70 př. K. – 19 př. K.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Římští představitelé pedagogiky – Cicero, Quintilianus, Plútarchos
Advertisements

SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_4 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Portréty literárních osobností světové literatury
RENESANCE A HUMANISMUS
Dekameron Giovanny Boccaccio.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Renesance a humanismus
ŘÍM – DOBA KLASICKÁ/ZLATÝ VĚK Mgr. Michal Oblouk
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Ladislav Čelakovský
Renesance a humanismus v Itálii. Renesance a humanismus v Itálii.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
Claudius Michaela Prokešová.
Antická literatura – Řím
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
ZŠ tgm Rajhrad Autor: M. Kocmanová 34
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Kultura Říma Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Portréty literárních osobností světové literatury
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Autor: Romana Nováková Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Listopad 2013.
Doba římská Germáni Zdroj:
Dějepis Starověk – Řecko 1 Pavel Šupka
Mgr. Jaroslav Křápek. Tato prezentace si klade za cíl přiblížit na několika příbězích, a to především na skladbě Narkissos a Échó, rozsáhlé a velkolepé.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
William Shakespeare.
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Antická literatura: Římská literatura Tematická oblast: Český jazyk a literatura.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Italská renesance TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Vypracoval: Ondřej Dutka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Starověký Řím – Římská kultura a umění DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Starověká literatura.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Transkript prezentace:

70 př. K. – 19 př. K.

Život: Pocházel z Andes u Mantovy. Rodina se věnovala zemědělství. Roku 41. př. K. byla půda státem zabrána a rozdělena veteránům. Studoval v Římě a Neapoli.

Po nástupu Octaviana Augusta byla Vergiliovi část půdy vrácena. V Římě patřil do Maecenatova kroužku umělců. Řím si příliš neoblíbil, žil více na venkově a v Neapoli. Zemřel v Brindisi, když se vracel z cesty po Řecku. Pohřben je v Neapoli.

Dílo: GEORGICA (Zpěvy rolnické) Rozdělena do 4 knih. 1. kniha – O obdělávání pole, 2. kniha – O vinařství, 3. kniha – O chovu dobytka, 4. kniha – O včelařství, Cílem bylo zvýšit zájem o zemědělství a obrodit tak mravy ve společnosti.

BUCOLICA (ZPĚVY PASTÝŘSKÉ) Rozděleny na 10 eklog (básně kratšího rázu). Psal zde formou řecké idyly. Podařilo se mu venkovským tématem zaujmout městskou společnost. Vedle vykreslení italské krajiny, milostné tématiky a dělení pudy pro veterány věnoval pasáže i oslavě Augusta a Caesara. Pro Vergiliovu popularitu v následujících staletích byla rozhodující 4. ekloga.

AENEIS Jedná se o mytologický epos členěný do 12 knih. Je rozdělen na 2 tematické části: 1. část – Aeneova cesta do Itálie (1. – 6. kniha), 2. část – boje v Itálii (7. – 12. kniha), Vergilius psal děj nejprve prózou, kterou následně převáděl do veršů. Věnuje se vykreslení charakterů postav a působí na čtenářovy city.

Dílo bylo psáno vznešeným veršem. Aeneas vyniká zbožností a statečností. Vergiliovi se podařilo vytvořit římský národní epos. Díky svému stylu a tématice děl byl čten i ve středověku a v době humanismu. Appendix Vergiliana.

HODNOCENÍ VERGILIA Je považován za jednoho z velkých básníků starověkého Říma. Psal na císařovu objednávku. Vedle Ovidia a Horatia je označován za „řemeslníka“ básnictví. Jeho dílo však mělo značný přesah do následujících staletí.

LITERATURA: Encyklopedie antiky, Academia Praha, Stiebitz,F.: Stručné dějiny římské literatury, SPN Praha, 1977.