Analýza rozmístění a využití zvláštních škol a základních škol pro postižené děti v Moravskoslezském kraji vedoucí prj: Dr. Ing. Bronislava Horáková Bc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Bakalářská práce Bytová výstavba v České republice 2004/2005 Michal Blažej VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INSTITUT GEOINFORMATIKY.
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
Osnova Cíle práce Nástroje pro automatické sloučení dat Nástroj OKTable Nástroj Import Návrhy map pro další zpracování Webová mapová aplikace Závěr.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
ZISS Pezinok Informatika v Jihlavě (ČR) Vladimír Křivánek Odbor informatiky
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Autor projektu : SIRNÝ Lukáš Vedoucí projektu : Mgr.ČEŠKOVÁ Ivana
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Vedoucí projektu: Doc. Ing. Petr Rapant CSc. G 562 Petr Svoboda
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Informační systém domů a bytů Havířova Prezentace Bakalářské práce Řešitel:Igor IVAN Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Návrh zpracování dat SCIO v prostředí GIS Zuzana Zajícová Vedoucí bakalářské práce: Dr. Ing. Bronislava Horáková Téma bakalářské práce.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Analýza vzdělávací nabídky středních škol a vyšších odborných škol ve Zlínském kraji Řešitel – Bc.Tomáš Herman G562 Vedoucí diplomové práce – Dr.Ing.Bronislava.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí Jeden ze základních registrů – zákon 111/2009 Sb., o základních registrech V RÚIAN jsou pro celou veřejnou.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Závěrečná konference Hodnocení aktivit a činností projektu Integrace na druhou Partner: Pedagogicko-psychologická poradna,Opava, příspěvková organizace.
Analýza nabídky využití volného času ve školských zařízeních MSK Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel: Ludmila Adamcová Skupina: G 562 Diplomová.
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Diplomová práce Dopravní dostupnost zaměstnavatelů v okrese Jeseník ve vztahu k demografickým ukazatelům Vedoucí práce: Dr.Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
Webová mapová aplikace pro odbor školství MSK Bc. Michal Samiec Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
MIDAS do praxe Vzdělávací program v oblasti standardizace pracovních postupů v řízení a ve výkonu veřejné správy Štěpán Kafka, Bronislava Horáková, CAGI.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
identifikačního registru UIR-ADR
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
Prostorová databáze lázní v České republice
Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Tvorba informačního systému cyklotras Královéhradeckého kraje Zadavatel: Krajský úřad Královéhradeckého kraje Vypracovala: Alice Joštová, G562 Vedoucí.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
SOPKY A GEOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (3D VIZUALIZACE) Vedoucí práce: Mgr. Ivana Češková Vyhotovitel: Zuzana Sukeníková, GB364.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada pro obce s rozšířenou působností, 21. listopadu.
UIR-ADR 4.0 Petr Kříha OKsystem s.r.o. Prostorová identifikace v základních registrech ISVS, seminář NEMOFORUM, Praha 22. ledna 2001.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
Základní škola a Praktická škola, Jičín
mapový aplikační server
Geografické informační systémy
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Transkript prezentace:

Analýza rozmístění a využití zvláštních škol a základních škol pro postižené děti v Moravskoslezském kraji vedoucí prj: Dr. Ing. Bronislava Horáková Bc. Tomáš Karčmář

Úkoly Lokalizovat základní a zvláštní školy v kraji použitím adresní vrstvy Moravskoslezského kraje a adres zvláštních a základní škol; Vytvořit vhodnou strukturu databáze a importovat data ÚIV; Provést analýzu rozmístění zvláštních a základních škol s ohledem na potřeby dětí s postižením; Provést analýzu naplněnosti tříd zvláštních a základních škol dětmi s postižením; Charakterizovat stav využití těchto škol s hlediska potřeb dětí s postižením;

Vymezení cíle a rozsahu řešení Seznámení se s činností ÚIV Předmětná činnost odboru školství, mládeže a sportu Inventarizace dostupných dat Příprava dat pro analýzu (digitalizace umístění škol a školských zařízení, naplnění databáze, vytvoření vrstev škol a školských zařízení) Analýza, vizualizace dat a jejich interpretace

Seznámení se s činností ÚIV ÚIV = Ústav pro informace ve vzdělání; ÚIV – příspěvková organizace řízená MŠMT Funkce ÚIV: Statistická, statisticko – evidenční; Informační a knihovnická; Výzkumná a analytická; Organizační a koordinační.

Předmětná činnost odboru školství, mládeže a sportu KÚ (odbor školství) - slouží jako správní úřad ÚIV. KÚ provádí počítačovou kontrolu shodnosti třídních výkazů, katalogových listů a paralelně vytvářených listinných kopií dokumentů.

Inventarizace dostupných dat Data ÚIV – statistická a z registru sítě škol Adresní vrstva (Moravskoslezský kraj) - ČSÚ Adresy škol vedené Krajským úřadem v Ostravě DMÚ 25 Hranice ORP, hranice obcí – ČÚZK UIR-ADR – 4.1

Příprava dat pro analýzu Seznámení se s adresami ZVŠ a ZŠ vedenými Moravskoslezským krajem; Vytvoření adresných vrstev ZVŠ a ZŠ; Vrstva ZVŠ obsahuje 66 budov včetně součástí + 41 budov – pomocné a speciální školy; Vrstva ZŠ obsahuje 452 budov;

Problémy při lokalizaci ZVŠ MSK eviduje postižené děti i v součástech jednotlivých školských zařízeních; Řešení: - provést součet hodnot v jednotlivých součástech (nemožné – rozdílné adresy); - lokalizovat každou součást jako samostatnou budovu; Špatné vedení adres

Problémy při lokalizaci ZŠ Špatné vedení adres (místo, ulice xx) Zkratky (E., El., Elišky Krásnohorské) NAZ_ZUJtextNázev základní územní jednotky. NAZ_STATMtextNázev statutárního města a Prahy. NAZ_KUtextNázev katastrálního území platný. NAZ_ZSJtextNázev základní sídelní jednotky. NAZ_CASTtextNázev části obce. NAZ_UL_AtextNázev ulice adresní (velká a malá písmena).

Úprava adres škol v MSK Separace čísla od ulice; Zavedení nových atributů – C_D, C_O, ORIG_M, ORIG_U; Úprava adres pomocí UIR-ADR a ČSU;

Tvorba databáze ID ZRIZO IZO SPRU_U VUSC ORP ZAR_NAZ MISTO ULICE CIS_D CIS_O ORIG_M ORIG_U MENTA (_T, _Z) SLUCH (_T, _Z) ZRAKO (_T, _Z) VADRE (_T, _Z) TELES (_T, _Z) VICEV (_T, _Z) ZDRZA (_T, _Z) UCCHO (_T, _Z) BEZZP (_T, _Z) DDDIU (_T, _Z) AUTIS (_T, _Z) ALLSUM (_T, _Z) ZVŠ MENTA (_C, _D, _Z) SLUCH (_C, _D, _Z) ZRAKO (_C, _D, _Z) VADRE (_C, _D, _Z) TELES (_C, _D, _Z) VICEV (_C, _D, _Z) UCCHO (_C, _D, _Z) CELKE (_C, _D, _Z) ALLSUM (_T, _Z) SPECTR (_TR, _ZA) ZŠ

Dokončení adresných vrstev Export databáze do formátu dBASE V; Načtení databáze do prostředí ArcView – SQL connect; Propojení tabulek adresní vrstvy s databází – join;

Analýza, vizualizace dat a jejich interpretace Nepovinné: Analýza rozmístění ZVŠ a ZŠ podle atributu ORP v MSK. Povinná: Analýza rozmístění zvláštních a základních škol s ohledem na potřeby dětí s postižením; Analýza naplněnosti tříd zvláštních a základních škol dětmi s postižením.

Analýza rozmístění ZVŠ a ZŠ s ohledem na potřeby dětí s postižením UCCHO = druh postižení – s vývojovými poruchami učení a chování Proč UCCHO?

Analýza rozmístění ZVŠ a ZŠ s ohledem na potřeby dětí s postižením ORP - ZVŠ počet škol s uccho_z počet žáků s uccho_z Karviná [3] 12 Opava [8] 11 Orlová [1] 17 Ostrava [20] 4118 Vítkov [3] 151 ORP - ZŠ počet škol s uccho_z počet žáků s uccho_z Karviná [20] Opava [44] Orlová [18] Ostrava [80] Vítkov [7] 5114

ORPZAR_NAZIZOZRIZOUccho_zUccho_tvzdálenost [m]Uccho_c KarvináZVŠ x ZŠ xx24520 ZŠ xx5165 ZŠ xx5824 OpavaZVŠ x ZŠ xx31023 ZŠ xx4309 ZŠ xx45012 OrlováZVŠ x ZŠ xx38528 ZŠ xx4111 ZŠ xx46125 Nalezení „vhodných“ ZŠ

OstravaZVŠ x ZŠ xx11014 ZŠ xx31510 ZŠ xx62018 ZVŠ x ZŠ xx46062 ZŠ xx46432 ZŠ xx57029 ZVŠ x ZŠ xx2651 ZŠ xx73210 ZŠ xx94014 ZVŠ x ZŠ xx6604 ZŠ xx74212 ZŠ xx7654 VítkovZVŠ x ZŠ xx28321 ZŠ xx49712 ZŠ xx

Analýza naplněnosti tříd ZVŠ a ZŠ dětmi s postižením Menta – mentálně postižení Sluch – sluchově postižení Teles – tělesně postižení Uccho – s vývojovými poruchami učení a chování Vadre – s vadou řeči Vicev – s více vadami Zrako – zrakově postižení

IZOMenta_zAllsum_z%SLUCHZRAKOVADRETELESVICEVZDRZAUCCHOBEZZPDDDIUAUTIS Procentuální zastoupení mentálně postižených

Programové prostředky Microsoft Access XP Microsoft Excel XP ArcView GIS extension: DiagramWizard V. 3.0 GeoprocessingWizard Arc GIS 8.3 Microsoft Office XP

Literatura [1]Standard ISVS k prostorové identifikaci 008/04.02 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: k prostorové identifikaci 008/04.02.html [2]Standard ISVS Katalog jednoduchých datových prvků 009/02.01 [online]. Dostupný na WWW: katalog jednoduchych datovych prvku 009/02.01.html [3]Ústav pro informace ve vzdělání [online]. Dostupný na WWW: [4]Územně identifikační registr adres [online]. Dostupný na : [5]Moravskoslezský kraj [online]. Dostupný na WWW: [6]Domovská stránka Institutu geoinformatiky [online]. Dostupný na WWW: [7]Domovská stránka firmy ESRI Dostupný na WWW: [8]Český statistický úřad [online]. Dostupný na WWW: [9]Voženílek, V.: Aplikovaná kartografie I. Tematické mapy. Olomouc, Univerzita Palackého, přírodovědecká fakulta, 2001, 198 s., ISBN X.

Děkuji za pozornost vedoucí prj: Dr. Ing. Bronislava Horáková Bc. Tomáš Karčmář