Vyhledávání vzorů (template matching)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Algoritmy zpracování textů II
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra matematiky Didaktika matematiky Akademický rok: 2003 – 2004 Zpracoval: Jan.
NEJKRATŠÍ CESTY MEZI VŠEMI UZLY
Dopravní úloha Literatura Kosková I.: Distribuční úlohy I.
Prohledávání stavového prostoru
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
Fraktálová komprese obrazu
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
PA081 Programování numerických výpočtů
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
MOMENTY SETRVAČNOSTI GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Lineární algebra.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Základní číselné množiny
Soustava lineárních nerovnic
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
Středová souměrnost Zpracovaly: Barbora Šimko a Sylvie Kozárová.
2.1.2 Graf kvadratické funkce
Algoritmy vyhledávání a řazení
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
IGrid index Roman Krejčík. Obsah Motivace Prokletí dimenze Míry podobnosti IGrid, IGrid+ Experimentální porovnání.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ
Funkce více proměnných.
1 Kognitivní inspirace třídění na základě závislostí atributů Jan Burian Eurfomise centrum – Kardio, Ústav informatiky AV ČR Článek je dostupný na WWW:
Rozpoznávání vzorů bez učitele (klastrování)
Reprezentace klasifikátoru pomocí „diskriminant“ funkce
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 2. přednáška.
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
Rozhodovací stromy.
Odhad metodou maximální věrohodnost
KIV/PRO Cvičení Nejkratší cesta Vstup – N měst – Mezi některými dvojicemi měst vedou obousměrné silnice, zadány délky cest Výstup – Nejkratší.
Rozpoznávání v řetězcích
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
hledání zlepšující cesty
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
Časová analýza stochastických sítí - PERT
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Lineární programování - charakteristika krajních bodů
JAK NAJÍT NEJLEPŠÍ STROM
Počítačová chemie (5. přednáška)
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Množina bodů dané vlastnosti
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Podobnost trajektorií Jiří Jakl Úvod - využití Rozpoznáváni ručně psaných textů GPS navigace Analýza pohybu pracovníku v budovách Predikce.
MASKS © 2004 Invitation to 3D vision. MASKS © 2004 Část 1 Přehled a úvod.
© Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Než začneme programovat Co lze v MALATBu dělat, aniž musíme napsat program. © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
EMM21 Ekonomicko-matematické metody 2 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík,CSc.
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
Množina bodů dané vlastnosti
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Klasifikace a rozpoznávání
Soustava lineárních nerovnic
Výpočetní složitost algoritmů
Toky v sítích.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Soustavy lineárních rovnic
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Transkript prezentace:

Vyhledávání vzorů (template matching)

Vyhledávání vzorů (template matching) obsah metriky založené na metodách hledání optimální cesty metriky založené na korelaci

Párování vzorů (template matching) doposud: zatím jsme se snažili přiřadit neznámý vzor do jedné ze znáných tříd nyní: vstup: množina předdefinovaných vzorů ... šablona/template neznámý vzor výstup máme zjistit, ke které šabloně bude nejlépe „pasovat“ neznámý vzor šablony objekty ve scéně, řetězce, slova v mluveném textu, .... aplikace rozpoznávání řeči, získávání dat z databáze obrázků, .... postup Krok 1 – definování míry podobnosti mezi šablonou a neznámým vzorem Krok 2 – párování vzorů na šablonu

Metriky založené na metodách hledání optimální cesty vstup: vzory jsou řetězce symbolů výstup: rozhodnout, který „známý“ řetězec (šablona) nejlépe „pasuje“ na „neznámý“ řetězec značení: „známý“ vzor (šablona) r(i) i=1,...,I „neznámý“ vzor t(j) j=1,...,J obecně je I ≠ J vytvoříme 2D mřížku prvky vzorů naneseme na na souřadnicové osy každý bod mřížky udává vztah mezi příslušným prvkem šablony a neznámého vzoru př. bod (3,2) udává vztah mezi r(3) a t(2) neznámý vzor šablona

Metriky založené na metodách hledání optimální cesty pro každý uzel (i,j) mřížky je definována „vzdálenost“ d(i,j) vzdálenost mezi elementy r(i) a t(j) d(i,j|k,l) ... vzdálenost v bodě (i,j) mřížky závisí na bodu (k,l), odkud jsme přišli do bodu (i,j) délka cesty součet vzdálenosti uzlů na této cestě vzdálenost řetězců r a t délka minimální cesty z (0,0) do (I,J) k nalezení cesty s minimální délkou lze použít Bellmanův princip optimality a dynamické programování Belmannův princip dynamické programování spojení

Metriky založené na metodách hledání optimální cesty optimální cesta je vytvořena hledáním mezi všemi dostupnými cestami z bodu (0,0) do bodu (I,J) příklad použití této metody editační vzdálenost v řetězcích

Metriky založené na korelaci vstup: množina známých vzorů blok dat výstup: zjistit, zda se v bloku dat vyskytuje nějaký známý vzor a kde příklad: analýza scény součástí tohoto problému je i kódování videa kódování videa potřebuje odhadnout pohyb ve scéně tedy hledání stejných objektů, které se pohybují 1. hledání odpovídajících si pixelů hledáme stejné objekty, které změní pozici v jednotlivých obrazech snímaných s časovým odstupem 2. odstranění pohybu ze snímků vytvoříme „rozdílový“ obraz e(i,j,t) = r(i,j,t) - r(i-m,j-n,t-1) kódujeme jen novou informaci, která je obsažena v nejnovějším snímku (bez redundancí) šedotónový pixel v čase t odpovídající pixel na posunuté pozici v čase t-1

Metriky založené na korelaci vstup: referenční vzor r(i,j) ... známý vzor/šablona matice velikosti M×N obrazová matice t(i,j) ... neznámý blok dat matice velikosti I×J obrazová matice je větší než hledaný referenční vzor cíl: najít metriku, která v obrazové matici t(i,j) najde submatici velikosti M×N, která najlépe „pasuje“ na referenční vzor r(i,j) postup: referenční vzor postupně přikládáme do všech možných poloh (m,n) obrazové matice pro každou polohu (m,n) spočteme chybu mezi referenčním vzorem r(i,j) a submaticí z t(i,j)

Metriky založené na korelaci chyba D pro polohu (m,n): => hledáme takovou polohu (m,n), kde je D(m,n) minimální vztah pro chybu D(m,n) upravíme: (*) pro daný referenční vzor je konstantní

Metriky založené na korelaci pokud se výraz (*) v obrazové matici t(i,j) příliš nemění tj. není velký rozptyl úrovní šedi v testovaném obraze definujeme korelaci c(m,n) mezi r(i,j) a t(i,j) jako: => minimum D(m,n) je dosaženo, když korelace c(m,n) je maximální pokud je velký rozptyl úrovní šedi v obrazové matici korelaci definujeme jako => minimum D(m,n) je dosaženo, když korelace cN(m,n) je maximální

Metriky založené na korelaci použijeme Cauchy–Schwarzovu nerovnost z ní dostaneme => tedy cN(m,n) ≤ 1 a svého maxima (hodnota 1) dosáhne, když testovaný podobraz je stejný jako referenční vzor

Metriky založené na korelaci testovaný obraz korelace c(m,n) referenční vzor maximální korelace je dosaženo v bodě (13,66) tečkovaná oblast zobrazuje pozici v bodě (m,n)

Metriky založené na korelaci zatím jsme uvažovali, že referenční vzory jsou jen posunuty žádné škálování či rotace pokud bychom chtěli uvažovat i škálování nebo rotaci: popsat referenční vzor a testovaný podobraz pomocí momentů, které jsou invariantní vůči daným operacím, a pak spočítat korelaci použít Fourierovu nebo Mellinovu transformaci hledání správné polohy v t(i,j), kde je dosaženo max. korelace početně nejnáročnější operace typicky hledáme správné polohy ve čtverci [-p,p]×[-p,p] vycentrované v bodě (x,y) obrazu t(i,j) => obecně potřebujeme (2p+1)2MN operací sčítání a násobení v praxi se používají heuristiky na hledání nejlepší pozice nemusí nalézt maximum (–) sníží počet operací (+)

Metriky založené na korelaci – 2D logaritmické hledání uvažujme čtverec [-p,p]×[-p,p] kde p = 7 střed čtverce je bod (0,0) nejprve spočteme korelaci ve středu a v 8 bodech na obvodu čtverce [-p/2,p/2] × [-p/2,p/2] (žluté body) vzdálenost mezi žlutými body je nechť největší korelace je v bodě (-4,0) (oranžový čtverec) tento bod se stane středem čtverce pro další iteraci

Metriky založené na korelaci – 2D logaritmické hledání v další iteraci pracujeme se čtvercem se středem (-4,0) a velikosti [-p/4,p/4]×[-p/4,p/4] spočteme korelaci v 8 bodech na obvodu čtverce (modré body) vzdálenost mezi modrými body je proces opakujeme až 8 bodů bude na obvodu čtverce o velikosti [-1,1]×[-1,1], který má střed v předchozím optimálním bodě (zelený čtverec a fialové kolečko) červený bod je bod s maximální korelací a výpočet končí počet operací je MN(8k+1)

Metriky založené na korelaci – sekvenční metoda heuristika vychází přímo z definice chyby D(m,n) mezi referenčním vzorem a podobrazem definujeme chybu na okénku tedy chyba se počítá na malém okénku p,q = 1,2,... (kde p ≤ M, q ≤ N) výpočet Dpq(m,n) skončí, když chyba je větší než předdefinovaná prahová hodnota a pak se posuneme do jiné polohy (m,n) a zopakujeme výpočet