www.zlinskedumy.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Ing. Zdeněk Pilka Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Laktační křivka fyziologická Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblast Chov zvířat Předmět Tematický okruh Fyziologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 3. ročník Anotace Správný a fyziologický průběh laktační křivky Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Laktace, servis perioda, březost Datum 22.2. 2014 www.zlinskedumy.cz
Laktační křivka fyziologická název Laktační křivka fyziologická Laktační křivka zobrazuje celý průběh laktace a její správný tvar vypovídá o nádoji po celou dobu laktace. Dobrý chovatel u každé krávy odhadne správné stadium laktace a z ní vyplývající krmnou skupinu.
Správný fyziologický průběh laktační křivky u zdravé krávy bez reprodukčních potíží
Dvouvrcholová laktační křivka svědčí o nemoci v průběhu laktace – je nežádoucí Správný průběh laktace Nesprávný průběh laktace způsobený nemocí nebo špatnou krmnou technikou s negativním dopadem na zdravotní stav krávy.
Příliš příkře a příliš prudce klesající laktační křivka svědčí o špatné krmné technice Nesprávný průběh laktace způsobený chovatelem s negativním dopadem na zdravotní stav krávy.
Starodojné krávy v minulosti byly kastrovány (jeptišky) Příliš dlouhá laktace má negativní vliv na zdravotní stav vemena a kvalitu mléka V minulosti se běžně prodlužovala laktace krav kastrací. V současné době se tato technika nepoužívá pro špatnou kvalitu vyprodukovaného mléka.
Laktační křivka kozy Laktace u kozy dosahuje délky až 300 dní jako u krávy samozřejmě s menší dojivostí . Nemá vliv na průběh říje.
Laktační křivka východofríské ovce Laktace ovce trvá asi 180 dní a dojivost se pohybuje v decilitrech. Nejlepší dojivost vykazuje východofríské plemeno ovcí.
Laktační křivka prasnice při tradičním odstavu Laktační křivka prasnice při časném odstavu Laktace u prasnice může být dlouhá od 10 dní až po asi 60 dní. Optimální délka z hlediska praxe je 28 dní.
Zdroje a prameny 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.