Selektivní předpoklady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Realizační předpoklady
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kulturní památky UNESCO České republiky – 1. část
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Přírodní předpoklady cestovního ruchu
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Office 2010 – grafické možnosti kancelářského balíku Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Rozevírací menu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Globální problémy světa – ekologické katastrofy
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Základy psychologie – úvod
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Selektivní předpoklady Střední odborná škola Otrokovice Selektivní předpoklady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Markéta Kraváčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Markéta Kraváčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-ZCR/1-PV-1/2 Název DUM Selektivní předpoklady Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Zeměpis cestovního ruchu Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: výběr vhodných oblastí a turistů pro cestovní ruch Vybavení, pomůcky Dataprojektor , atlas Klíčová slova Politické faktory, ekonomická úroveň, ekologické vlivy, dočasné vlivy, administrativní a technické podmínky, výběr účastníků Datum 17. 1. 2013

Selektivní předpoklady selekce = výběr  Umožňují vybrat oblasti cestovního ruchu (destinace) a účastníky, kteří mají nejlepší předpoklady pro účast na CR.   politické faktory ekonomická a životní úroveň ekologické podmínky dočasné vlivy administrativní a technické podmínky výběr účastníků

1. Politické faktory destinace. Hlavním předpokladem je mír a bezpečnost navštívené destinace.   Nevhodné jsou oblasti, které působí jako tzv. ohniska neklidu. (kde je ohrožena bezpečnost turistů): válečné konflikty terorismus kriminalita fundamentalismus – nenávist vůči jinému náboženství (islám) rasismus (např. apartheid) občanské války charakter politického systému (totalitní režimy)

2. Ekonomická a životní úroveň Nejméně se navštěvují nejchudší země světa (hladomor, špatná zdravotnická a hygienická situace v zemi, rizika přenosných chorob a nákaz…) Důraz na cestovní medicínu (očkování, návštěva lékaře před cestou, dobře vybavená lékárnička, znát svůj zdravotní stav, vhodné oblečení a obuv) nevystavovat majetek (šperky, peníze, značkové oblečení…), uschovat pečlivě doklady (pořídit kopie pasu), vyhnout se nebalené vodě (pozor led!), ovoci a jídlu na ulici, volným zvířatům apod.  

3. Ekologické podmínky a dočasné vlivy Kvalita životního prostředí Těžba, elektrárny, smogové zóny, průmyslové zóny, nadměrná doprava Přírodní katastrofy: povodně, vulkanismus, zemětřesení, požáry, tornáda, laviny sesuvy půd, tsunami… Ekologické katastrofy Stávky a demonstrace (např. v dopravě)

Obr. 2 Obr. 4 Obr. 3

4. Administrativní a technické podmínky Soubor právních předpisů zákonů a vyhlášek o CR (celní, devizové předpisy, pasové a vízové podmínky, cestování bez hranic – Schengenský prostor) Nutnost očkování do některých zemí Požadavek denního limitu finančních prostředků na pobyt Rozvoj informačních technologií, rezervační systémy, úroveň dopravy a služeb základních i doplňkových

Schengenský prostor Tmavě modrá barva označuje plné členy, světle modrá signatáře, kteří se dosud plně neúčastní. Žluté tečky jsou malé státy, které nejsou členy EU, ale mají zájem o vstup do schengenského prostoru. Monako (tyrkysová tečka) není signatářem Schengenské dohody, ale fakticky se stalo součástí schengenského prostoru díky bilaterálním úmluvám s Francií. Schengen – vesnice v Lucembursku, 1985 podepsána Schengenská dohoda (rušení kontrol na společných hranicích) Obr. 1

5. Výběr účastníků Urbanizační předpoklady – cestovní ruch je typickou aktivitou městského obyvatelstva. Státy, které mají vysoký podíl městského obyvatelstva, mají také nejvíce účastníků cestovního ruchu, kteří cestují do zahraničí. Demografické předpoklady – z demografických činitelů (činitelů, které charakterizují složení obyvatelstva) se nejvíce uplatňuje ve vztahu k cestovnímu ruchu hustota obyvatelstva. Platí pravidlo, že účast obyvatelstva na cestovním ruchu vzrůstá s rostoucí hustotou obyvatelstva dané oblasti. Sociální předpoklady – k sociálním předpokladům řadíme především ekonomickou aktivitu. Nejčastěji se účastní cestovního ruchu pracovně aktivní (zaměstnaní) obyvatelé, pro které je cestovní ruch jedním z hlavních zdrojů odpočinky.

Důležitá je příslušnost k sociální a profesní skupině, záleží na rodinných poměrech, finanční situaci, zaměstnání apod. Nejvíce cestují lidé nejvyspělejších států s vysokou životní úrovní (USA, Japonci, Britové, Němci, Z Evropa, Austrálie, JAR...) dále lidé s vyšším vzděláním, ekonomicky aktivní (mají peníze, potřebují načerpat pracovní síly), lidé s dostatkem volného času (důchodci a studenti, využívající mimosezónních slev).   Rozhodují i psychologické faktory: módnost oblasti, reklama a propagace CK , znalost jazyků…

Kontrolní otázky: Zjisti aktuální politické problémové oblasti jednotlivých kontinentů (využij TV zpráv, internetu, novin a jiných médií) Připrav aktualitu přírodních nebo ekologických katastrof ve světě. Vzhledej státy s nejvyšším HDP.

Seznam obrázků: Obr. 1. anonym, [vid. 18. 12. 2012], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/MSH80_eruption_mount_st_helens_05-18-80.jpg Obr. 2. anonym, [vid. 18. 12. 2012], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2b/2004_Indian_Ocean_earthquake_Maldives_tsunami_wave.jpg Obr. 3. anonym, [vid. 18. 12. 2012], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Bushfire_Australia.jpg/220px-Bushfire_Australia.jpg Obr. 4. anonym, [vid. 18. 12. 2012], dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/SchengenAgreement_map.png

Seznam použité literatury: [1] Holeček M., Mariot P., Střída M. „Zeměpis cestovního ruchu“, Nakladatelství České geografické společnosti, s. r. o, Praha, 1999, ISBN 80-86034-39-9 [2] Galvasová I., Binek J.,Holeček J., Chabičovská K., Szczyrba Z., „Průmysl cestovního ruchu“, GaREP, spol. s. r. o. Praha, 2008, ISBN 978-80-87147-06-1