Džammú a Kašmír जम्मू और कश्मीर.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala Ludmila Kebzová
Advertisements

1. Světová válka Roman Valenta.
Afrika, Asie.
SLOVINSKO.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Móhandás Karamčand Gándhí
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
STUDENÁ VÁLKA.
První světová válka
Etnické a náboženské složení jižní Asie
Sovětsko-Finská Válka = Zimní válka
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Trvalé ohnisko neklidu
Kypr.
Nejvýše položená střelnice na světě Kateřina Kyselá,
Pákistán (Islámská republika Pákistán)
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
První světová válka III
Osvobozování Československa
Velká Británie (Great Britain).
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
Indie.
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Uganda Republic of Uganda.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Zápas o Československo
Turecko Eliška Novotná.
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Studená válka – 2. fáze uč
Kašmír Bc. Kamila Němcová.
První fáze dekolonizace
Konflikt mezi Hutuy a Tutsii
Made in China Lubomír Bureš
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Hizballáh Klvač Radim.
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Irácko-íránská válka ( )
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Společnost národů, její vznik a úloha
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
TEREZA POKORNÁ Velká Británie a problém Irska.
INDIE VYPRACOVALA: KAROLÍNA ZABLOUDILOVÁ. ZÁKLADNÍ INFORMACE o Oficiální název: Indická republika (další označení Bharat nebo Hindustan) o Hlavní město:
Jižní Korea & Singapur Miroslav Řehoř. Kapitoly prezentace : Jižní Korea základní informace povrch, hospodářství historie obrázky Singapur (to samé )Singapur.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
Katyňský masakr jedna z nejhrůznějších masových vražd, které kdy byly spáchány na válečných zajatcích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Ohniska konfliktů TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Rwanda.
1980_1984 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Britské impérium.
Kuvajt
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
Transkript prezentace:

Džammú a Kašmír जम्मू और कश्मीर

Základní informace Indická část historického státu Kašmír v Asii, který je rozdělen mezi Indii, Pákistán a v menší míře Čínu Počet obyvatel: 10 070 000(rok 2001) Úřední jazyk: urdština(preferuje se angličtina) Nejvyšší hora: K2 (8611 m) Hlavní město: Šrīnagar (květen-říjen) Jammū (listopad-duben) Náboženství: převládá islám

Mapa

Historie konfliktu 1. Válka o Kašmír (1947-1948) Rozdělení Indického subkontinentu na Indii a Západní a Východní nevyřešilo postavení Džammú a Kašmíru, nezávislého království ležícího na hranicích Západního Pákistánu, Indie a Číny. V tomto království žilo převážně muslimské obyvatelstvo, kterému vládli autokratičtí hindové. Kašmír, po kterém toužila Indie i Pákistán, byl navíc soužen přáním svých vládců udělat z něj „asijské Švýcarsko“ a úsilím hindo – muslimské All – Džammú a Kašmírské národní ligy provést nejprve jeho demokratizaci. Tyto snahy se spojily s požadavky Pákistánu v říjnu 1947, kdy pathanští muslimové v Poonchi povstali proti útlaku kašmírských hinduistických velkostatkářů. 22. října vyslal Pákistán své vojsko, které obsadilo Muzaffarabad a Uri, vypalovalo vesnice, vraždilo civilisty a postupovalo na hlavní město Kašmíru Šrínagar. Kašmírský maharádža Hari Singh se rozhodl tuto situaci vyřešit tím, že připojil Kašmír s převážně muslimským obyvatelstvem ( 60% věří v Alláha ) k hinduistické Indii a tím pádem byla Indie nucena nasadit své jednotky ve válce proti Pákistánu. Stalo se tak 27. října 1947, kdy Sikhské jednotky zatlačily útočníky zpátky do Pákistánu. Pákistán ještě chvíli uvažoval o vyslání dalších jednotek, pak ale britští důstojníci působící v pákistánském vojsku pohrozily rezignací. Pákistánská vláda se tedy rozhodla přesunout do této oblasti takzvané dobrovolníky, kteří ji měli držet jako Azad ( svobodný ) Kašmír. Do Dillí a Kalkaty proudily davy hinduistických uprchlíků, tím zvyšovali vzájemné napětí a přispívali k lidovým bouřím. Nepokoje nabyly takové intenzity, že byl 30. ledna 1948 hinduistickým frakcionalistou spáchán atentát na všeobecně ctěného hinduistického vůdce Mahátma Ghándího. Ten veřejně protestoval proti válce a prosazoval myšlenku vzájemného soužití muslimů a hinduistů. Jeho smrt však indické muslimy a hinduisty sjednotila. Po čtrnáct měsíců trvajících bojích zasáhla Organizace spojených národů a v dubnu 1948 tak došlo k přerušení bojů. Výsledkem bylo kromě křehkého příměří i vytvoření tzv. demarkační linie, známé jako LoC. Obě strany souhlasily s tím, že demarkační linii uznají za dočasnou hranici. Podle ní připadla větší, jižní část Kašmíru, tvořící téměř 2/3 celkové rozlohy země ( 138 991 km2 ), pod indickou správu a severní část rozprostírající se na 86 806 km2 připadla Pákistánu. Po těchto událostech nastal relativní klid až do roku 1965.

2. Válka o Kašmír (1965) Stále trvající nepřátelství mezi Indií a Pákistánem vzrostlo po roce 1958, kdy se vlády v Pákistánu zmocnil generál Muhammad Ajjúb Chán. Ten podepsal přátelskou smlouvu s Čínou, která uvedla do nebezpečí kašmírskou hranici s pekingským územím. Neúspěch vyjednávání a vzrůstající napětí podnítily 9. – 30. dubna 1965 pohraniční srážky mezi indickými a pákistánskými jednotkami Rann of Kutch. Přerušení bojů umožnilo počátkem července téhož roku odvolání jednotek. 6. září však vypukla otevřená válka indická i pákistánská vojska překročila demarkační linii a ničila vše, co jim přišlo do cesty. Indie podnikla třísměrný výpad proti městu Lahore, kterého se zúčastnilo kolem 900 000 indických vojáků. Ještě než stačila zasáhnout Organizace spojených národů a vyjednat mír, stihla indická vojska zničit kolem 450 pákistánských tanků, k Lahore se ale naštěstí nedostala. Příměří předešlo hrozbě čínské intervence a umožnilo oběma armádám, jimž se nedostávalo zásob, aby se stáhly za předsrpnové bitevní pole. Za společného úsilí Velké Británie, Spojených států a Sovětského svazu byla roku 1966 zprostředkována konference v Taškentu. Na této konferenci si obě strany slíbily vzájemnou spolupráci, přátelství a referendum v Kašmíru ( Taškentská deklarace ), jež mělo rozhodnout zda se země přičlení k Indii či nikoliv. Indický představitel, ministerský předseda Lál Bahádur Šástrí, zemřel v průběhu konference a ačkoliv jeho nástupkyně Indíra Ghándiová většinu slibů splnila, došlo mezitím k Pákistánské občanské válce, která měla za následek vypuknutí třetí Indicko – Pákistánské války a tím pádem i k dalšímu oddálení slibovaného referenda v Kašmíru.

Současnost Indická vláda považuje celé území za součást Indie, jako svůj nejsevernější stát a to včetně území spravovaného Pákistánem (nazývá ho Pákistánem okupovaný Kašmír) Pákistán neuznává svrchovanost Indie ani nad územím, které je pod indickou kontrolou(okupovaný Kašmír), pod Pákistánskou kontrolou je území Ázád Kashmir – Svobodný Kašmír(autonomie, kterou ale nikdo neuznává) Čína spravuje nevelké území Aksai Chin, kudy vede strategická silnice z Ujgurska do Tibetu. Formálně ho převzala na základě dohody s Pákistánem, avšak Indie namítá, že Pákistánu území nepatřilo. Dále spravuje část historického Kašmíru v autonomní oblasti Ujgursko Území, které zůstává v indických rukách, se skládá ze tří nestejných částí: okolí Džammú, údolí Kašmír a Ladákh na východě

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEamm%C3%BA_a_Ka%C5%A1m%C3%ADr http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_11045.html http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=5035