Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 –staré tisky pro účastníky SK ČR Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Kroměříž 20.-21.června 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
ŠKOLENÍ MK Ústí nad Orlicí, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
1 Jak zahájit spolupráci se SK ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – června 2009 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Školení JVK České Budějovice
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Jak zahájit spolupráci se Souborným katalogem ČR ?
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Školení Zlín – Olomouc – Hradec Králové, Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Školení Brno – Olomouc března 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
1 Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Městská knihovna Náchod, 18. dubna 2007 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
ŠKOLENÍ VK Olomouc 20. září 2006 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení pro pověřené knihovny KVK Liberec Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Porada profesionálních knihoven Středočeského kraje Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Praha, Krajský úřad –
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Jak zahájit spolupráci se SK ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Jak zahájit spolupráci
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Jak zahájit spolupráci
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Transkript prezentace:

Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 –staré tisky pro účastníky SK ČR Muzeum umění Olomouc - Arcidiecézní muzeum Kroměříž června 2012 Eva Svobodová a Běla Moravcová Národní knihovna ČR

Souborný katalog ČR  reálný centralizovaný heterogenní souborný katalog  z principu je otevřen všem knihovnám České republiky (odborným i veřejným) bez ohledu na to, jaký knihovnický systém používají  dostupný na adresách nebo výsledek i nástroj spolupráce

SK ČR umožňuje uživatelům  vyhledat konkrétní dokument z cca záznamů – cca záznamů starých tisků  zjistit, která knihovna má dokument ve fondu (propojení do Adresáře knihoven)  ověřit, zda je dokument v dané knihovně právě dostupný (propojení do lokálního katalogu)  zobrazit plný text nebo digitální kopii dokumentu, získat abstrakt článku (u seriálů) atd.

Vyhledávání : Beschreibung der königlichen Haupt und Residenzstadt Prag sammt allen darinn befindlichen sehenswürdigen Merkwürdigkeiten

Nalezeno : 11 různých záznamů

Zdigitalizované dokumenty záznamů v SK ČR propojeno s digitálními kopiemi vytvořenými především v rámci projektu Kramerius (z toho 4808 záznamům starých tisků) Monografie – grafika – noviny – mapy ….

Ukázka 1 : Digitální kopie - kniha

Ukázka 2 : Digitální kopie - grafika

Ukázka 3 : Digitální kopie - noviny

Ukázka 4 : Digitální kopie –mapa

Ukázka 5 : Digitální kopie – starý tisk  Digitální kopii u starého tisku najdete např. u titulu :Ducatus Silesiae LigniciensisDucatus Silesiae Ligniciensis [mezi ] - údaje dodala společně se záznamem MZK Brno (BOA001) : |u |y Digitalizovaná mapahttp://almor.mzk.cz/moll/AA23/076.html

Knihovníkům SK ČR umožňuje  objednávat pro uživatele dokumenty prostřednictvím MVS – staré tisky se nepůjčují MVS  on-line editovat něktré údaje v SK ČR a bázi ADR  on-line připojit údaje o digitalizovaném dokumentu  exportovat záznamy ze SK ČR (využíváno u seriálů)  stahovat záznamy ze SK ČR protokol Z39.50 – UNIMARC a MARC  kontrolovat správnost zpracování záznamů (týká se knihoven, které dodávají záznamy do SK ČR v elektronické podobě)

Využívání odkazů do lokálních katalogů SK ČR umožňuje propojení do lokálního katalogu přispívajících knihoven  Od počátku roku do byl použit odkaz do lokálního katalogu některé z přispívajících knihoven x  Pro srovnání - počátku roku do byl použit odkaz do lokálního katalogu některé z přispívajících knihoven x

SK ČR v číslech (k )  záznamů monografií, seriálů a speciálních druhů dokumentů a starých tisků z 382 knihoven (které dodaly údaje elektronicky (cca 300), on-line nebo v tištěné podobě)  připsaných sigel (odběrů)  Cc záznamů starých tisků

SK ČR v číslech (k )  69 knihoven má v SK ČR alespoň 1 záznam na starý tisk Národní knihovna ČR MZK Brno Knihovna AV ČR a ústavy AV ČR – Knihovny VŠ – Knihovny muzeí, galerií – Dominikánská knihovna Znojmo – Jiné 23

Co mohou knihovny nabídnout SK ČR  záznamy dokumentů, které nejsou ve fondech jiných knihoven, záznamy dokumentů, které jsou zatím nezpracované (ke stahovaní)  aktuální informace o vlastnictví a dostupnosti dokumentu  aktuální informace pro bázi ADR  své čtenáře  ????

Co může SK ČR nabídnout knihovnám  „Zviditelnění“ (propojení záznamů do báze ADR)ADR  kontrolu formálně logických chyb a kontrolu na UNIMARC, MARC21 (při dodávání dat do SK ČR v elektronické podobě)UNIMARC MARC21  interaktivní formuláře pro aktualizaci odběru  Vyhledávání cca v 5 mil. záznamů Vyhledávání  informace o dostupnosti dokumentů včetně informace o zhotovených digitálních kopiiích (propojení s bází ADR + propojení do výpůjčního systému vlastníka dokumentu)  přebírání záznamů (  školení pro knihovny (AACR2, školení na konkrétních pracovištích ….. )  ???

Kdo se chce připojit k budování SK ČR  najde informace na -dat/ -dat/  může se se zeptat JAK ? e—mailem : nebo zavolat na tel : Základní podmínka  dodržovat dohodnuté knihovnické standardy standardy

Formy spolupráce se SK ČR Dodávání dat DÁVKOVĚDÁVKOVĚ  Dávkové dodávání dat v elektronické podobě (přes FTP server, prostřednictvím OAI) ON-LINE - pomocí interaktivního formuláře  aktualizace periodik  přípis /odpis monografií a speciálních druhů dokumentů  informace o digitalizaci + URL adresy  aktualizace dat o knihovně v bázi ADR Sk ČR zajistí školení na vašem pracovišti (financováno z VISK9) v papírové podobě  zasílání katalogizačních lístků (CEZL)  aktualizace periodik (pomocí seznamu)

Jak konkrétně začít ? Nebojte se zjistit, jak jste dobří ! Zaslání vzorku dat do SK ČR cca záznamů (export z vašeho katalogu) předání : FTP, disketa, … konzultace:

Co je třeba dodržovat : STANDARDY  výměnný formát UNIMARC /MARC 21  standard pro jmenné zpracování – ISBD  pravidla pro jmenné zpracování - AACR2  pro věcné zpracování - notace MDT /konspekt  Instrukce – MINIMÁLNÍ ZÁZNAM pro SK Instrukce stanoví strukturu a obsah záznamu (minimální záznam pro staré tisky : tisky-minimalni-zaznam/ ) tisky-minimalni-zaznam/  Názvovou konvenci při odesílání souborů dat do SK ČR (př. : osa001lg.uis_ ) Názvovou konvenci

Formát dat  MARC21 - exportní soubor Aleph500  MARC21 - ISO 2709  UNIMARC - exportní soubor Aleph500  UNIMARC - exportní soubor Aleph300  UNIMARC - ISO 2709  UNIMARC řádkový

Kódování češtiny  Unicode UTF-8  PC Latin 2 (+ GIZMO)  kód Kamenických (+ GIZMO)  ISO (+ GIZMO)  CP-1250 (+GIZMO)

Proběhne testování dat a pak ….  správce souborného katalogu přidělí záznamům kvalitativní váhu, která je při každém importu znovu automaticky kontrolovánakvalitativní váhu  podpis smlouvy o spolupráci mezi Národní knihovnou ČR jako správcem souborného katalogu a knihovnou jako novým účastníkem souborného katalogusmlouvy o spolupráci - dohoda o způsobu (FTP / OAI ) a frekvenci zasílání datOAI - údaje k propojení do lokálního katalogu knihovny

Příklad pro staré tisky (ABA001, OLA001)  Bonus iudex, amplissimis regiae Prag: triurbis... =find-c&ccl_term=ICZ=stt =find-c&ccl_term=ICZ=stt  Drey-fache Cron nc=find-c&ccl_term=IDN=vkol nc=find-c&ccl_term=IDN=vkol

Statistiky o importech  zaslané/přijaté záznamy  záznamy přijaté jako originální / duplicitní  výpisy chyb v jednotlivých záznamech Statistiky najdete na adrese:  Konkrétní příklad statistiky :

Správce SK ČR předpokládá, že  dodávající knihovna statistiku otevře  záznamy, které nebyly v pořádku ve svém katalogu opraví  opravené záznamy zašle znova do SK ČR nebo  záznamy ve svém katalogu ponechá tak, jak jsou, ale dokumenty připíše prostřednictvím on-line formuláře do SK ČR Správce SK ČR nemá žádný nástroj na to, aby zkontroloval, zda to dodávající knihovna skutečně udělala

Uživatel jistě ocení pokud dodávající knihovna zajistí odepsání titulu (nikoliv exempláře) ze SK ČR pokud titul vyřazuje ze svého fondu  Odebrání sigly prostřednictvím on-line formuláře u jednotlivých titulů  Dávkový odpis více titulů najednou Dávkový odpis  Správce SK ČR nemá žádný nástroj na to, aby zkontroloval, zda to dodávající knihovna skutečně udělala

K dobré vzájemné spolupráci přispěje : pokud dodávající knihovna bude správce SK ČR informovat o následujících situacích :  přechod na jiný knihovnický systém (nebo vyšší verzi stávajícího systému) a s tím spojené dočasné přerušení spolupráce se SK ČR  přečíslování databáze (zvláště pokud má na základě systémových čísel zajištěno propojení do svého lokálního katalogu) a případné změně url adresy zajišťující propojení do lokálního katalogu  Ideálně neobsazovat záznamy odepsaných dokumentů záznamy nově získaných dokumentů – nebo dát o tom správci SK ČR vědět

Správce SK ČR přivítá  pokud spolupracující knihovna upozorní na jakékoliv nesrovnalosti v SK ČR ( duplicitní záznamy, překlepy, chybné údaje v záznamech … atd.)  Formulář zpráva pro správce Formulář zpráva pro správce

Spolupráce na budování SK ČR – ON-LINEON-LINE  aktualizace periodik aktualizace periodik  přípis /odpis monografií a speciálních druhů dokumentů přípis /odpis  informace o digitalizaci + URL adresy  aktualizace dat o knihovně v bázi ADR aktualizace dat o knihovně v bázi ADR SK ČR zajistí školení na vašem pracovišti (financováno z VISK9)

Děkuji za pozornost.