Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Gender v rozvojové spolupráci
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Metodologie historického výzkumu volného času
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Sociální konstruktivismus
Sociální stratifikace
Osvícenství.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Téma: Postmoderna v literatuře
KOMUNISMUS Michal Hess.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Pierre Bourdieu a jeho význam pro historickou sociologii ( ) Bourdieu se zabýval především současnými společnostmi, historické reálie používal.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
POLITICKÉ IDEOLOGIE A JEJICH ZÁKLADNÍ PROUDY
Sociální diferenciace
Sociální ekonomika v ČR v ČR třetí sektor tradičně spojován s občanským sektorem omezené užívání názvu sociální ekonomika o obsahu SE panuje všeobecně.
Marxismus a jeho varianty
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Definice managementu.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Spolkové a nadační právo Téma: Úvod do studia spolkového a nadačního práva.
Sociální stratifikace
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Ing. Veronika Dostálková MBA
7lOSnQ
FILOsOFIE A VĚDA.
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Stát Definice, funkce, typy.
Ideologie v digitálních hrách
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Poznání a jeho sociální produkce
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák

Osnova Teorie vycházející z marxismu Postmoderní teorie Feminismus Současný stav

Teorie vycházející z marxismu K. Marx, B. Engels filozoficky v rámci západní osvícenské tradice návaznost na Hegela – dialektika Marxova ekonomie výrobní způsob, výrobní síly, výrobní vztahy teorie hodnoty, vykořisťování, emancipace historický materialismus rozvoj v marxismu

Teorie vycházející z marxismu Imperialismus nová vlna kolonialismu 2. pol. 19. stol. přenesení důrazu na prostorovou dimenzi rozvojové země udržovány v zaostalosti důsledek krize kapitalismu Lenin, Luxemburgová Hegemonie Gramsci, rozvoj uměle zadržován pomocí vládnoucí ideologie

Teorie vycházející z marxismu Teorie závislosti Latinská Amerika, hlavně 60. a 70. léta (Frank, Cardoso) opět vychází z „krize“ kapitalismu – změna tržní struktury umělé rozdělení světa na centrum a periferii, převod zisků do centra nerovný obchod, izolacionalismus Teorie světového systému světové impérium×světová ekonomika rozvoj způsoben sledováním zisku přidání semiperiferie vnitřní rozpory kapitalismu – krize nevyhnutelná

Teorie vycházející z marxismu Kritika předpovědi se nenaplnily teorie závislosti nebyla schopna popsat mechanismus vykořisťování příliš deterministický charakter totalitní praxe

Postmoderní teorie Vymezení od 80. let zpochybnění celé dosavadní koncepce rozvoje deziluze z velkých koncepcí, odmítnutí celé západní osvícenské tradice rozvoj jako strategie moci a společenské kontroly kritika racionalismu neexistence objektivní pravdy, ale univerzální evropská nadvláda přímo čerpá z osvícenského nároku na univerzální pravdu rozum jako způsob společenské kontroly dosahované skrze disciplinující instituce Foucault vzájemně podmiňující se vztah moc-pravda-vědění soustředění se na „opomíjená“ témata (znevýhodnění lidé v rozvojových zemích, ženy, ztráta emocí)

Postmoderní teorie Postkolonialismus soubor myšlenek autorů z třetího světa čerpají jak z osvícenské tradice, tak z postmoderního obratu radikální přehodnocení vědění a sociálních identit vzniklých za západní dominance západ má jednotné myšlenkové schéma o třetím světě, dichotomie my×oni, orient přehodnotit způsob jak západ vnímá třetí svět soustředění zájmu na podřízené skupiny na základě rasy, pohlaví, třídy, kasty a kultury koncept intelektuální závislosti data ze třetích zemí zpracována na západě do teorií, které jsou pak všeobecně přejímány potřeba vytvořit vlastní teorie vycházející ze specifického historického a kulturního vědomí třetího světa

Postmoderní teorie Krize rozvojových studií Postdevelopmentalismus odmítnutí velkých teorií, rozvoj jako západní sociální konstrukce, snaha najít alternativu participatory action research soustředění spíše na moc, než na hospodářství aktivní účast výzkumníků na rozvoji, kombinace místních znalostí a vědy, demokratizace Postdevelopmentalismus ne hledání alternativ rozvoje, ale odmítnutí rozvoje jako takového radikální pluralismus – znalosti jsou vždy omezené, lokální, proto činnosti lidí mají být také pouze lokální skromný život – ekologická a duchovní dimenze ocenění nekapitalistických společností – jejich nerozvinutost je subjektivní pohled západu

Postmoderní teorie Kritika svým radikálním postojem k pokroku zastánci postmoderních teorií odpírají třetímu světu to, co už západ má, přičemž většinou sami využívají výhod západního světa objektivní poznání může být chiméra, ale poznání není zcela lidským výtvorem, existuje něco k čemu se vztahuje – přínos vědy (důkaz) západní věda dokázala v určitých oblastech pozitivní výsledky (medicína)

Feminismus Tři vlny feminismu Proč feminismus a rozvoj? přelom 19./20. století – volební právo 60. léta – kapitalismus jako zdroj diskriminace a nerovnosti 90. léta – diferenciace feminismu, přejímání postmoderních idejí Proč feminismus a rozvoj? ženy jsou polovina světové populace odpracují 2/3 všech pracovních hodin ve světě získávají pouze 1/10 světových příjmů vlastní pouze 1/100 světového majetku

Feminismus Socialistický feminismus marxistická kritika kapitalismu rozšířena o feministický aspekt ženy systémem vykořisťovány – nejsou odměňovány za svou práci (produkce oddělena od reprodukce) patriarchát – institucionalizovaný soubor vztahů s jejichž pomocí se udržuje nadvláda mužů rozvoj jako transformace genderových vztahů Feministická kritika teorií rozvoje teorie modernizace ve znamení mužského veřejného života, naopak se ženským je spojováno vše zaostalé marxistické teorie uchovávají dichotomii veřejné (muž)×soukromé (žena)

Feminismus Současné feministické teorie rozvoje Kritika women in development women and development gender and development women environment and development postmodernism and development Kritika feminismus a rozvoj je v podstatě soustava kritických esejů o konkrétních problémech, neschopných stanovit jednotnou agendu pro rozvoj

Současný stav Tři hlavní teoretické proudy neoliberální teorie rozvoje slibující lepší život pro všechny, záleží pouze na vlastním úsilí postmoderní teorie – popření rozvoje jako takového kritický modernismus – bere v potaz postmoderní kritiku, ale nadále věří v rozvoj, který bude odlišný od kapitalistického