Vaření živočišných potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Smažení – rozdělení, způsoby, předběžná úprava potravin
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Druhy základů, zahušťování pokrmů
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Transkript prezentace:

Vaření živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Vaření živočišných potravin Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-TE/1-SL-3/3 Název DUM Vaření živočišných potravin Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: vaření živočišných potravin. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Vaření masa, drůbeže, zvěřiny a ryb Datum 3. 1. 2013

Vaření živočišných potravin Náplň výuky Vaření mas jatečných zvířat Vaření drůbeže Vaření zvěřiny Vaření ryb

Vaření mas jatečných zvířat Vaříme dvěma způsoby: Chceme-li získat silný vývar – vkládáme maso do studené vody, postupně přivádíme do varu a necháme vařit táhnutím (z masa se vyluhuje co nejvíce cenných látek). Chceme-li získat kvalitní vařené maso – vkládáme maso do vařící vody (na povrchu masa dojde ke sražení bílkovin, maso se zatáhne a zabrání vyluhování). Obr. 1

Vaření drůbeže Vaříme stejným způsobem jako jatečné maso, na vaření používáme starší kusy (slepice) většinou hrabavé drůbeže, vývar je výživný příjemné chuti a vůně. Vodní drůbež vaříme ojediněle. Vařením můžeme získat: vývar „C“ – použijeme na výrobu hnědých polévek vařené maso – použijeme jako vložku do polévek nebo na zadělávané pokrmy Obr. 2

Protože maso zvěřiny je většinou špatně odkrvené (po odstřelu), Vaření zvěřiny Protože maso zvěřiny je většinou špatně odkrvené (po odstřelu), je vhodné jej před vařením spařit nebo zapéct. Vařením můžeme získat: zvěřinový vývar – použijeme na výrobu speciálních polévek. vařené maso – se vyjímečně používá na zadělávané pokrmy. Obr. 3

Vaříme v celku nebo krájené, doba varu je vždy velmi krátká. Vaření ryb Vaříme v celku nebo krájené, doba varu je vždy velmi krátká. Vaříme v rybí várce: voda, ocet, citrón nebo víno, cibule, bobkový list, celý pepř, nové koření, tymián, sůl a kořenovou zeleninu, celou rybu připravujeme na pevné podložce. Vařením můžeme získat: rybí vývar – použijeme na výrobu bílých nebo speciálních polévek. vařené maso – podává se pokapaná máslem jako teplý předkrm. Obr. 4

Kontrolní otázky Zásady vaření jatečných mas Zásady vaření drůbeže Zásady vaření zvěřiny Zásady vaření ryb Obr. 5

Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 3.1 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00432898.jpg Obr. 2: [vid. 3.1 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00180494.jpg Obr. 3: [vid. 3.1 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00406855.jpg Obr. 4: [vid. 3.1 2013] dostupné z klipart Microsoft Office 00405246.jpg Obr. 5: [vid. 3.1 2013] dostupné z klipart Microsoft Office j0299125. wmf

Seznam použité literatury: [1] Mikuláš Matejka, Irena Balagová: Technologie přípravy pokrmů 1, nakladatelství a vydavatelství IQ 147, Praha, 1996

Děkuji za pozornost