Využití teorie hromadné obsluhy v počítačích Dan Ohnesorg AI526.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Optimalizace stavu zásob
Advertisements

Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Modely hromadné obsluhy Modely front
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_02.
Databázové systémy Přednáška č. 2 Proces návrhu databáze.
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
Systémy hromadné obsluhy
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 8/14.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
LINEÁRNÍ OPTIMALIZAČNÍ MODEL
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B2 Správa procesů AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Systémy pro podporu managementu 2
Seminář – Základy programování
Systémy hromadné obsluhy
Vybrané metody analýzy
Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
13AMP 2. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Stav procesu (kontext) Stav procesu je úplná informace, kterou je nutné uschovat při přerušení procesu,
Správa procesů.
QoS Josef Horálek,. Definice kvalitativních hledisek  Spolehlivost služby (service availability)  zpoždění (delay/latency)  rozptyl zpoždění (delay.
Vývoj výpočetního modelu
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Experimentální fyzika I. 2
Zablokování (deadlock, smrtelné objetí, uváznutí)
Systémy hromadné obsluhy
Správa procesů.
8. přednáška přepínání kontextu -plánování (pojmy, kritéria, prioritní fronty, vybrané typy) Studijní materiály najdete na adrese:
Kamov KA 50 „Hokum“ (Rusko). Spolehlivost strojních systémů Hlediska posuzování strojů: funkční ekonomické ekologické výtvarné spolehlivostní Standardy.
3. konzultace (5 hodin) Studijní materiály najdete na adrese:
Vnitřní (operační paměť)
Co je to OS Správce prostředků –spravuje a přiděluje systémové zdroje systému úlohám, stará se o jejich efektivní sdílení procesoru (ů) operační paměti.
Informatika pro ekonomy přednáška 4
Kendalova klasifikace SHO
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Didaktický proces Androdidaktika.
Stavová formulace v diskrétním čase důvody pro diskrétní interpretaci času některé dynamické jevy má smysl sledovat vždy jen ve zvláštních okamžicích,
ATM QoS – Pojmy PCR – Peak Cell Rate SCR – Sustainable Cell Rate –Obé definováno jako počet buněk za sekundu (cells per second) CLP – Cell Loss Priority.
1/37 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Plánování CPU 07.
1/32 PB153 OPERAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH ROZHRANÍ Plánování CPU 07.
SVAZEK NEDEDIKOVANÝCH PRACOVNÍCH STANIC NA BÁZI OS LINUX DANIEL LANGR DIPLOMOVÁ PRÁCE 2004.
Funkce operačního systému (11). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 3 – správa procesů Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Základní pojmy v automatizační technice
Simulace podnikových procesů
Rozmístění středisek obsluhy v dopravní síti Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Základní pojmy v automatizační technice
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Návrh IP adres a tvorba podsítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
PB 169 Počítačové sítě a operační systémy
Téma 4 – Plánování práce procesorů
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Systémy hromadné obsluhy
Multifaktorová analýza
Plánování procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Systémy hromadné obsluhy
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_12_20 Stav počítače   Patří do spuštění počítače spuštění programu Kreslení? Je třeba pro vypnutí počítače vypnout spuštěné.
Tradiční metody vývoje softwaru
Plánovanie procesov Plánovacie algoritmy
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Paměť.
Správa procesů.
Transkript prezentace:

Využití teorie hromadné obsluhy v počítačích Dan Ohnesorg AI526

Zpracování dat X Fronty zákazníků Zákazníci mají „diskrétní“ povahu Data také, chodí v paketech Nikdy nevíte kolik přijde zákazníků Nikdy nevíte kolik bude třeba zpracovat dat Není ekonomické systém dimenzovat na maximální počet zákazníků Není možné systém dimenzovat na max. výkon

Kam se chceme dostat Spolehlivý systém Spokojení uživatelé Hospodárné využití zdrojů Je empiricky ověřeno, že data (vstupní tok) má Poissonovo rozdělení, jedná se o Poissonův proces

Jak na to First-In-First-Out Round-Robin Weighted Round-Robin SRTF (Shortest Remaining Time to Completion First) Loterie

FIFO Klasická metoda Nepoužívá se v kombinaci s přenášením procesu mezi procesory Prakticky neumožňuje řešit naléhavé situace

Pokud je n uzlů, tak každý procesor vyřizuje 1/n požadavků Praktická implementace –Definujeme timeslice q ( ms) –Pro n procesů platí, že proces přijde na řadu nejméně jednou za čas n*q –Střední čas zpracování úlohy je Round-Robin

Weighted Round-Robin Přidává prioritu přidělení – silnější procesor dostává více požadavků Druhá možnost – proces s vyšší prioritou dostává větší váhu Pokud je n uzlů, které mají váhu w, tak uzel i vyřizuje 1/n i w i požadavků

SRTF Seřadíme si procesy a zjistíme, který potřebuje nejméně času k dokončení své činnosti a ten spustíme Optimální systém z hlediska odezvy Velký problém – jak poznáme proces, který máme spustit Velká výhoda, dlouhotrvající proces si „ani nevšimne“, že byl předběhnut

Loterie Seřadíme si procesy a zjistíme, který potřebuje nejméně času k dokončení své činnosti Procesům přidělíme tikety, proces, který potřebuje více času dostane méně tiketů Systém si vylosuje, který proces spustí Výhoda: omezí riziko, že se nějaký proces nedostane k procesoru vůbec

Prameny