Vybudování digitální studovny v knihovně FŽP UJEP projekt F ondu rozvoje vysokých škol 2002 Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitel: Ivana Suchá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola, Základní škola a Praktiucká škola,
Advertisements

Seznámení s počítačem.
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
Základy počítačů a kancelářský software
Kateřina Svobodová a Markéta Pospíšilová
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
Počítačová grafika - úvod
Základní součásti PC Základní Škola.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název: Access - i mport dat z tabulky zpracované v Excelu Autor: Ing. Antonín Dvořák Datum (období) vytvoření: Předmět: Informační a komunikační.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Obor informační technologie
Regionální knihovna Karviná Informační oddělení Kde nás najdete? Centrum 2299 Karviná – Mizerov.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
T1: Základy práce s počítačem
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
© 2007 IBM Corporation Duben, 2007 Dokumentová řešení IBM pro státní správu Daniel Beneš.
Počítač a jeho složení.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Krajský úřad Libereckého kraje
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
INFORMATIKA 8 Skenování a tisk III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Informatika a výpočetní technika
Modernizace počítačové učebny se zaměřením na geoinformační technologie projekt F ondu rozvoje vysokých škol Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitelé:
Katedra počítačů ČVUT FEL
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
INFORMATIKA 8 Windows od r do r III2 – I8- 09.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Identifikátor materiálu: EU
Přehled aktivit, k nimž bude klub využíván:  Vyplnění volného času o přestávkách a volných hodinách. › Vypracovávání domácích úkolů › Možnost práce na.
Rozdělení softwaru Obecná informatika. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Smíchovská střední průmyslová škola Preslova 25 Praha 5 - Smíchov Představíme Vám ve zkratce naši školu…
MICROSOFT OFFICE teorie. MICROSOFT OFFICE Microsoft Office je kancelářský balík od americké firmy Microsoft. Firma Microsoft je největší softwarovou firmou.
Knihovnické systémy. Knihovnické systémy Kombinovaná forma výuky PhDr. Miloslava Faitová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni tel.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
VŠICHNI MÁME STEJNOU CESTU
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Historické fondy VKOL - ukázky
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po jedenácté!
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Transkript prezentace:

Vybudování digitální studovny v knihovně FŽP UJEP projekt F ondu rozvoje vysokých škol 2002 Řešitel: Ing. Jitka Prchalová Spoluřešitel: Ivana Suchá

Cíl projektu  vybudování moderní digitální studovny  zpřístupnění informačních databází z knihovnického fondu  archivace obtížně dostupných dokumentů  zpřístupnění studijních materiálů v digitální podobě  zlepšení samostatné tvůrčí odborné práce studentů

Způsob řešení  technické vybavení studovny (počítačové stoly a židle)  nákup hardwaru a softwaru  zapojení do univerzitní sítě  nákup knih, multimediálních encyklopedií a učebnic  nákup spotřebního materiálu (CD ROM, CR-RW a DWD disků, disket a ZIP mechanik pro zálohy skenovaných dokumentů)

Výstupy 7 počítačů včetně softwaru  operační systém Windows XP Pro CZ  Adobe Acrobat CZ 5.0  knihovnický program OPAC  multifunkční stroj  černobílé skenování, tisk a kopírování  skener formátu A3  laserová barevná tiskárna formátu A4  zálohovací zdroj

Výstupy  velké množství studijní a odborné literatury  multimediální encyklopedie a učebnice  3 přístupy do internetové databáze „Katalog odpadů“  roční předplatné časopisu „National Geographic“.

Knihy, učební pomůcky, CD-ROM Encyklopedie Universum (komplet - CD) Jak zvládnout testy ECDL (1 ks) Internet a §§§ Příručka pro oblast ŽP (+ SW) Ottova encyklopedie (komplet CD-ROM) Právo informačních a telekomunikačních systémů, Autorský zákon České hrady, Encyklopedie minerálů, Geografické tabulky, Geologické vycházky, Modrá planeta, Flóra a fauna, Svět zvířat Audionosiče MC, hlasy živočichů Sovy Rukověť myslivce – hlasy zvěře Ptáci rákosin a okolí vod Hlasy dravců Kukačka, lelek, rorýs,.... Hlasy našich žab Pěvci I Pěvci II Pěvci III

Multimediální učebnice a encyklopedie LM - Millenium Line Lingea Lex AJ velký Lingea Lex NJ velký Slovník spisovné češtiny Velký slovník cizích slov Heuréka univerzální encyklopedie Encyklopedie přírody 2.0 LM-EduROM - Biologie 2 ATF 6.3 – Psaní všemi deseti – single Naší přírodou krok za krokem Encyklopedie zvířat TS Biologie - Tajemný svět hmyzu – single Eurotran 2002 – Komplet překladačů Pravopisný slovník Encyklopedie BRITANNICA 2003 Ultimate Ref. Suite Grada - Botanika a zoologie komplet - multi EDU Úplný atlas jehličnatých dřevin Interaktivní výuka Office 2000 – multi Interaktivní výuka MS Word 2002 (multi EDU) Multimed. učebnice MS Excel multi EDU Obsluha PC - MS Windows XP - multi EDU MS Access 2002 multim. příručka (multi EDU) Biologie - zoologie - multi EDU Putování světem rostlin - multi EDU Videoatlas bezobratlých živočichů - multi EDU Windows XP (kniha, 5 ks)

Dosažené výsledky Vytvořena digitální studovna s přístupem:  k informačním databázím z knihovnického fondu  k informacím na Internetu  k informacím na nosičích CD ROM a DWD

Možnosti digitální studovny:  vyhledané dokumenty vytisknout černobíle i barevně  naskenovat dokumenty, fotografie či mapy až do formátu A3 černobíle i barevně  kopírovat z presenčního fondu knihovny či časopisů  rozšířený přístup k elektronickému katalogu OPAC  archivace dokumentů v digitální podobě

Přínos k rozvoji FŽP UJEP  zapojení nové informační technologie do vzdělávacího, vědeckého a řídícího procesu  možnost vyhledávání informací v informačních databázích knihovny a internetu  lepší zpřístupnění informací z knihovního fondu  rozšíření knihovnického fondu o multimediální CD  možnost archivace obtížně dostupných dokumentů v digitální formě

Finanční rozpočet projektu