Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Elektromotor a třífázový proud
Obvody střídavého proudu
Elektromagnetické kmity a vlnění
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Obvody střídavého proudu
Magnetické pole.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
V. Nestacionární elektromagnetické pole, střídavé proudy
Elektromagnetické vlnění
Homogenní duté kovové vlnovody
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické vlny
Tato prezentace byla vytvořena
37. Elekromagnetické vlny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Homogenní elektrostatické pole
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Antény a laděné obvody pro kmitočty AM
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektromagnetické jevy a záření
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Elektromagnetické vlnění
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-14_Impulsový signál Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Relativistický pohyb tělesa
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoké frekvence a mikrovlny
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-16_Logický obvod Název školyStřední odborná škola a Střední odborné učiliště,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-05_Modulace a Modulátory Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
dvouvodičovém vedení © 2012 VY_32_INOVACE_6C-13
ELEKTRICKÝ PROUD Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-19_Vznik a vlastnosti elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-20_Šíření elektromagnetického vlnění Název školyStřední odborná škola a Střední.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střídavé napětí a střídavý proud
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-18_Rozdělení logických obvodů Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Obvody střídavého proudu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII ANTÉNY Obor:Elektrikář.
P14a1 METROLOGIE ELEKTRICKÝCH VELIČIN PŘEHLED VELIČIN.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Základy elektrotechniky Jednoduché obvody s harmonickým průběhem
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
ODRAZ VLNENÍ V RADĚ BODŮ
Střídavý proud - 9. ročník
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI-2.MA-19_Vznik a vlastnosti elektromagnetického vlnění Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická oblast ELEKTRONIKA Ročník druhý Datum tvorby 1.7.2012 Anotace Tematický celek je zaměřen na problematiku základů elektroniky. Prezentace je určena žákům 2.ročníku, slouží jako doplněk učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

Vznik a vlastnosti elektromagnetických vln

Vznik elektromagnetického vlnění Pohybem elektrického náboje (elektrický proud je usměrněný tok volných elektronů) se vytváří kolem každého vodiče elektromagnetické pole. Elektrické vedení je tvořeno ze dvou paralelních vodičů, jejichž vzájemná vzdálenost je velmi malá v porovnání s vlnovou délkou protékajícího proudu. Ve vedení vzniká mezi vodiči elektromagnetické pole, které umožňuje přenos vysokofrekvenční (dále jen vf) energie.

Vlnovou délku lze vypočítat ze vztahu Elektromagnetické vlny se šíří ve vakuu nebo ve vzduchu rychlostí světla, tj. 3 . 108 m/s. Charakteristickou veličinou je zde tzv. vlnová délka , která je dána vzdáleností dvou sousedních bodů, kde má elektromagnetická vlna stejnou fázi.   Vlnovou délku lze vypočítat ze vztahu c - je rychlost šíření vln, tj. 3 . 108 m/s f - je kmitočet vlnění, neboli kmitočet nosné vlny. T je dráha, kterou urazí elektromagnetická vlna za čas jedné periody Ve velké vzdálenosti od zdroje vlnění lze považovat vlnu za rovinnou. Elektromagnetické vlny se šíří prostorem podobně jako světlo, tzn. mohou se ohýbat, odrážet a lomit na rozhraní dvou prostředí.

Vznik elektromagnetického vlnění Pro bezdrátový přenos je nutné, aby rozměr antény byl srovnatelný s vlnovou délkou přenášeného vlnění. Příkladem může být jednoduchá smyčka vodiče (tzv. magnetický dipól) s průřezem a materiálem voleným tak, aby stejnosměrný odpor R byl zanedbatelný a indukčnost L smyčky byla nenulová. Smyčka se rozřízne a připojí ke zdroji střídavého proudu. Při kmitočtu 50 Hz je vlnová délka  6. 106 m. Při kmitočtu 50 kHz je vlnová délka  6. 103 m. Při kmitočtu 50 MHz je vlnová délka  6 m.

Vznik elektromagnetického vlnění Bude-li kmitočet proudu, kterým se smyčka napájí tak vysoký, že vlnová délka bude kratší než smyčka, bude proud podél smyčky měnit svoji fázi. Poté bude v určitém místě smyčky proud s napětím ve fázi a zdroj bude muset dodávat do smyčky reálný výkon – původně nulový odpor smyčky se změní na nenulový. Tomuto odporu se říká radiační odpor a reálný elektrický výkon na něm ztracený vyzařuje smyčka do prostoru okolo sebe. Smyčka nebo vodič, který vyzařuje elektromagnetickou energii se nazývá anténa. Její obvyklý rozměr je ½ nebo ¼ vlnové délky => nazývají se rezonanční antény. Je-li rozměr je ½ vlnové délky => půlvlná anténa. Je-li rozměr je ¼ vlnové délky => čtvrtvlná anténa.

Vznik elektromagnetického vlnění Anténou prochází vysokofrekvenční proud, který ji napájí. Ten je nejvyšší v místě připojení antény k napáječi a nulový na konci antény. Průchodem vf proudu anténou se vytváří v jejím okolí střídavé magnetické a elektrické pole. Vyzařování je buď : rovnoměrně do všech směrů (prutová anténa kolmá k zemi) a pak intenzita elektrického a magnetického pole ubývá se čtvercem vzdálenosti nebo se upřednostňuje určitý směr (směrové, parabolické antény) a intenzita ubývá mnohem pomaleji. Pro nízké frekvence (pro 50 kHz je vlnová délka 6 km; pro 100 kHz je vlnová délka 3 km) se délka antény nemůže rovnat ani ¼  (pro 50 kHz je délka antény 1,5 km; pro 100 kHz je délka antény 750 m) => tudíž je radiace neefektivní.

Použité zdroje: Kesl, Jan. Elektronika II – Přenosová technika. Praha :BEN, 2003. 118 s. ISBN 80-7300-206-X. Obr. 1; 2; 3; 4: Kesl, Jan. Elektronika II – Přenosová technika. Praha :BEN, 2003. 118 s. ISBN 80-7300-206-X. Ilustrace: archiv autora