Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
vvvv Černík M. Slovák J. Stejskal M. Zeman J.
Advertisements

Činnost řek.
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Ondřej Krýza Ondrej Lexa, Petra Maierová Univerzita Karlova v Praze Ústav petrologie a strukturní geologie.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Činnost vody.
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VII. ROZTOKY.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Vývoj krasu a jeskyní na základě studia jeskynních výplní, Slovinsko Paleomagnetický výzkum sedimentů v krasových oblastech Slovinska: využití při paleotektonických.
Současná sedimentace na spodním toku řeky Negro v Brazílii E. Franzinelli, H. Igreja 2001 Lucie PETERKOVÁ, 2005.
Salinita – iontové složení vody a
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
Co víme o klimatickém systému Země?
Vývoj velkých jihoasijských říčních systémů v kenozoické Indicko-asijské kolizi desek: řeky tekoucí na jih M. E. Brookfield Geomorfology 22 (1998)
Práce geologa v terénu.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Geologický vývoj Karpat
Simultánní reakce – následné reakce. Použitím substituce c B ≡ u.v dostáváme pro c B = f(t) výslednou funkci:
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Odezvy (reakce) Seiny a Sommy na tektonické pohyby, změny klimatu a kolísání hladiny moře Pierre Antoine, J. P. Lautridou, M. Laurent.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
Základy regionální geografie
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch.
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Vztahy mezi klimatem, antropogenní činností a erozí krajiny zaznamenané v přírodních archívech Strážnického Pomoraví Geofyzikální měření RNDr. Vojtěch.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Hydrosféra (XII. Část) Název školy
Vliv historického využívání půdy na odnos sedimentů z povodí jezera v centrálním Chile Effects of historical land use on sediment yield from a lacustrine.
Anastomózní řeky v Northern Plains v aridní centrální Austrálii Leoš Pelikán.
Hydrosféra (VIII. Část)
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al
Nestabilita koryta v zalesněném povodí (Tim J. Cohen, Gary J. Brierley) - Jones Creek, East Gippsland, Austrálie - Petr Münster1.ročník, N-GK, PřF MU Brno.
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Tvary vytvořené tekoucí vodou
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Lekce 1 Úvod - základní pojmy a koncepce v geomorfologii
Geofyzikální ústav AV ČR, v.v.i.. Obecné informace  Vznikl jako pracoviště ČSAV r  Je přímým pokračovatelem Státního ústavu geofyzikálního, založeného.
CZECH STATISTICAL OFFICE Na padesátém 81, CZ Praha 10, Czech Republic STATISTIKA CIZINCŮ V REGIONECH ČR Tisková konference ČSÚ 11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Úprava a stabilizace řeky Bečvy po povodních 1997
Priklad 2.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vznik údolí řeky Odry Jan Lenart.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Jiří Jan Jakub Borovec Daniel Petráš Nana O-A. Osafo Iva Tomková
Fluviální geomorfologie Lekce 4
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Půdy.
Transkript prezentace:

Interpretace odborného textu referát k předmětu fluviální geomorfologie Jan Trávníček, Brno 2005 Reakce řek na pokles terénu v důsledku „evaporite solution“… evaporit - souhrnné označení pro sedimentární horniny vysrážené z roztoků (sůl, sádrovec...). solution - rozpouštění

Autoři… G. Benito, A. P. González, F. Guriérrez M.J. Machado Klíčová slova: říční terasy kvartér subsidence Španělsko

Východisko n Z říčních teras a sedimentů v údolí je možné (při využití geomorfologie, sedimentologie a dalších věd) do znač- né míry rekonstruovat změny a vývoj fluviálních systémů v čase a prostoru. Cíl práce n Lépe porozumět dynamice a vývoji subsidence v oblastech, kde není podmíněna tektonickou aktivitou.

Metody n Analýzy: - geomorfologické - složení sedimentů - magnetostratigrafické - geofyzikální n studium sedimentárních výplní n analýzy aluviálních sedimentů n složení říčních teras n deformace sedimentů n „X-ray diffraction“ n Interpretace leteckých snímků (1:30.000) n Interpretace topografických map (1:25.000)

Umístnění oblasti zájmu

n Údolí řeky Gállego, dolní tok před ústím do řeky Ebro n Pánev „Central Ebro Basin“ (od svrchního eocénu nezaplavená mořem) n Různé typy sedimentace

n Gállego - povodí 4000 km 2 n Meandrující tok s několika úseky „divočení“ n Sledovaný úsek - rozlišeno celkem 12 teras

Mapa mocnosti aluviálních uloženin

Současné procesy n Na mnoha terasách jsou viditelné deformace, trhliny, poklesy… n podzemní voda v říčních sedimentech n na kontaktu mezi podložím a aluviální výplní rozpouští podzemní voda evapority n terciérní horniny (halit, sádrovec, anhydrit) jsou vodou snadnou rozpustné, vznikají lokální poklesy terénu n rozpustnost zvyšuje přítomnost NaCl n pod aluviálními uloženinami je „covered karst“

Model chování řeky, vliv klimatu, využití n autoři navrhují model rychlosti adaptace systému n subsidence vyvážena agradací za účelem udržení rovnováhy („equilibrium profile“) n změny geomorfologických charakteristik (spád…) n rychlost odezvy na subsidenci - desítky až tisíce let n množství vody ovlivňuje rychlost rozpouštění - možná vazba na klimatické změny v historii n využití rychlosti a charakteru sledovaných procesů pro pochopení dynamiky a vlastností fluviálních systému (změn v prostoru a čase)

Děkuji za pozornost