Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

Modernizace výuky odborných předmětů
Přirozená retence a akumulace (RaA) vod
Hydrosféra = vodní obal Země
Hydrosféra = vodní obal Země
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Rozdělení zásob vody na Zemi
Hydrosféra.
Limnologie? limne = jezero, tůň, močál
HYDROSFÉRA.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Vývoj zemského povrchu
Exogenní geologické děje
Hydrosféra = vodní obal Země
Základy hydrauliky a hydrologie
HYDROSFÉRA.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Hydrosféra – vody pevnin
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
Členění zemského povrchu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Základy regionální geografie
Fluviální geomorfologie Lekce 2
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
(Hana Šantrůčková, KEH, B 361)
Jezera Mgr. Petr Králík.
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
Jezera Jan Dušek.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
KLIMATICKÉ POMĚRY ČESKÁ REPUBLIKA.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Srážko-odtokové modely Kateřina Růžičková. Rozdělení podle účelu aplikace Dle WMO (World Meteorological Organisation) Operativní hydrologické předpovědi.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
Hydrologické modelování Kateřina Růžičková. Hydrologie Věda, která se systematicky a vlastními metodami zabývá zákonitostmi výskytu a oběhu vody v přírodě.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Myšlení ve fyzické geografii A.Hynek, Geografický ústav PřF MU, březen 2004.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Vodstvo České republiky
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Řeky, ledovce, jezera, nádrže
Hydrosféra – vody pevnin
Přírodní podmínky V české kotlině.
Transkript prezentace:

Původ jezer - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická - sesuv půdy - ledovcová – mnoho druhů: morénová, kettle, fjord

Původ jezer (činitelé) - tektonická – zlomy, j. příkopové propadliny - vulkanická - sesuv půdy - ledovcová – mnoho druhů: morénová, kettle, fjord - vítr – duny, větrné deprese - říční – v záplavové oblasti po odtoku, uzavření ramen, propojení meandrů - pobřežní - „organická“ - bobr Příklady - umělá – nádrže, rybníky, písníky

Morfologie nádrží a jezer morfologie má zásadní vliv na fci ekosystému nádrže/jezera Pojmy: - bathymetrická mapa – mapa dna, echolot+GPS - plocha: A - objem: V

Metoda zjištění objemu

Morfologie nádrží a jezer - bathymetrická mapa – mapa dna, echolot+GPS - plocha: A - objem: V - maximální hloubka: zmax - průměrná hloubka: z=V/A - poměr hloubek

Parametr poměru hloubek z/zmax

Hypsografické křivky - křivka (čára) objemů - křivka (čára) ploch - relativní hypsografická křivka – poměr A/V

Relativní hypsografické křivky teorie praxe

Hydrologie, klima , povodí

povodí rozvodnice Černé jezero

Druhy „odtoků“ vody z krajiny povrchový odtok interflow (volná voda půdního horizontu) baseflow (základní odtok)

Bilance vody v povodí Komponenty bilance vody v povodí: množství srážek (mm) odtok (mm) (specifický odtok q (l s-1 m-2) evapotranspirace (= výpar + transpirace) (mm) zásoby v povodí Hydrologická bilanční rovnice: S = O + E + Z

Průtok a teoretická doba zdržení Průtok, Q (m3 s-1) TRT=V/Qi V – objem vody, m3 - čím delší TRT, tím nižší produktivita jezera/nádrže