Řecko Helénská republika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Řecko (c) 2004 Jitka Holerová 8.D.
Anet a Šárka 5. A.  Motto: Svoboda nebo smrt  Hlavní město: Atény  Nejvyšší bod: Olymp (2 917 m n. m.)  Počet obyvatel:  Jazyk: řečtina.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Francie Francie.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Řecko.
BULHARSKO.
TURECKO.
ŘECKO.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
 Leží v jižní Evropě  u Egejského moře  Měna: Euro  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hymna: Hymnus ke svobodě  Státní zařízení:
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
SRBSKO.
Rumunsko.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
Historie Starověkého Řecka
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Řecko.
Українська Республіки
Albánská republika Republika e Shqipërise
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
Republika Albánie - Shqiperia
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Jihoafrická republika
LITVA.
MAKEDONIE.
Geografické údaje Řecka
RUMUNSKO.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
ŘECKO Martin VRZALA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Řecko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Finsko.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Antonín Košíček Sára Šobková
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_146_ŘECKO Šablona.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Řecko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt čCZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_343.
Transkript prezentace:

Řecko Helénská republika

Základní údaje Hlavní město: Atény Rozloha: 131 940 km² Počet obyvatel: 10 706 290 Hustota zalidnění: 81 ob. / km² Úřední jazyk: řečtina Nejvyšší bod: Olymp (2 919 m n. m.) Časové pásmo: GMT + 2 Měna: euro ( 1. 1. 2001 ) Státní zřízení: parlamentní republika

Přírodní poměry a poloha J Evropa ( Itálie, Španělsko, Porugalsko ….. ) subtropický pás, turistický ruch, podpora od EU, ovoce ( olivy, fíky, víno ) K Řecku patří okolo dvou tisíc ostrovů a ostrůvků(Kréta) Hranice: S: Albánie, Makedonie, Bulharsko V: Turecko Řecko má více než 15 000 kilometrů pobřeží. 15% tvoří ostrovy Egejském, Jónském a Krétském moři Okolo 80 % země je tvořeno horami nebo kopci Helenidy=horská pásma na území Řecka Ostrovy v Egejském moři jsou ve skutečnosti vrcholy podvodních hor, které kdysi byly prodloužením pevniny

Příroda KLIMA :Přímořské zahrnuje mírné vlhké zimy a horká suchá léta, příležitostně může sněžit i v Aténách nebo na Krétě. Horské se nachází hlavně v západním Řecku Mírné pásmo má chladné a sychravé zimi a horká suchá léta. Atény jsou umístěny na přechodovém území mezi přímořským a horským klimatem - v J čtvrtích je klima přímořské, v S čtvrtích je horské. ze S ledový vítr (bóra) - množství sněhu na hory Okolo 50% řeckého území je pokryto lesy s bohatě rozličnou vegetací. Řecké lesy jsou domovem posledním hnědým medvědům a rysům v západní Evropě. V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy a další vzácní mořští živočichové

Obyvatelstvo poč.ob.: 10 706 290 96% Řekové, 1,5% Makedonci, 0,7% Turci, 0,6% Albánci, 1,2% ostatní náboženství: převážně pravoslavná církev nezaměstnanost: 8.4 % urbanizace: +- 70 % úř.jazyk: řečtina (99%)

Politika St. zřízení: republika Vznik: 25.3 1821 (odtržením od Osmanské říše) Hlava státu: prezident Károlos Papoúlias Předseda vlády: Kóstas Karamanlís Prezident republiky volen na 5 let většinou v parlamentu a je formální hlavou státu. Premiér a vláda i přesto hrají ústřední roli v politickém vývoji. 300 člený jednokomorový parlament komplexní posílení volebního systému: strana, která zvítězí v národních volbách, získá většinu křesel.( znevýhodnění drobných stran) Člen NATO ( 1952 ), EU ( 1981 ) 13 administrativních oblastí a 50 krajů

Hospodářství zemědělství Patří k nejzaostalejším zemím EU Služby jsou hlavním zdroj příjmů ( turistika ) Produktivita práce je nízká ( vysedávání u jídla) obděláváno více než 20% rozlohy země nutná investice do zavlažování (1%vody) převaha rostlinné výroby - zelenina (rajčata), cukrovka, pšenice, kukuřice, víno, citrusy, olivy, tabák, rýže, bavlník, brambory chov ovcí, koz, rybolov

Hospodářství průmysl bohaté nerostné zdroje Nedostatek paliv ( 75 % dovoz ) 50 mil. tun hnědého uhlí, produkce bauxitu těžba - nikl, zinek, olovo, mangan, chrom 10% elektřiny - vodní elektrárny,rozšířeny solární a větrné elektrárny Hlavními centry průmyslu Athény a částečně i Soluň chemická výroba, produkce cementu, textilů cestovní ruch (9 mil. návštěvníků ročně), stavebnictví dovoz strojů, dopr. prostředků, ropy, masa, mléka, oceli vývoz potravin, oděvů, ropných produktů

Doprava rozvoj dopravy (námořní, silniční (dálnice)) jedna z největších námořních flotil na světě největší přístavy - Pireus, Soluň, Pátrai rozsáhlá autobusová síť železniční síť krátká 35 domácích letišť, z toho 9 mezinárodních (nejv. Heraklion na Krétě)

Historie Pravěk a antika : 2000 - 1 500 př.n.l. - Kréta, středisko minójské kultury Doba temna až do 800 BC Éra nových městských států (Sparta,Atény..) kolonie po celém středozemí řecká kultura stala základem helénské civilizace

Historie Nadvláda římanů a středověk 5. st. př. n. l. - odražení perských útoků 382-336 př. n. l. - Filip II. Makedonský 356-323 př. n. l. - Alexandr Veliký ( Indie ) 168 př. n. l. : vojensky Řecko sláblo natolik, že se muselo podřídit Římu Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků ze severu, západu a východu 29. května 1453 se Konstantinopol ocitla pod nadvládou Osmanské říše. Zbytek Řecka byl postupně podmaňován Osmany během 15. století.

Historie Vznik současného řeckého státu 1829: nezávislost na Osmanské říši 2.pol. 19. století a 1.pol. 20. století: Řecko postupně připojovalo sousední ostrovy 1949 porážka povstání komunistů - Řecko se orientovalo na západní demokracie 1967 – 1974 Řecko vojenskou diktaturou, řecký král donucen opustit zemi 1974: Demokratické volby spolu s referendem ukončily období vojenské diktatury a zrušily monarchii. Řecko se na základě výsledků referenda stalo parlamentní demokracií. Problematická historie se projevila i v národním sloganu – Svoboda nebo smrt.

ENDE Zdroje neprozradim ;)