Doména Windows Serveru 23.4.20151 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně o operačních systémech
Advertisements

Exchange 2013 – Autodiscover - přehled
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Adresářové služby – základní pojmy
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Správa počítačových sítí Nabízíme vám jak kompletní správu vašich informačních technologií, tak zajištění provozu pouze určité vámi určené části. Jedná.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA
Informatika Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-14.
Serverové systémy Windows
Internet a DNS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontrola otevřených portů
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Společnost s ručením omezeným
Základy uživatelských a skupinových účtů
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Autentizace a účty v AD. Autentizace stanice v AD.
Databázové modelování
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Selektivní šifrování dat v databázích
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Microsoft SQL server Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pohled uživatele.
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Skupinové politiky.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Struktura operačních systémů
Překlad jmen, instalace AD
Bezpečnostní popisovače ACL. Popisovač zabezpečení  Popisovač zabezpečení – sada informací o řízení přístupu - zabezpečení, spojené se zabezpečeným objektem.
Informatika – Datové sítě
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
Internet – pojmy, služby
Operační systémy - úvod
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Identity management v UIS
TÉMA: Počítačové systémy
Windows Server 2008 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Anonymní FTP Anonymní FTP:
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Doménové uspořádání Základním kamenem evidence počítačů je doména. V podstatě jde o skupinu internetových počítačů. Domény jsou vytvářeny národně, na obrázku vidíme domény pro ČR (cz), Německo (de) a Slovensko (sk) Internet czdesk

Hierarchický systém domén Doména není jen skupinou počítačů, ale vždy jde o organizační subjekt. Ten je větinou oprávněný přidělovat nová symbolická jména a vytvářet "dceřinné" domény (subdomény) a delegovat jim část své pravomoci. Vše ukazuje příklad: cz Symbolické jméno firma.cz Symbolické jméno obchod.firma.cz Symbolické jméno reklama.firma.cz

Ještě o doménách Název domény je tedy složen z názvů jednotlivých subdomén. Nejvyšší doména je doménou 1.úrovně, v ní zřízená doména je doménou 2. úrovně atd. obchod.firma.cz doména 1.úrovně doména 2.úrovně doména 3.úrovně

Doména Windows Serveru – základní uspořádání Síťová stanice (běžné PC Síťová stanice (běžné PC Server se síťovým operačním systémem DOMÉNA

Doména (Domain) Skupina počítačů, která má společný server Na serveru jsou uloženy informace o všech objektech a vlastnostech domény Veškeré informace jsou uloženy a soustředěny v AD (Active Directory) – databázi objektů celé domény Server na němž jsou AD a síťový operační systém umístěny nazýváme řadičem domény (domain controller DC) Většina nastavení, konfigurací a vlastností se centrálně spravuje Je znázorňována trojúhelníkem

Aplikace Konf. serveru Konf. serveru Specifická nastavení Specifická nastavení Politika Politika Síťová zařízení Konfigurace Konfigurace Politika QoS Politika QoS Bezpečnostní politika Bezpečnostní politika Internet SlužbyFirewall Konfigurace Konfigurace Bezpečnostní politika Bezpečnostní politika Politika VPN Politika VPN Ostatní adresáře White pages White pages E-Commerce E-Commerce Ostatní NOS User registry User registry Bezpečnost Bezpečnost Politika Politika servery Info o přihrádce Info o přihrádce Address book Address book ActiveDirectory Co je Active Directory? Windows uživatelé Informace o účtu Informace o účtu Práva Práva Profily Profily Politika Politika Windows klienti Mgmt profil Mgmt profil Network info Network info Politika Politika Windows servery Mgmt profil Mgmt profil Network info Network info Služby Služby Tiskárny Tiskárny Sdílené soubory Sdílené soubory Politika Politika Centrální bod pro: Uživatele a zdroje Uživatele a zdroje Bezpečnost Bezpečnost Delegaci Delegaci Politiku Politiku

Active Directory - termíny Directory se skládá z – Obje ktů – Objekty mají Atributy Schéma je specifická definice objektů a atributů. Schéma jsou konkrétní objekty s nastavenými atributy. Příklad: Objekt: Uživatelský účet Jeho atributy:  Jméno  Titul  Manažer  Umístění kanceláře  Telefon  Oddělení…  … Schéma=objekty+atributy

Více domén? Používají se také vícedoménové struktury, např.: Jde-li o velkou firmu s mnoha pobočkami Jde-li o velkou firmu se složitou vnitřní strukturou Pak se vytváří Doménový strom (Domain Tree) a Doménový les (Forest)

Les (Forest) pochoutka.org mlask.org mňam.org Doménový strom doména Doménový les

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Jaroslav Horák: Počítačové sítě pro začínající správce