Podříše: Nižší rostliny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Advertisements

Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Obecná charakteristika a systém řas
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
MECHOROSTY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Systém rostlin a řasy Autor: Mgr. Ivana Frýdová Projekt „EUROgymnázia“
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Chaluhy, čili hnědé řasy
ORGANISMY A SYSTÉM ŘASY A MECHOROSTY
Vývojově nižší rostliny
2009 Systém a evoluce řas.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.14.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.13.
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fylogeneze rozmnožování vyšších rostlin
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Řasy zelené.
BOTANIKA ŘASY.
Nižší rostliny Řasy.
Nové pojmy gameta pohlavní buňka (samčí n. samičí)
Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta)
CVIČENÍ 04 CHROMISTA - Heterokontophyta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nadříše: Eukaryota Říše: rostliny (Plantae)
RŮST A VÝVOJ ROSTLIN.
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
MECHOROSTY = primitivní vyšší rostliny, primárně suchozemské
PRIMA 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Nižší rostliny (Thallobionta).
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Nižší rostliny (Thallobionta)
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Nižší rostliny Houby Řasy Lišejníky.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řasy - systém.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Pohlavní rozmnožování rostlin 1. část – Výtrusné rostliny Číslo vzdělávacího.
Rozmnožování buněk
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Vyšší rostliny.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
VY_52_INOVACE_53_Řasy – učební text
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
SINICE A ŘASY - PŘEHLED SYSTÉMU
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Typy stélek (jednobuněčné)
Chlorophyceae Charophyceae Zygnematophyceae
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE
Chromista.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Riasy Alexandra Ambrozová 3.E.
Řasy zelené.
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Transkript prezentace:

Podříše: Nižší rostliny (Thallobionta)

Co jsou to nižší rostliny? Nižší rostliny jsou ty, jejichž tělo je tvořeno stélkou, stélky nemají cévní svazky, specializované orgány, pokožku s průduchy, ani kutikulu Patří mezi ně jen řasy Spolu se sinicemi jsou řasy předmětem studia algologie

1) Jednobuněčné stélky a) Monadoidní - je jednobuněčná, jednojaderná s bičíky a světločivými skvrnami (krásnoočka, zelenivky)

Monadoidní stélka Chlamydomonas sp.

1) Jednobuněčné stélky b) Kokální - jednobuněčná, nejčastěji jednojaderná (zelenivky),nepohyblivá, krytá silnou buněčnou stěnou

Kokální stélka Pleurococcus sp.

1) Jednobuněčné stélky c) Rizopodová (měňavkovitá) - jednobuněčná, jedno i mnohojaderná, pohyb pomocí panožek (někt. zlativky)

2) Mnohobuněčné stélky a) Trichální - mnohobuněčná, vláknitá, buňky jsou jednojaderné s buněčnou stěnou, vlákna nevětvená, či jednoduše větvená

Trichální stélka Spirogyra sp. Ulothrix zonata

2) Mnohobuněčné stélky b) Sifonokladální - mnohobuněčná, vláknitá či vakovitá, tvořena mnohojadernými buňkami (trubicovky, žabí vlas)

Sifonokladální stélka Ulothrix zonata

2) Mnohobuněčné stélky c) Sifonální (trubicovitá) – vláknitá nebo vakovitá, tvořena jedinou makroskopickou mnohojadernou buňkou, buňka je opatřena buněčnou stěnou

Sifonální stélka Caulerpa racemosa

2) Mnohobuněčné stélky d) Heterotrichální – vlákna jsou morfologicky a funkčně rozdělená, buď poléhavá nebo vzpřímená (zelená řasa - Trentepohlia)

Heterotrichální stélka

2) Mnohobuněčné stélky e) Pletivná - mnohobuněčná, ze stélek vývojově nejvyšší, odvozená od trichální a heterotrichální stélky (ruduchy, chaluhy)

Pletivná stélka Macrocystis sp. Fucus vesiculosus

Systém řas Oddělení: červené řasy (Rhodophyta) - třída: Rhodophyceae Oddělení: hnědé řasy (Chromophyta) - třída: Rozsivky (Bacillariophyceae) : Chaluhy (Phaeophyceae) : Zlativky (Chrysophyceae) Oddělení: Krásnoočka (Euglenophyta) Oddělení: Zelené řasy (Chlorophyta) - třída: Zelenivky (chlorophyceae : Spájivky (Conjugatophyceae) : Trubicovky (Bryopsidophyceae) : Parožnatky (Charophyceae)

Význam řas producenti kyslíku, význam při vzniku dnešní atmosféry potrava živočichů i člověka průmyslová surovina (agar, křemelina, potaš) čištění odpadních vod bioindikátory = čistoty a míry eutrofizace vod

„Sushi“ Porphyra – řasa Nori

Alginát ztužovadlo, emulgátor pro výrobu zmrzlin, mléčných výrobků výtažek z hnědých řas ztužovadlo, emulgátor pro výrobu zmrzlin, mléčných výrobků sprchových krémů, barev, zubních otisků obecný výraz pro přípravek z mořských řas, používaný v zahradnictví. Některé takové přípravky se užívají k vázání drobných částic v těžké půdě, a tím k vytvoření drobtovitější struktury. Alginany, soli kyseliny algové, získávané z hnědých mořských řas, se uplatňují v potravinářství a mají schopnost tvořit ve vodním prostředí rosoly.

Agar z červených řas (Gelidium sp.) příprava jídel (želatina, cukrářské výrobky), farmaceutických výrobků bakteriologie, mykologie- média pro pěstování stabilizátor v kosmetických přípravcích

AGAR

Karagen z červených řas (Chondrus crispus) podobné vlastnosti jako agar (nutná vyšší koncentrace k vytvoření gelu) stabilizátor: čokoláda, mléko,zmrzlina, instantní puding, krémové polévky

Další využití hnojivo filtry,leštidla, ochrana proti škůdcům rozsivky-diatomit (křemelina) Křemelina je nezpevněná (sypká) hornina, která je tvořena většinou opálovými schránkami rozsivek (jednobuněčné řasy), dle nichž se označuje též jako rozsivková zemina. Dalším používaným názvem je diatomit, zahrnující horniny složené z diatom (schránek rozsivek) různého stupně zpevnění. Sypké se označují křemelina (diatomová zemina), zpevněné diatomitové břidlice, někdy však pojem diatomit je používán pouze pro tyto zpevněné horniny břidličnatého charakteru. Zřejmě první průmyslové využití diatomitu představovala výroba dynamitu. Nitroglycerín smíchaný se zeminou bylo možné dále hníst a zpracovávat, aniž by hrozilo bezprostřední nebezpečí výbuchu. V dnešní době slouží zejména k výrobě filtrů (na oleje, tuky, ale též pivo a víno), jako plnidlo, k výrobě abraziv, zvukových, tepelných izolátorů, jako speciální stavební materiál (lehčené tvárnice), používá se i v zemědělství.

ROZMNOŽOVÁNÍ

Nové pojmy gameta pohlavní buňka (samčí n. samičí) gametangia útvary, ve kterých vznikají gamety spora výtrus (nepohlavní generace) sporangia útvary, ve kterých vznikají výtrusy O! oplození R! redukční dělení (meióza) sporofyt (S) nepohlavní generace (2n) gametofyt (G) pohlavní generace (n) zygota zárodek vzniklý po splynutí gamet oosféra vaječná buňka

Nové pojmy Diploidie: počet chromozómů v jádře buňky je dvojnásobný, tzn. že každý chromozóm je v jádře 2x ( např. tělní buňky živočichů jsou diploidní) Haploidie: počet chromozómů v jádře buňky je poloviční, tzn. že každý chromozóm je v jádře pouze 1x

Nové pojmy 2n organismus je diploidní n organismus je haploidní

Rozmnožování řas a) pohlavní - izogamie - anizogamie - oogamie splynutí pohlavních buněk (gamet) výsledkem je zygota (2n) diploidní sporofyt výtrusnice (sporangia)

Pohlavní rozmnožování

Rozmnožování řas b) nepohlavní ve sporangiích sporofytu (2n) se vytvoří spory z nich vyroste gametofyt (n) haploidní stélka nesoucí gametangia z nich se uvolní gamety dochází k střídání pohlavní a nepohlavní generace = rodozměna v cyklu převládá gametofyt nad sporofytem

Životní cyklus řas nepohlavní pohlavní