MOLDAVSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moldavsko Adéla Jindrová Adéla Jindrová Moldavsko V Moldavsku je hlavní město Kišiněv. Předseda Moldavska je Vlad Filat a prezident Marian Lupu. V Moldavsku.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
RAKOUSKO.
Chorvatsko.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Ukrajina.
Litva Filip Dostál 8.A
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
RAKOUSKO.
Východní Evropa – Ukrajina
SRBSKO.
Rumunsko.
Jihomoravský kraj.
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
BENELUX.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Arménie znak vlajka.
Українська Республіки
Albánská republika Republika e Shqipërise
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
RUMUNSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Bulharsko България / Bălgarija
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Ukrajina Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Libanon
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Švýcarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_158_Rumunsko, Moldavsko, Bulharsko
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Bolívie
Česká republika
Transkript prezentace:

MOLDAVSKO

Kišiněv Je hlavním městem Moldavska Toto město je považováno za jedno z nejzelenějších v Evropě. Nachází se ve středu země na řece Bîc. Kišiněv byl založen v roce 1436 jako klášterní obec. Na počátku 19. století mělo město pouhých 7000 obyvatel Ve městě již žije okolo 800 000 obyvatel Třída Štěpána Velikého, pojmenovaná po moldavském knížeti, dominuje centrální části města a je jedním z nejnavštěvovanějších a nejrušnějších míst ve městě. Nachází se zde většina hlavních lokalit, jako např. Moldavský parlament, prezidentský palác, sídlo vlády, hlavní katedrála.

Prezidentský palác v Kišiněvě

Další Města Tiraspol Bălţi Tighina Cahul Ungheni Soroca Orhei Rîbniţa Comrat Căuşeni Ciadîr Lunga Străşeni Ocniţa Floreşti Drochia Slobozia Sîngerei Durleşti

Poloha

Jazyky Moldavština Rumunština Ruština Ukrajinština Gagauština

Obyvatelstvo Moldavané 96,6 Ukrajinci 11,2 Rusové 9,4 Gagauzové 4,0 Rumuni 1,9 Bulhaři 1,9 Ostatní 1,9 Počet obyvatel v Moldávii: 4 237 000 Náboženství: Pravoslaví

informace rozloha 33 843² z toho 1,4 % vodní plochy největší bod Dealul Bălăneşti (430 m n. m.) státní zřízení: republika předseda vlády: Vlad Filat měna: moldavský leu = 100 bani časové pásmo: +1 Moldavsko je v jihovýchodní Evropě datum vzniku: 27. 8.1991 hlava státu: Mihai Ghimpu správní členění: 10 provincií využití plochy: 53 % orná půda, 13 % pastviny, 13 % lesy, 21 % ostatní  I přes pokrok je Moldavsko jednou z nejchudší zemí Evropy Roční teploty: -3°C (v zimě) až 22,7°C (v létě)

zemědělství pšenice ječmen kukuřice cukrová řepa slunečnice vinná réva zelenina ovoce tabák skot ovce prasata drůbež

Mihai Eminescu, národní básník moldavský i rumunský

Mihai Eminescu nejvýznamnější představitel tamějšího romantismu zemřel 15. června 1889

sousedé Rumunsko Ukrajina

řeky Dněstr Byk Dunaj Prut Reut

vodstvo Sousedí s Černým mořem

památky Soroca je nepříliš velké městečko na severu Moldavsku, ležící na břehu Dněstru , který zde tvoří hranici s Ukrajinou. Při příjezdu do města projíždíte kolem lomu a pokud se pozorně díváte, tak uvidíte v protilehlé kolmé stěně zbytky chodeb bývalého skalního kláštera. Díky jiným potřebám, však z něho v podstatě nic nezůstalo. Když dojedete do centra, tak se ocitnete u bývalé pevnosti, která byla postavena v 14. století především z důvodu obrany před Turky. Pevnost není moc velká, ale je relativně zachovalá. Můžete si ji prohlídnout a vyslechnout dost podrobný výklad o historií nejen této pevnosti.

pevnost

Moldavské historické území

Soroka

Děkuji za pozornost