210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK 2010 18. - 24. 10. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
„Open Access“ – světové hnutí a revoluce v přístupu k publikování
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
OPEN ACCESS, OTEVŘENÁ VĚDA, PROPAGACE, VZDĚLÁVÁNÍ DOKTORANDŮ A VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ Věra Pilecká, Lenka Němečková.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Jaký byl OPEN ACCESS WEEK 2010 v Česku Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Mgr. Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Bibliotheca academica.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Digitální knihovna ZČU v Plzni a principy otevřeného přístupu Seminář pro knihovníky ZČU Mgr. Anna Vyčítalová 5. a , Univerzitní knihovna ZČU,
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Seznamy digitálních knihoven
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.  Seminář se uskuteční ve dvou sekcích (1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ) a bude zaměřen.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy: Lze zde hledat pouze časopisy jako celek, nikoliv.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
Bibliografická a rešeršní činnost Získávání primárních dokumentů 2011.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Další zdroje informací pro vědu Mgr. Lenka Němečková PhDr. Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Ústřední knihovna FSS MU
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Informační zdroje pro germanistiku
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Predátorské praktiky vydavatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Web of Science – Journal Citation Reports
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Transkript prezentace:

210 mm Národní technická knihovna podporuje...

OPEN ACCESS WEEK

3 210 mm Co to je Open Access Week?  Open Access Week (OAW) je celosvětová iniciativa, jejímž cílem je podpora a propagace otevřeného přístupu k vědecko-výzkumným výsledkům.  Letos jde již o druhý ročník celotýdenní události. OAW předcházela jednodenní akce „Open Access Day“, konaná v roce 2008 organizacemi Public Library of Science, SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) a Students for FreeCulture.

4 A co se k OAW děje v České republice?  Za ČR se k Open Access Week letos poprvé připojila Asociace knihoven vysokých škol ČR, knihovny Akademie věd ČR, Národní technická knihovna a některé univerzitní knihovny.  Vedle poskytování informací na stránkách jednotlivých institucí pořádají někteří účastníci odborné semináře či workshopy (např. Open Access workshop na Ústavu práva a technologií na Právnické fakultě Masarykovy univerzity). 210 mm

5 Co vlastně znamená „Open Access“? 210 mm  Open Access je iniciativou, která má za cíl zajistit trvalý a bezplatný online přístup k výsledkům vědy a výzkumu.  K OA je možné přistupovat 2 cestami: Zlatá cesta → autoři své odborné články publikují v Open Access časopisech Zelená cesta → cesta auto-archivace; autoři své eprinty zpřístupňují ve vlastních otevřených repozitářích (osobních, institucionálních, předmětových)

6 Má pro mě OA nějaké výhody? 210 mm  Výhody pro vědce Vyšší citovanost vaší práce Rychlý přístup k nejnovějším informacím  Výhody pro vydavatele Zvýšení čtenosti Zvýšení citovanosti publikovaných článků → zvýšení impakt faktoru  Výhody pro studenty Efektivní přístup k informacím Zvýšení kvality studia

7 Open Access mě zaujal, co dál?  Pokud hledáte OA časopisy, můžete navštívit Directory of Open Access Journals. Tato databáze obsahuje přes 5541 časopisů z mnoha oblastí a najdete ji na adrese:  Dokumenty zveřejňované v OA režimu jsou ale také ukládány do repozitářů. Na internetu je dostupný adresář uložišť z celého světa OpenDOAR, a to na adrese: mm

8 Co NTK a Open Access?  V roce 2009 NTK pořádala odborný seminář „Elektronické informační zdroje pro technické obory“, kde mimo jiné zazněly 3 příspěvky o OA. Prezentace z této akce můžete nalézt na stránkách knihovny -  Na Open Access narazili ve svých příspěvcích také přednášející mezinárodní konference Knowledge-Research- Education I tyto příspěvky můžete najít na na stránce věnované konferenci KRE mm

9 Má NTK nějaké OA zdroje?  Má. Mezi elektronickými zdroji můžete najít dva, a to: IEEE Computer Society Digital Library DOAJ 210 mm

10 Angažuje se NTK v nějakém OA projektu?  Ano, NTK v dubnu 2010 podepsala dokument „Expression of interest to join SCOAP3“. Vyjádřila tím podporu konsorciu SCOAP3, které má za cíl rozvoj publikování pod Open Access a rozvoj otevřených repozitářů, vhodných pro ukládání preprintů a výsledků zkoumání v oblasti HEP (High-Energy Physics) – fyziky částic. 210 mm

11 Závěrem  Více informacích naleznete na stránkách iniciativy Open Access Week - nebo také na stránkách Národní technické knihovny v sekci „Open Access v NTK“.  Máte-li k Open Access (Week) jakýkoliv dotaz, můžete se obrátit na Terezu Simandlovou – telefonicky či em: 210 mm

mm