MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

Pohyby Země a jejich důsledky
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, ale my ten pohyb necítíme. Člověk v našich zeměpisných šířkách urazí za den 25 000 km. Člověk.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Matematika a její využití v geografii
Čas Ing. Radek Pavela.
6.1 Časový a datový posun na Zemi
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Horský. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Start Cíl 8 Hlavní městem Filipín je… A) Kuala Lumpur B) Karáčí C) Manila D) Dháka.
Geografie jako věda a její využití
Autor: Mgr. Helena Nováková
Afrika Socioekonomická geografie 1
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Časová pásma.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Biosféra Lesy mírného pásu
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Biosféra Tropické deštné lesy
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
Průmysl – lokalizační faktory Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Čas a časová pásma Název školy
Biosféra Savany Jan Dušek.
Tvar, velikost a pohyby Země
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Afrika Socioekonomická geografie 4
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Čas na Zemi Jan Dušek.
Z_088_Politická mapa dnešního světa světa _Státní hranice
Autor: Mgr. Helena Nováková
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Kartografie a topografie
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Světové zemědělství Jan Dušek.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ Jan Dušek.
Biosféra Subtropické lesy a křoviny
Čas na Zemi.
Biosféra Stepi Jan Dušek.
Jan Dušek. * Hospodářství Hospodářství * Zemědělství Zemědělství * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých zdrojů.
Jan Dušek. * Průmysl Průmysl * Zahraniční obchod Zahraniční obchod * Pomoc africkým zemím Pomoc africkým zemím * Seznam použitých zdrojů Seznam použitých.
Afrika Socioekonomická geografie 2
Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.
Časová pásma.
Čas na Zemi Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_06_Čas na Zemi Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
ČAS NA ZEMI. ČASOVÁ PÁSMA Země je rozdělená na 24 časových pásem a všechna místa v jednom časovém pásmu mají stejný čas!24 časových pásem Země se otočí.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_08_Časová pásma Číslo projektu:
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 7  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS NA ZEMI ROČNÍK: 6. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Otáčení Země kolem své osy
4. a II Čas a datum.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

MÍSTNÍ ČAS, PÁSMOVÝ ČAS Jan Dušek

Obsah Místní čas Pásmový čas Místní a pásmový čas - výpočty Seznam použitých zdrojů

Místní čas je určen vrcholem (kulminací) Slunce na určitém místě na Zemi  ? Jaká místa na Zemi mají stejný místní čas? Všechna místa ležící na stejném poledníku  ? Které hodiny ukazují místní čas? Sluneční hodiny v současnosti se prakticky nevyužívá

Pásmový čas ? ?   v praxi nejpoužívanější čas jeho předchůdcem byl „železniční čas“  ? Pro teoretické vymezení časových pásem slouží výpočet 360 : 24 = ? Vysvětlete výpočet a objasněte význam výsledku: 360° = obvod Země 24 h = sluneční den (1 rotace Země) (24 čas. pásem) 15° = každý poledník, který je násobkem 15, je středem časového pásma  ? Jaký je časový rozdíl sousedních časových pásem? 1 hodina

Pásmový čas ?  v praxi nejpoužívanější čas jeho předchůdcem byl „železniční čas“  ? Jak široké je 1 časové pásmo? 15° 15° 7,5° 45° 0° 30° 37,5° 22,5° 52,5° Světový čas (UTC, GMT) Středoevropský čas (SEČ)

Pásmový čas časová pásma respektují státní hranice a administrativní členění států každý stát rozhoduje o času, který se na jeho území používá

Místní a pásmový čas - výpočty  ? Které státy světa užívají více časových pásem? Např. USA, Kanada, Rusko, Brazílie a Austrálie  ? Kolik časových pásem se užívá v USA? 6  ? Jaký je rozdíl místních a pásmových časů nejzápadnějšího (74° v.d.) a nejvýchodnějšího místa (135° v.d.) území Číny? Rozdíl místního času: 4 hodiny, 4 minuty Rozdíl pásmového času: 0 (Čína užívá na celém území stejný pásmový čas)

Místní a pásmový čas - výpočty  ? Kolik hodin je v Soulu, Paříži a Aténách, když ve Washingtonu D.C. je 16:00? Washington D.C. Soul Paříž Atény

Seznam použitých zdrojů text a foto: originální dílo autora TESAŘÍKOVÁ, P. (ed.) et al.: Školní atlas světa. SHOCart, Vizovice, 2011, 112 s. ISBN 978-80-7224-031-9. [online]. [cit. 2013-09-13]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Time_zones.svg ?uselang=cs