dat hydrologických modelech
Navigace a mapování pomocí GPS
Diplomová práce Autor: Ondřej Renner
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
BioTech 2011, Strážná. O čem to bude? Stochastické simulace Diferenciální rovnice (ODR) Automaty.
11/2003Přednáška č. 41 Regulace výpočtu modelu Předmět: Modelování v řízení MR 11 (Počítačová podpora) Obor C, Modul M8 ZS, 2003, K126 EKO Předn./Cvič.:
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Metody vytváření biomechanického modelů
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Experimentální metody v oboru – Přesnost měření 1/38 Naměřená veličina a její spolehlivost © Zdeněk Folta - verze
Podnebí ČR.
Příklad měření MTF digitálního fotoaparátu podle normy ISO 12233
Homogenita meteorologických pozorování
Chyby měření / nejistoty měření
lokální varovný systém
Úvod do praktické fyziky
Homogenita meteorologických pozorování
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
ALTERNATIVNÍ INDIKÁTOROVÝ ZÁPLAVOVÝ MODEL (AIZM)
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Homogenita meteorologických pozorování
Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Pavel Lipina Rozšířená porada vedoucích ÚMK
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA ČASOVÝCH ŘAD
Základy statistiky.
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek salek@chmi.cz

Obsah Srovnání odhadů srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů Kombinovaná („multisensorová“) analýza radar-srážkoměr – princip Příklady kombinované analýzy z radarů a srážkoměrů, vizualizace, schéma výpočtů Použití odhadů srážek v hydrologickém modelování Závěr - výhledy

Srážkoměry: Výhody: přijatelná přesnost pro dané místo Nevýhody: omezení pouze na danou lokalitu, jistá komplikovanost přenosu aktuálních dat. Metody odhadu plošných srážek: Thiessenovy (Hortonovy) polygony, metoda izohyet, geostatistické metody

Plošný odhad ze srážkoměrů

Kombinovaná informace radar-srážkoměr – multisensorová analýza Výhoda radaru při odhadu srážek: plošné pokrytí, rychlé vyhodnocení údajů Výhoda srážkoměrů: poměrně značná přesnost v lokalitě měření Nevýhoda srážkoměrů: problém reprezentativnosti pro okolí, malá operativnost (s výjimkou automatických stanic s dálkovým přenosem)

Kombinovaná informace radar-srážkoměr Řešením uvedených problémů se může stát kombinace obou typů měření a odhadu srážek za předpokladu minimalizace chyb, optimální interpolace, předběžný (pseudo)kontinuální radarový odhad srážek se „lokálně opravuje“ naměřenými hodnotami ze srážkoměrů Často využíváme současně adjustaci a kombinaci

Adjustace radarového odhadu (nikoliv kalibrace) Vynásobení koeficientem srážkoměr._údaje / radarový_odhad (G/R) Možné problémy: případná malá reprezentativnost stanic, nebezpečí nereálné územní a časové proměnlivosti koeficientu, zejména v krátkých časových úsecích (proto se často počítá s větším časovým úsekem - např. týden, případně množství párů radar-srážkoměr, ze kterých se adjustace počítá)

Adjustace Adjustací odhadu srážek rozumíme přiblížení radarového odhadu hodnotám naměřeným pomocí srážkoměrů Většinou se jedná o minimalizaci systematické chyby („biasu“) v určitém časovém a/nebo prostorovém „okně“ Jedná se tedy o konzervativnější opravu radarového odhadu

Adjustace a kombinovaná informace radar + srážkoměr - odstranění systematické chyby (adjustace) - kombin. odhad radar+srážk. metodou váženého průměru: Rm= a . Rgage + (1-a).Rrad a = exp(-d / konst)

Algoritmy Krigování s externím driftem Cokriging Další podobné typy optimální (geostatistické) interpolace

Systém odhadů srážek s použitím kombinované analýzy; GRID 1 km Radar Radar Srážkoměry Gages Systém odhadů srážek s použitím kombinované analýzy; GRID 1 km Kontrola kvality dat Kontrola kvality dat DATABÁZE Kontrola kvality dat Optim. odhad srážek Optim. odhad srážek Plošný odhad srážek, JSMeteoView Kontrola kvality dat radar vs. srážkoměry Multisenzorová analýza (radar, adjust. radar, odhad bez radarů, kombinace) Hydrologické aplikace (např. modely) Adjustační koeficient Graf. rozhr.

Výpočty od jara 2002 odhady pro 1 h, 6 h a 24 hodiny pro jednotlivé radary; od léta 2003 navíc vytvářena sloučenka uživatelské rozhraní (dva typy, oba dva HTML, příp. HTML+JavaScript) testy v hydrologických předpovědních systémech Aqualog a Hydrog

RMSE odhadů a nezávislého souboru 333 srážkoměrů do 150 km od radaru Skalky

Ukázka současného stavu diagnostické vizualizace kombinovaného odhadu srážek Analýza z 13. srpna 2002 Analýza z 26. května 2003, 18 UTC Analýza z 27. května 2003, 06 UTC

Výpis maximálních hodnot

Z těchto hodnot se tvoří varovné bulletiny

Vypisují se zaokrouhlené hodnoty > 0.5 mm Výpisy srážek postupují od nejvyšších srážek k nejnižším, přičemž během výpisu se v blízkém okolí vypsané stanice vynechávají výpisy stanic s menším srážkovým úhrnem. Vypisují se i hodnoty zamítnutých měření. Vypisují se zaokrouhlené hodnoty > 0.5 mm čtverečky jsou bílé v rozmezí 0.1-99.9mm

Procentuální vyjádření počtu skutečného měření radarů

Adjustační koeficienty srážkoměr/radar

Experimentální výpočty plošných srážek pro model Hydrog

Experimentální výpočty plošných srážek pro model Hydrog