INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Advertisements

Připojení k internetu.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Souborové systémy.
Základy informatiky přednášky Kódování.
VY_32_INOVACE_49_Internet_ I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Internetové servery Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Informatika Internet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
Identifikátor materiálu: EU
Doména Pro připojení do internetu musí mít každý počítač přidělenu tzv. IP adresu, která se skládá z dekadických čísel. Pro připojení do internetu musí.
Relační databáze.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Informace a Internet Bohumil Bareš. Informace V nejobecnějším smyslu je informace chápána jako údaj o reálném prostředí, o jeho stavu a procesech v něm.
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k seznámení s internetem.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
P ROGRAMOVÁNÍ V JSA David Rozlílek. P ROGRAMOVÁNÍ V JSA Co to je zkratka JSA - ………….? Je tvořen z jednotlivých - s……. i…….? a k……… ? Jaký program používáme.
Automaty a gramatiky.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Internet.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Internet.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
 Jak se dělí číselné soustavy?  V jaké technice se používá dvojková soustava?  Jaké čísla používá?
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Internetová doména a její název Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_05.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Předmět:Práce s počítačem Ročník: 1. ročník čtyřletého maturitního oboru Autor: Vít Michalec Anotace:Materiál objasňuje význam čárových kódů a současně.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Internet – pojmy, služby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Návrh IP adres a tvorba podsítí
TÉMA: Počítačové systémy
Ukládání dat v paměti počítače
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Adresace v Internetu (1)
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Systém souborů 1.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…

 Internetová doména je jednoznačné jméno počítače nebo počítačové sítě, které jsou připojené do internetu. (  Doménové jméno je tvořeno posloupností několika částí oddělených tečkami.  Části jsou seřazeny podle obecnosti (poslední část např. org je nejobecnější, která se nazývá doména nejvyššího řádu a popisuje rozdělení na země a obecné skupiny organizací)  V doménových jménech lze používat pouze malou část znaků kódu ASCII: znaky anglické abecedy, číslice a pomlčku (každá část jména však musí začínat písmenem a nesmí končit pomlčkou)  Jména nejsou citlivá na velikost písmen ( popisuje stejný počítač jako a každá část jména smí být maximálně 63 znaků dlouhá. Délka celého jména může být maximálně 255 (počet částí však není omezen, tzn. platné jméno může být teoreticky složeno ze 127 jednopísmenných částí).

Příklad stromu doménových jmen  Prostor doménových jmen tvoří strom. V kořeni tohoto stromu je speciální vyhrazené prázdné doménové jméno. Pod tímto kořenem jsou uspořádány všechny domény nejvyššího řádu. V další úrovni jsou domény 2. úrovně atd. (Viz obrázek.)  Přidělování a správa doménových jmen je stejně tak hiearchická. Např. správce domény wikipedia.org rozhoduje o přidělování domén 3. řádu končících na.wikipedia.org, aniž by musel toto přidělování konzultovat např. se správcem domény org.

Informace o registrovaných doménách  K registrovaným internetovým doménám se uchovávají podrobné informace o jejich provozovatelích. K tomu slouží databáze whois, ze kterých lze tyto informace volně získat pomocí množství nástrojů. Tyto informace lze také využít ke zjištění toho, zda je doména volná či nikoli.

KONEC Doufám, že jste se moc neunudili čtením a něco si dokonce i zapamatovali