Webová mapová aplikace pro odbor školství MSK Bc. Michal Samiec Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Bakalářská práce Bytová výstavba v České republice 2004/2005 Michal Blažej VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INSTITUT GEOINFORMATIKY.
Microsoft Silverlight
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Osnova Cíle práce Nástroje pro automatické sloučení dat Nástroj OKTable Nástroj Import Návrhy map pro další zpracování Webová mapová aplikace Závěr.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
E-Analýza bezpečnosti v Uherském Hradišti 10. Národní konference kvality ve veřejné správě Únor 2014.
Digitální mapa Prahy.
Metainformační systém METIS na krajských úřadech ČR Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Praktické.
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu, Projekt Matra – Solón Solón Matra.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Úvod mapy pro orientační běh cíle práce stav řešené problematiky očekávané výsledky výsledky ukázka aplikace budoucnost aplikace.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Autor: Vladislav Svozilík Vedoucí : RNDr. Daniela Szturcová, Ph.D.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
MAPOVÝ SERVER PRO MĚSTO VAMBERK Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Ph.D. Řešitel: Jaroslav Poláček.
Analýza nabídky využití volného času ve školských zařízeních MSK Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel: Ludmila Adamcová Skupina: G 562 Diplomová.
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Interaktivní mapy turistické oblasti Jizerské hory Vedoucí práce: RNDr. Tomáš Řezník, Ph.D. Masarykova univerzita v Brně Přírodovědecká fakulta Geografický.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Geoinformatika Presentace diplomové práce Využití mapového serveru ArcIMS pro dynamické generování statistických map v prostředí WWW Vedoucí práce : Ing.
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
1 Mapy s dopravními informacemi pro WAP Bc. Aleš Daněk – G269 Vedoucí projektu Ing. Jan Růžička Ph.D. Zadavatel firma CAD programy – Ing. Jan Vlčinský.
Analýza rozmístění a využití zvláštních škol a základních škol pro postižené děti v Moravskoslezském kraji vedoucí prj: Dr. Ing. Bronislava Horáková Bc.
Infrastruktura a GIS aplikace krajského úřadu kraje Vysočina Odbor informatiky Oddělení správy GIS GIS Ostrava 2005,
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Návrh systému sdílení GIS dat v rámci společnosti MND,a. s. Vedoucí Ing. Jan Růžička Ph.D.
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
Prostorová databáze lázní v České republice
Návrh metodiky pro tvorbu spádových obvodů školských zařízení s využitím geoinformační podpory Zpracovala: Lucie Tomášová Vedoucí diplomové práce: Ing.
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Zpracovatel : Bařinka Antonín Vedoucí : Dr.Ing. Horák Jiří Konzultant : RNDr. Jiří HIESS Vysoká škola báňská- Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Vedoucí bakalářské práce: Ing.Tomáš Duchoslav
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
INFORMAČNÍ SYSTÉM GEOLOGICKÝCH SBÍREK
Pasportizační systém nemovitého majetku Ústeckého kraje Ústí nad Labem
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
as4u advanced system for you
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
GIS NÁZEV DIPLOMOVÉ PRÁCE JAKO NÁSTROJ PRO PODPORU
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
, Brno Připravil: Kryštof Német
Transkript prezentace:

Webová mapová aplikace pro odbor školství MSK Bc. Michal Samiec Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

Vedení práce Vedoucí práce: Ing. Lucie Juřikovská (VŠB-TUO) Konzultant: Ing. Martin Sikora(Odbor informatiky, KÚ MSK)

Cíle projektu Vytvořit nástroj pro přehlednou vizualizaci dat odboru školství MSK a prostředí pro jednoduchou aktualizaci dat Vytvořit aplikaci pro pracovníky odboru školství MSK podle požadavků a potřeb zadavatele, postavenou na požadované technologii

Důvod vzniku aplikace Z rešerše vyplynulo – obecně malé využití GIS v praxi odborů zabývajících se školstvím Neexistence nástroje pro správu, vizualizaci a aktualizaci prostorových dat na odboru školství MSK Praktičnost a využitelnost takového nástroje v denní praxi odboru školství 1) 2) 3)

Současný stav na KÚ v ČR Mají krajské úřady na svých webových stránkách prezentaci prostorových dat týkajících se školství? –několik jich je, jen vizualizace rozmístění škol Provozují krajské úřady prostřednictvím intranetu nějakou aplikaci pro odbor školství? (Pokud ano – Co náplní? ArcGIS Server?) –celkem 10 odpovědí, 2x jednorázové analýzy –funguje řada intranetových, nic z oblasti školství

Spolupráce s odborem školství Začátek 2008/09 bakalářská práce Návrh GIS pro odbor školství MSK Loňský rok Naplněnost mateřských škol v obcích MSK Letošní rok Webová mapová aplikace Spolupráce s odborem informatiky, osobní schůzky

Požadavky na řešení projektu Použití technologie ArcGIS Server Vytvoření aplikace s požadovanými funkcemi: –možnost základní práce s mapou –možnost editace dat přes webového klienta –možnost v budoucnu jednoduše aplikaci rozšířit nebo upravit

Možnosti řešení S nápovědou od Esri možno řešit několika způsoby – ArcGIS Server Manager, ArcGIS API for MS Silverlight, ArcGIS API for JavaScript, ArcGIS API for Flex... ArcGIS Server Manager – základní možnost vytvoření aplikace pomocí nástrojů AGS Silverlight – vybrán pro zkušenosti s touto technologií na KÚ

Silverlight vs ArcGIS Server Manager Skládání kódu XAML a C# (help.arcgis.com) Efektnější vzhled Složitější administrace – nutno upravovat kód Přístup ke správě přes MS Visual Studio, je potřeba mít i přístup k ArcGIS Serveru Administrace aplikace přes webový prohlížeč Uniformní vzhled Velmi snadná admin. přes webový prohlížeč Pro správu stačí webový prohlížeč a přístup k ArcGIS Serveru

Zvolená technologie snadná správa přes webového klienta pro vypublikování služby i administrativní zásahy do aplikace používán stejný nástroj (AGS Manager) možnost zaškolit pracovníky školství Nakonec zvolena možnost vytvoření aplikace přes ArcGIS Server Managera Odůvodnění:

Vlastnosti a obsah aplikace Podle zadání aplikace umožňuje: –základní práci s mapou (zoom, posun, identifikace) –editaci přes webový prohlížeč –možnost vyhledávání podle hodnot atributů –nutnost vytvořit aplikaci tak, aby byla jednoduše rozšiřitelná Z hlediska obsahu byl požadavek: –vizualizovat data odboru školství MSK –bodová vrstva škol a školských zařízení –naplněnost MŠ (jako nepravé kartogramy)

Použitá data Bodová vrstva škol a školských zařízení poskytnuta odborem informatiky –jeden bod = jedno školské zařízení –v atributech informace o názvu, obci, souřadnicích, ředitelství atd. Data k naplněnosti MŠ poskytnuta odborem školství (bez možnosti publikovat) –počty dětí a kapacity na úrovni zařízení –spolu s demografickými daty analýza naplněnosti

Atributy k editaci Název atributuDatový typDélkaPopis TYP_ZARText6 Typ zařízení (Číselník ÚIV druhů a typů škol a školských zařízení součástí přílohy) NAZ_ZARText49 Název zařízení NAZEV_UL_AText60 Název ulice, na které je zařízení CIS_DLong Integer10 Číslo popisné budovy zařízení CIS_OText6 Číslo orientační budovy zařízení NAZ_OBECText60 Název obce, ve které je zařízení

Dokumentace k aplikaci, další materiály Byla vytvořena dokumentace pro pracovníky odboru školství uživatelskou příručku – popis aplikace, vysvětlení funkcí, možnosti ovládání, práce při editaci a vyhledávání atd. metodický postup zavádění nových úloh další možnosti aplikace – jak v budoucnu pracovat s daty, službami, jaké jsou možnosti rozšíření 1) 2) 3) Obsahuje:

Ohlasy – pohled konzultanta práce Požadavky byly v plné míře naplněny. Aplikace umožňuje volbu zobrazení dat, jak bylo požadováno, umožňuje uživatelům rychlou aktualizaci údajů ve vrstvě, umožňuje editaci dat přes webový prohlížeč. Způsob, jakým je aplikace vytvořena, umožňuje správci GIS jednoduchou a rychlou konfiguraci a rozšiřitelnost aplikace. Ing. Martin Sikora

Literatura VOŽENÍLEK, Vít. Aplikovaná kartografie I: Tematické mapy. KAŇOK, Jaromír. Tematická kartografie. DAVIS, Scott. GIS for Web Developers. DOBEŠOVÁ, Zdena. Hodnocení kartografické funkcionality geografických informačních systémů.

Elektronické zdroje ARCDATA PRAHA [online]. Dostupné z WWW:. Esri - The GIS Software Leader [online]. Dostupné z WWW:. Microsoft Corporation [online]. Dostupné z WWW:. Moravskoslezský kraj [online]. Dostupné z WWW:.

Děkuji za pozornost