Toxické látky ve výživě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

Nebezpečné ftaláty Lenka Klimková
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Změny v potravinách.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Mutageneze.
Nutriční toxikologie – endokrinní disruptory
Dioxiny SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Co znamená, že máte revma?
Doplňující přednáška č. 4 Otravy ryb
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
AROMATICKÉ UHLOVODÍKY
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Žena a sport.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Evidence kontaminovaných míst s PCB
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
Stopové prvky Olivia Stamates.
POLYVINYLCHLORID Tereza Vinklerová, 5.C.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
FN Olomouc, novorozenecké odd. JIP
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Ing.Miroslava Rýparová
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Katedra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty University Karlovy
Potraviny pro zvláštní výživu
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Toxikologie vybraných organických látek
TERATOGENY V PROSTŘEDÍ
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Choroby jater a žlučových cest
Biochemie gravidity Biochemické změny za gravidity odpovídají potřebám vývoje plodu a hormonálním změnám v organismu, změny nemusí být manifestovány vždy.
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
Kadmium Potraviny – rizikové hodnocení Aktualizace 2009.
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
TOXIKOLOGIE SPECIÁLNÍ TĚŽKÉ KOVY PAU, CHAU, PESTICIDY, KOUŘENÍ.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_34_01_ontogeneze jedince.
TOXICKÉ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
rozbor vod kovy ve vodách
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Osteoporóza.
CIZORODÉ LÁTKY TOXIKOLOGIE.
Endemická struma.
= přeměna látek a energií
Období lidského života
Biopotraviny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Toxické látky ve výživě Pavel Dlouhý

Olovo TWI – 0,025 mg / kg / týden Zdroj: Zátěž prostředí v okolí těžby a zpracování rud Používání olovnatých benzínů Olověné rozvody vody Sklo, keramika (glazury) Nátěrové hmoty

Olovo Rizika: Děti: poruchy neuropsychického vývoje, snížení IQ, poruchy učení, zhoršené abstraktní myšlení, snížená koncentrace, zhoršená koordinace jemných pohybů, hyperaktivita snížená funkce imunity Těhotenství: průchod placentou – vliv na plod, encefalopatie předčasný odtok plodové vody ? Další účinky: poškození ledvin, hypertenze periferní neuropatie chronická otrava (anémie, zácpa, bolesti břicha…) karcinogeneze ? vliv na reprodukci ?

Rtuť TWI pro metylrtuť: 1,6 µg / kg / týden Riziko: postižení CNS Rizikové skupiny: těhotné, kojící, děti Zdroj: ryby ČR: vysoké koncentrace žralok (994 µg / kg), bolen (593 µg / kg), parma (569 µg / kg), mečoun (493 µg / kg) nízké koncentrace: běžně konzumované ryby (do 100 µg / kg) (údaje: Vědecký výbor pro potraviny, SZU, Brno, 2004)

Kadmium TWI pro kadmium: 0,007 mg / kg / týden Zdroj: kouření běžné potraviny (cereálie, pečivo, rýže, brambory, zelenina) Účinky: nemoc itai-itai poruchy renálních funkcí (proteinurie, glukosurie…) hypertenze ? karcinogeneze vliv na reprodukci embryonální malformace inhibiční účinek na selen inhibiční účinek na zinek

Dusičnany, dusitany ADI dusičnany – 3,7 mg / kg /den ADI dusitany – 0,06 mg / kg / den Zdroje: Dusičnany: pitná voda, zelenina (listová) Dusitany: uzeniny

Dusičnany, dusitany Rizika: Kojenecká methemoglobinémie hemoglobin → methemoglobin nižší aktivita methemoglobinreduktázy, fetální hemoglobin hlavně kojenci do 3 měsíců Strumigenní efekt Riziko diabetu ?, vliv na růstové faktory ? N - nitrososloučeniny – riziko karcinogeneze

PCB, PCDF, PCDD PCB – dříve hojně používány pro dobré technické vlastnosti PCDD – spalování odpadů, výroba pesticidů Dioxinový efekt má celkem 30 kongenerů

PCB, PCDF, PCDD Účinky: Nízká akutní toxicita: chlorakné, zažívací obtíže, hepatopatie Endokrinní poruchy (steroidní hormony, hormony štítné žlázy) Poruchy reprodukce Poruchy vývoje plodu Karcinogeneze (negenotoxického typu) Imunotoxicita Změny metabolismu lipoproteinů Prooxidační efekt Neurotoxicita

PCB, PCDF, PCDD Zdroj: Potraviny s vysokým obsahem tuku, zejména dlouho žijících zvířat – skot, zvěřina, dravé ryby….) Mateřské mléko Možnosti prevence: Dlouhodobě dodržovat zásady správné výživy – omezit příjem živočišných tuků V průběhu kojení rychle neredukovat tělesnou hmotnost

Estery kyseliny ftalové Změkčovadla plastických hmot Průnik do potravních řetězců: z prostředí (spalování odpadů….) z obalů potravin Předměty běžného užívání (hračky…) Možná parenterální expozice – zdravotnický materiál

Estery kyseliny ftalové di(2-ethylhexyl) ftalát (DEHP) dibutyl ftalát (DBP) butyl benzyl ftalát (BBP) di-isononyl ftalát (DINP) di-n-oktyl ftalát (DNOP) di-isodecyl ftalát (DIDP)

Estery kyseliny ftalové Účinky: Poruchy hormonální rovnováhy Poruchy reprodukce, atrofie varlat, úbytek počtu spermií Oxidační reakce (proliferace peroxizomů, zvýšení volných kyslíkových radikálů) Změny metabolismu lipidů Embryotoxicita, teratogenita Karcinogenita Poškození jater (hepatomegalie)

Polycyklické aromatické uhlovodíky Anthracen, fenanthren, fluornaten, chrysen, pyren, benzo(a)pyren, benzo(e)pyren, benzo(b)fluoranthen, benzo(a)anthracen, dibenzo(ah)anthracen, benzo(ghi)perylen, koronen ….. Zdroj: přepalování tuku (grilování) uzení kontaminace plodin z prostředí Rizika: karcinogeneze aterogeneze

Mykotoxiny Produkty plísní (Aspergillus, Penicillium, Fusarium…..) Popsáno několik stovek (nejznámější: aflatoxiny, ochratoxin, patulin, trichotheceny (nivalenol, deoxynivalenol, T2 toxin), fumonisin, zearalenon…) Možné účinky mykotoxinů: hepatotoxické, nefrotoxické, neurotoxické, gastroenterotoxické…. imunosupresívní genotoxické, mutagenní, karcinogení embryotoxické

Mykotoxiny Možnosti prevence: Zamezení kontaminace Zabránění růstu plísní a produkce toxinů Detoxikace Likvidace napadených potravin a pokrmů