Společná obchodní politika EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU červenec 2007
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Mezinárodní integrace
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Společná obchodní politika EU
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zahraniční a bezpečnostní politika EU
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Postavení Evropy ve světě
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
ÚVOD DO PROBLEMATIKY V KONTEXTU WTO NÁSTROJE SPOLEČNÉ OBCHODNÍ POLITIKY Vnější obchodní vztahy EU.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Společná obchodní politika
EU v ekonomických vztazích
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
VŠFS kombinované studium magisterské
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Transkript prezentace:

Společná obchodní politika EU Michal Částek

Společná obchodní politika Doplnila vytvoření celní unie na konci 60. let Na začátku 70. let se začala realizovat (Komise zastupuje ES/EU navenek) SOP – jednotná obchodní politika ES vůči třetím zemím a mezinárodním organizacím Společná obchodní politika ES - využívá zejména v oblasti volného pohybu zboží, částečně služby SOP – nevztahuje se na kulturní služby, audiovizuální služby (film) – zde ES nemůže uzavírat dohody Do SOP spadá také zboží zemědělské produkce

Nástroje SOP Celní sazby vůči třetím zemím Uzavírání celních a obchodních dohod, Sjednocování liberalizačních opatření pro třetí země, skupiny zemí, Kvantitativní omezení, omezení s obdobným účinkem Vývozní politiku a obchodní ochranná opatření (např. opatření pro případ dumpingu a subvencování)

Institucionální zajištění Hlavním orgánem pro provádění společné obchodní politiky je Rada (výbor 133) Rada rozhoduje na základě návrhů předložených Evropskou komisí. Při sjednávání dohod se třetími zeměmi a mezinárodními organizacemi Rada zmocňuje Komisi k zahájení jednání - stanoví jí mandát pro jednání. Evropský parlament je sice systematicky informován a konzultován v oblasti obchodní politiky EP – spolurozhodování při přijetí legislativy v oblasti celní politiky Lisabonská smlouva – rozšiřuje pravomoci EP+rozšíření společné politiky na oblast investic

Světová obchodní organizace Mnohostranný obchodní systém od r. 1995 (dříve GATT) Cílem – liberalizace světového obchodu se zbožím, službami, zemědělskou produkcí ES – zastupuje Evropská komise, členské státy zde mají také své zástupce EU pravidelně oznamuje své aktuální celní sazby podle doložky nejvyšších výhod EU oznamuje WTO uzavření regionálních obchodních dohod po jejich vstupu v platnost, aby mohly být přezkoumány Výborem WTO Klíčové spory – EU – USA v oblasti zemědělské produkce (EU – subvencuje své vývozy)

Bilaterální obchodní vztahy EU Dohoda s ESVO-1973 Dohoda o Evropském hospodářském prostoru se státy ESVO– 1992 (vstup v platnost 1994) Bilaterální dohody se Švýcarskem (zemědělství, pracovní síly, doprava, veřejné zakázky) Evropské dohody – asociační dohody – vytvoření zóny volného obchodu (není zárukou plného členství (ČR 1993, Pol 1991, Tur 1963) EU vytváří s Tureckem celní unii od 1.1. 1996 Stabilizační a asociační dohody se zeměmi bývalé Jugoslávie (Chorvatsko 2001, Makedonie 2001, v platnost 2005 resp. 2004)

Preferenční režim EU Dohody se zeměmi ACP – africko-karibsko-pacifické oblasti (78 zemí, Kuba dohodu původně nepodepsala –nyní uvolnění vztahů) Od roku 1975 čtyři dohody z Lomé Historicky nejstarší pilíř vnější rozvojové pomoci EU. Poslední dohoda o partnerství mezi EU a zeměmi ACP, tzv. Dohoda z Cotonou, podepsána v červnu 2000 na 20 let (platná od 1.4.2003) Bezcelní přístup na trh EU pro všechny průmyslové výrobky a značnou část zemědělských a zpracovaných zemědělských výrobků a výrobků z ryb Evropský rozvojový fond – poskytování prostředků rozvojovým zemím – za plnění politických a ekonomických kritérií

Bilaterální smlouvy EU S klíčovými státy – USA, Kanada, Japonsko, Austrálie, Čína Poskytování všeobecného systému preferencí – velmi chudé země (zejména Afriky, ale i třeba Čína – 30% položek) – zvýhodněný přístup na trh EU v souladu s pravidly WTO Rusko a bývalé sovětské republiky – dohody o partnerství a spolupráci Společná energetická politika EU– součástí pilíře II – SZPB – klíčový význam zde mají členské státy

ČR a SOP ČR vstupem do EU – přijala jednotný celní sazebník EU a pravidla společné obchodní politiky Otázka zvýšení cen zemědělské produkce – EU silně preferenční režim u zem. produkce – zvýšení cen (např. rýže) Vstupem do EU – zrušeno členství v organizacích jako CEFTA, celní unie se SR ČR převzala obchodní závazky i spory EU