Nástin problému Výběr vhodného algoritmu při simulacích mnoha částic Částice – částice anebo částice – síť? Když částice – částice, tak jaký algoritmus?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝPOČET OC.
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Lekce 7 Metoda molekulární dynamiky I Úvod KFY/PMFCHLekce 7 – Metoda molekulární dynamiky Osnova 1.Princip metody 2.Ingredience 3.Počáteční podmínky 4.Časová.
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Lekce 1 Modelování a simulace
1 Fast kd-tree Construction with an Adaptive Error-Bounded Heuristic Warren Hunt, William R. Mark, Gordon Stoll prezentace : Radek Richtr.
David Kramoliš Vedoucí práce: Doc. RNDr. René Kalus, Ph.D.
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Seminář – Základy programování
Tabulkový procesor.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Databázové systémy Architektury DBS.
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Vzdálenost bodu od přímky
VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost.
Obsahy základních obrazců
15.1 Osa a střed úsečky Popiš, co vidíš na obrázcích.
Experimentální fyzika I. 2
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
INFORMATIKA 9 MS Excel III. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Lineární rovnice s absolutní hodnotou II.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Pythagorova věta.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Prostorové datové struktury
BioTech 2011, Strážná. O čem to bude? Stochastické simulace Diferenciální rovnice (ODR) Automaty.
Druhá mocnina rozdílu.
Kruh, kružnice Matematika 8.ročník ZŠ
(řešení pomocí diskriminantu)
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Množina bodů dané vlastnosti
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Užití poměru (graficky)
II. část – Části kruhu a kružnice,
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Převody jednotek obsahu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_CTVEREC Název materiálu: Čtverec
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Konstrukce trojúhelníku s kružnicí opsanou v zadání
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce trojúhelníku
Množina bodů dané vlastnosti
Konstrukce trojúhelníku
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Zoner Callisto křivky, nástroje alternativního panelu
Užití poměru (graficky)
Konstrukce trojúhelníku
Množina bodů dané vlastnosti
Konstrukce trojúhelníku
Přednášky z Distribuovaných systémů
Množina bodů dané vlastnosti
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Výpočet obsahu rovnoběžníku
Transkript prezentace:

Nástin problému Výběr vhodného algoritmu při simulacích mnoha částic Částice – částice anebo částice – síť? Když částice – částice, tak jaký algoritmus? Není zbytečné simulovat interakce všech částic se všemi částicemi? Odpověď : „Ano je. Všechno jde dělat chytře místo složitě“

Proč stromové algoritmy Základní myšlenka: Máme-li velkou skupinu částic, která je velmi vzdálená od ostatních částic, pak silový příspěvek této skupiny můžeme aproximovat silovým příspěvkem jedné částice s hmotnosti rovnou součtu hmotností částic ve skupině a s hmotným středem umístěným v hmotném středu skupiny částic.

Schéma rádiusu buňky

První příklad Pro velikou vzdálenost obou skupin částic a malé úhly theta se nevyplatí provádět všechny čtyři interakce červená-modrá, červená-červená, modrá-červená, modrá-modrá, ale jak je znázorněno vedle rozdělíme simulovanou plochu na čtyři kvadranty a napočítáme pouze dvě interakce modrá-červená a červená-modrá.

Konstrukce stromu při konstrukci stromu nejdříve uzavřeme prostor částic do čtverce (obdélníku), který je dostatečně velký, aby v něm částice během celé simulace zůstaly – root cell poté začneme čtverec dělit na menší a menší pravoúhelníky simulací v 1D tak z rodičovské buňky vzniknou dvě stejné děti – dvě buňky – binarytree, ve 2D vzniknou 4 buňky (obvykle čtverce) – quadtree a ve 3D z jedné rodičovské buňky vznikne 8 menších, každá o objemu 1/8 rodičovské buňky – octtree takto postupujeme rekurzivně tak dlouho, dokud nemáme každou částici zvlášť v jedné buňce

Základní názvosloví Definice oblasti: Oblast je část simulované plochy a to vždy část obdélníková. Je rozdělena na 4 kvadranty. Tato oblast může a nemusí být nadále rozdělena na další 4 pod- oblasti, každá podle příslušného kvadrantu. První oblastí je celá simulovaná plocha. Definice listu: Listem rozumím poslední oblast stromu, na které už nenavazují žádné další oblasti.

Vysvětlující obrázky Quadtree - každý uzel se rozdělí na 4 stejné poduzly Quadtree – prostor dělíme tak dlouho, dokud není každá částice v buňce sama

Výpočty – část 1 Celková hmotnost a umístění hmotného středu je jednoduché pro listy – je to přesně ta hodnota a pozice částice uvnitř listu Pro uzly jsou tyto hodnoty určeny z jejich subbuněk ale pouze pro první úroveň! ( pro 2D jsou tak tyto hodnoty určeny ze 4 subbuněk, ve 3D z 8)

Výpočty – část 2 Teď už můžeme počítat interakce částic – ty budou dvou druhů a)výpočet silových příspěvků od individuálních částic, které jsou blízko naší částici b)výpočtem silového příspěvku od hmotného středu sady buněk stromu, které jsou velmi vzdálené od naší částice To, jestli vybereme metodu a nebo b záleží na parametru ca, který je pevně zvolen Při výpočtu interakcí postupujeme od kořene rekursivně k poduzlům a listům. Pro snížení výpočtů je dovoleno, mít na každé úrovni jen maximálně 9 buněk, které potřebují dále rozdělit. Výpočet další úrovně se pak redukuje na 27 operací (2*3*2*3-9). Na každé úrovní je pak výpočetní náročnost 27 O(1).

Zhodnocení hloubka stromu je určena jako min(b, log(n)) a celková náročnost je tedy O(n min(b, log(n))) toto zjednodušení dokáže velmi zredukovat počet výpočtů až o několik řádů !!! (v závislosti na počtu částic) stromové kódy jsou přesnější než metoda částice – síť, ale méně přesné než metoda částice – částice vyžadují navíc pomocné uskladnění dat Algoritmus Barnes – Hut využívá stromové struktury a je hojně užíván zejména v astrofyzice

Dodatek 1 – Barnes - Hut Algoritmus 1.Vytvoř quadtree nebo octtree 2.Postupuj ve směru od listů ke kořeni a poč í tej hmotnost a hmotný střed pro každý uzel 3.Postupuj směrem od kořene k listům a pro každou č á stici spoč í tej s í lu během postupu Bod 2 můžeme schématicky rozepsat: Poč í tej aproximace (N) pokud N je list pak konec; pro každý subuzel n uzlu N proveď -> poč í tej aproximace (n) M:=0, cm:= (0,0) Pro každý subuzel n uzlu N proveď M:=M + hmotnost n, cm:= cm + hmotnost n*pozice n konec cm:=1/M *cm Hmotnost N := M Pozice N := cm konec

Dodatek 2 – Paralelní výpočty Problém mezi komunikace částic mezi procesory Malá datová propustnost může být problém mezi počítači s malou pamětí Vytvoří se lokální stromy na každém procesoru A posílají se pouze základní informace o stromech Velice výhodné při počítání obrovského počtu částic (až Ukázka klíče buňky(listu)

Odkazy /7F A83-44EF-AF CA296EA4/0/chapter_9.pdf hu.pdf?key1=369033&key2= &coll=GUIDE&dl=GUIDE, ACM&CFID= &CFTOKEN=