© 2011 IBA CZ, s.r.o. Úvod do podnikových portálů Ing. Petr Adámek, IBA CZ, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Něco málo o ICNET s.r.o. Správa kódu v historii – přechod na TFS (TF Server) Nové platformy – přechod na TFS (TF Service) Integrace TFS s nástroji třetích.
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
a Internetové dispečinky
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Úvod do platformy Java EE
Podnikové informační systémy úvod
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
1. 3 Business priorita Scénář Řešení Produkty Rozvoj a podpora Partneři.
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
© 2003 FSS, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.1 e - Insurance Management System Financial Support Services Struktura systému.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Informační systémy podnikové systémy CRM
HELPDESK Pomoc uživatelům s jejich IT problémy a zefektivnění práce servisních techniků.
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Představujeme službu Samepage
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
Transparentní modelování a provádění procesů Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 ECM – Řízení podnikového obsahu (Zdroj: Gála, Pour, Toman: Podniková informatika. Praha: Grada 2006) řízení podnikového.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Copyright (C) 2000 Vema, a. s.1 V3 klient Michal Máčel Provozní integrace G2, HR/Win a internetu.
Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. Úskalí e-learningu Tomáš Sýkora GOPAS, a.s.
Inspirační databanka pro podporu strategického řízení rozvoje lidských zdrojů v krajích Národní vzdělávací fond, o.p.s. M. Mandíková, Z. Palán, I. Sládková,
Nové formy vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Portálová řešení pro kraje a obce Jan Toman zástupce pro školství a samosprávu společnost Microsoft v ČR a SR Miloš Sobotka systémový inženýr společnost.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Seminární práce z předmětu SIPOL
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
Robert Hernady Regional Solution Architect Microsoft.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
SOA = Architektura orientovaná na služby
Portál hlavního města Prahy Ivan Seyček Jitka Pankrácová Magistrát hl
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
RoutePlanner Portály a portlety Stanislav Cepák,
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
ECM – Enterprise Content Management
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Portál jako Dynamic WorkPlace.  Cleverbee s.r.o.  společnost založena 2000  15 let zkušeností (prodej a vývoj ERP řešení)  švýcarská společnost se.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Univerzitní informační systém Milan Šorm.
Business Activity Monitoring Jiří Kolář. Pojmy a zkratky ● SOA ● Servis Oriented Architecture ● BPMS ● Business Process Management System ● BAM ● Business.
Web services – když si Java sedne s M$ na kus řeči Ing. Petr Přibyl CCA Group a.s.
as4u advanced system for you
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
AdHoc s.r.o., Ivan Petrův, Managing Director
Web Application Scanning
Informační systémy podnikové systémy CRM
Transkript prezentace:

© 2011 IBA CZ, s.r.o. Úvod do podnikových portálů Ing. Petr Adámek, IBA CZ, s.r.o.

Úvod do podnikových portálů © 2011 IBA CZ, s.r.o.2 Obsah semináře  Organizace výuky  Úvod do podnikových portálů  Co je to portál  Druhy portálů  Proč podnikový portál  Úskalí podnikových portálů  Standardy  Implementace portálů  Praktické cvičení  Instalace portálu Liferay  První seznámení s portálem Liferay

Organizace předmětu © 2011 IBA CZ, s.r.o.3 Forma výuky  Rozsah 1/1/1  1x týdně 2h seminář  První část teorie formou přednášky  Druhá část praktické cvičení Podmínky pro získání zápočtu  Vyřešit úlohy  Vyřešit projekt Vyučující Výuku povedou certifikovaní odborníci ze společností  IBA CZ, s.r.o.  IBM

Co je to portál © 2011 IBA CZ, s.r.o.4 ?

Co je to portál © 2011 IBA CZ, s.r.o.5 Definice Existuje celá řada různých definic pojmu portál a podnikový portál (viz diplomová práce Michala Krčála). Významy Pojem portál má více významů, v našem kontextu jsou pro nás důležité tyto dva:  Portál jako způsob prezentace informací na webu seznam.cz, portál veřejné správy, apod.  Portál jako produkt Liferay, Websphere Portal, apod.

Portál – je jedno místo, kde se potkávají uživatelé, informace, aplikace a procesy napříč organizací Portál – je metodické a technologické zavádění „pořádku“, bezpečnosti a efektivity práce v přístupu k informacím. Informace Procesy Aplikace Uživatelé Integrace informací Vytvoření univerzálního přístupu k informacím Garantované zpřístupnění informací libovolnému systému v livovolném okamžiku. Integrace směrem k uživateli Doručení informace směrem k uživateli prostřednictvím jednotného rozhraní a různých komunikačních kanálů Přístup k informacím prostřednictvím personalizovaného výběru informací Procesní integrace Koordinace a řízení aktivit mezi aplikacemi a uživateli Automatizace obchodních procesů Integrace aplikací Vytváření kompozitních aplikací (oddělená aplikační a komunikační vrstva) Maximální využití existující infrastruktury Co je podnikový portál © 2011 IBA CZ, s.r.o.6

Co je to portál © 2011 IBA CZ, s.r.o.7 Na portály se můžeme dívat z různých úhlů pohledu  Jako na integrační platformu  Jako vývojovou platfomu  Jako pokročilý redakční systém s možností integrace aplikací  Jako na další krok v evoluci firemního intranetu

Generace intranetového portálu 1.Sada podomácku vytvořených HTML stránek, často na úrovni skupin nebo oddělení 2.Intranet se používá napříč celou organizací, obsahuje první aplikace a samoobslužné funkce, které využívají podnikové (enterprise) technologie 3.Hlavním účelem intranetu je stále sdílení informací a samoobslužné procesy, ale přibývají nástroje pro spolupráci, zejména u znalostně orientovaných organizací 4.Intranet pokrývá potřeby všech uživatelů, šikovně agreguje a vybírá informace podle role, skupiny nebo umístění zaměstnance 5.Portál zahrnuje pokročilé vizuální prvky, data zobrazuje v reálném čase a umožňuje tvorbu dashboardů 6.V tomto stádiu portál zahrnuje všechny aplikace, které zaměstnanci potřebují k prováděních svých pracovních činností – consolidated workplace. © 2008 IBA CZ, s.r.o. 8

Co je to portál © 2011 IBA CZ, s.r.o.9 Klíčové vlastnosti portálu  Jednotné přihlášení  Agregaci informací  Integraci aplikací  Přizpůsobení  Personalizaci  Kontrolu přístupu  Vyhledávání

Proč podnikové portály © 2011 IBA CZ, s.r.o.10 Přístup k informacím  Žijeme v informační společnosti…  Informace mají „cenu zlata“  Potřebujeme informace získávat Rychle a podle potřeby (on demand) Včas Aktuální (přesné) Zaručené (autorizované) V kontextu Propojené (agregované) Zabezpečeně (autentizovaně) Srozumitelným a pohodlným způsobem B2C – Pro zákazníky  Potřebujeme komunikovat  Potřebujeme informace sdílet s ostatními Tohle vše umí portály skvěle řešit

Kde zaměstnanci hledají informace © 2011 IBA CZ, s.r.o.11 Když si nevím rady, pak se mohu obrátit na  Nadřízeného… Nemá čas Nemá radost, že ho obtěžuju  Kolegu… Má moc práce Nemusí mně pomáhat  Dokumentaci, návody, směrnice Pokud je umím najít Pokud to podle nich reálně funguje  Intranet… Je nepřehledný, kde mám hledat, jakou aplikaci použít Informace jsou zastaralé  Portál Zde najdu vše, co potřebuji s ohledem na svůj profil nebo roli Najdu zde všechny aplikace, které potřebuji

Druhy portálů © 2011 IBA CZ, s.r.o.12 Podle cílové skupiny  B2B – Pro obchodní partnery  B2C – Pro zákazníky  B2E – Pro zaměstnance  G2C – Portál vlády/samosprávy pro občany/voliče  G2B – Portál vlády/samosprávy pro firmy Podle zaměření  Vertikální portály – úzce tematicky zaměřené (např. portál pro potápěče)  Horizontální portály – nabízí široké spektrum informací z různých oborů (např. seznam.cz)

Orientace na uživatele konečně použitelné řešení pro všechny uživatelé najdou vše, co potřebují najít jednotný přístup k informacím a ovládání každý uvidí jen to, co potřebuje (zbytek mu skryjeme nebo zakážeme prohlížet) jedno heslo řízení publikování informací

Etablovaná technologie Běžná komponenta IT větších a středních organizací, podobně jako Databázové servery Aplikační servery Webové servery Vyzrálá technologie, 10 let vývoje Vyzrálé produkty Ověřené postupy a řešení Standardy © 2008 IBA CZ, s.r.o. 14

Portály jsou již produktivní technologie… © 2008 IBA CZ, s.r.o. 15

Hlavní rizika Projekt příliš složitý (horizontální projekty) Portálový projekt odhalí všechny problémy v organizaci Chybí „killer application“ Chybí vize Nezkušený dodavatel Chybí portlety pro lokální aplikace © 2009 IBA CZ, s.r.o. 16

K čemu a jak využít portál Viz prezentace Honzy Valdmana © 2009 IBA CZ, s.r.o. 17

Standardy © 2011 IBA CZ, s.r.o.18 Java Portlet Specification  Standard JCP  Platforma Java  Definuje API a kontrakt mezi Portletem a Portlet kontejnerem (zajišťuje kompatibilitu)  Verze 1.0 (2003, JSR-168)  Verze 2.0 (2008, JSR-286) Web Services for Remote Portlets (WSRP)  Standard OASIS  Nezávislý na platformě či technologii  Definuje protokol pro komunikaci se vzdálenými portlety (zajišťuje interoperabilitu)  Umožňuje na stránku portálu umístit portlety ze vzdálených portálů  WSRP 1.0 (2003)  WSRP 2.0 (2008)

Implementace portálů © 2011 IBA CZ, s.r.o.19 Apache Pluto  Apache Foundation  Referenční implementace JSR-168, JSR-286  V podstatě pouze portletový kontejner Liferay  Liferay, Inc.  JSR-168, JSR-286, WSRP 1.0, WSRP 2.0  Community Edition (LGPL, dříve MIT)  Enterprise Edition ($$$) Další open source implementace  JBoss Portal  Apache Jetspeed  eXo platform  JBoss GateIn  SUN GlassFish WebSpace portal

Implementace portálů © 2011 IBA CZ, s.r.o.20 IBM Websphere Portal  IBM  JSR-168, JSR-286, WSRP 1.0, WSRP 2.0  Websphere Portal Server ($$$)  Akcelerátory ($$$) Microsoft SharePoint  Microsoft .NET  WSRP 1.0, WSRP 2.0 Další komerční implementace  Oracle Portal  Oracle WebLogic Portal

Praktická ukázka © 2011 IBA CZ, s.r.o.21 Liferay portál  Stáhněte si a nainstalujte Liferay Portal (  Spusťte jej  Sledujte demonstraci cvičícího  Vyzkoušejte si to sami :-)