Nové v Teorii redistribučních systémů (Něco jako Vorrede k vystoupení J. Miholy) Radim Valenčík VŠFS9.2.2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie her a redistribuční systémy - co nového? II Radim Valenčík VŠFS
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Teorie her jako bojové umění II. Radim Valenčík Vysoká škola finanční a správní Březen 2012.
Jak snadno přijít k penězům
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Nejbližší úkoly III (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Nové v TRS Pracovní podklad na seminář EPS-SI VŠFS Radim Valenčík VŠFS Září 2010 (Je průběžně upřesňováno do doby konání semináře)
Jaký vliv má na naše reformy proces vytváření struktur založených na vzájemném krytí porušování obecně přijatých zásad? Jiří Šnajdar, Radim Valenčík Příspěvek.
Matematické základy Teorie redistribučních systémů (pracovní podklady na teoretický seminář 4.11.) Radim Valenčík VŠFS.
Nejbližší úkoly (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Pracovní či spíše zárodečná verze dvou příspěvků na konferenci Lidský kapitál a investice do vzdělání, kterou pořádá VŠFS 23. – v prostorách.
Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Diskuse pořádaná časopisem Marathon
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
3 EFEKTIVNOST TRHU.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Nové v teorii redistribučních systémů (leden 2008) Doc. Radim Valenčík CSc.
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
TEORIE HER.
Matematika a realita ve vědě o společnosti (zkušenosti z aplikace teorie her) …a ještě konkrétněji: z rozpracování teorie redistribučních systémů Radim.
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
1 TEORIE HER Nejmenovaná studentka, písemka, 2003: „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“ „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Nashova rovnováha v elementárním redistribučním systému
„Proč se zhoršují výsledky českého školství? (A co s tím?)“ (A opravdu se zhoršuje?) Fontes Rerum Radim Valenčík VŠFS.
III. Analýza nabídky Přehled témat 8. Technologie 9. Minimalizace nákladů 10. Maximalizace zisku 11. Alternativní teorie firmy.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. 16. PŘEDNÁŠKA.
Teorie her pro manažery
Teorie chování spotřebitele
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Základy pedagogické metodologie
Následnost a kauzalita. Modely umožňují poznávání reality Jsou nástrojem humálníhoexperimentování. Co je to model? Co je to matematický model? Jaké jsou.
Teorie her, teorie redistribučních systémů a teorie veřejné volby
Teorie her, volby teorie redistribučních systémů a teorie veřejné
Podstata přebytku spotřebitele
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 5.
Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
Generátory tvorby hodnoty
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
1. Úvod do teorie her Martin Dlouhý VŠE v Praze. Organizační záležitosti Přednášející: Martin Dlouhý, katedra ekonometrie, Fakulta informatiky a statistiky,
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
4. Vězňovo dilema, kooperativní hry, grafické řešení Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Hynek Jemelík Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše 14.
2. Hra v normálním tvaru, hra s konstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
3. Hra s nekonstantním součtem Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
Definiční obor a obor hodnot
Teorie her, teorie redistribučních systémů a teorie veřejné volby
Teorie chování spotřebitele
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Management - Ovlivňování
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Nové v Teorii redistribučních systémů (Něco jako Vorrede k vystoupení J. Miholy) Radim Valenčík VŠFS

Nejdůležitější – přechod od her se 2 hráči k hrám se 3 a více hráči. Redukce na hry se 2 hráči značné výhody, proto je snaha „vtěsnat“ do konceptu her se 2 hráči hry se 3 a více hráči. Typickými příklady jsou: - Tragédie společenského vlastnictví - Černý pasažér - Dilema dobrovolníka. Ale pozor! (Viz dále.)

Ve všech těchto hrách velmi závisí na tom, jak se zachovají ostatní hráč. Pro hráče zvaného „Ostatní hráči“ ovšem platí následující: - Tvoří jej více hráčů. - Každý z těchto ostatních hráčů podléhá stejným dilematům, resp. nachází se ve stejných podmínkách jako výchozí hráč. - Ve struktuře hráče „Ostatní hráči“ se hraji hry, které nelze zcela redukovat na hry se dvěma hráči. Proto redukce („vtěsnání“) her se 2 hráči na hry (do her) se dvěma hráči je neúplná. Nový moment je zde například to, že dva hráči ve hře se 3 hráči (obdobně pak více hráčů ve hrách s více hráči) uzavřou koalici a uplatňují společný potup (diskriminují, trestají apod.) třetího hráče.

Vezměme si hru typu Tragédie společenského vlastnictví, kdy hráče „Ostatní hráči“ tvoří dva hráči (tj. neredukovaná hra je se 3 hráči). Hráč A se rozhodne čerpat vodu bez omezení. Hráč (B-C) chce (na základě dohody hráčů B a C) čerpat vodu regulovaným způsobem. Dohodnou se a dohodu dodržují. Pokud hráč A vodu čerpá bez omezení, potrestají jej. I zde ovšem připadá v úvahu možnost koalice např. A a C, pokud tito dva spolu uzavřou dohodu, že budou čerpat vodu na základě vzájemné dohody tak, aby o tom hráč B nevěděl (tj. koalice bude uzavřena na jeho úkor).

Zde platí, že je: - Symetrické postavení hráčů ve většině parametrů. - Koalice všech hráčů (respektování dohod, vzájemně přijatých pravidel či zásad, kooperace apod.) přináší největší společný výkon. - Dohoda některých hráčů na úkor ostatních vede ke snížení výkonnosti celého systému, a tudíž hráči si mohou rozdělit méně. - Každý hráč řeší dilema mezi vlastním prospěchem a prospěchem celku, který může za určitých podmínek proměnit ve vlastní prospěch – jde právě o tyto „určité podmínky“. - V systému může vzniknout vítězná, resp. dominantní koalice, která umožní hráčům, kteří v ní jsou a kteří se dohodli, rozdělit výplaty všem hráčům, ovšem s přihlédnutím k omezení výkonnosti celého systému. - Systém je otevřený dalším změnám (hráči si např. mohou dávat podbízivé nabídky, koalice se mohou měnit, hra přechází z jednoho stavu do druhého, což lze chápat i jako proces vyjednávání o tvorbě koalic a výši výplat).

Tragédie společenského vlastnictví a čerpání vody: Optimální rozdělení: V případě, kdy se rovnají mezní výnosy z jednotky vody, tak: 6:4.2 Tehdy všichni tři vyrobí nejvíce. Odpovídá to i smyslu, kdy se pole vyplatí obdělávat a kdy ne a jak si rozdělit přebytek. Důležitý aspekt: - Solidarita „ex ante“: Rozdělíme si vodu „spravedlivěji“. - Solidarita „ex post“. Rozdělíme si zisky „spravedlivěji“. Je třeba odlišovat – první má nutně dopad na celkový příjem, druhé ne nutně.

Malá vložka: Nositelka Nobelovy za ekonomii za rok 2009 E. Ostrom (oceněná za analýzu společenského vlastnictví) nabízí jiný pohled na řešení tohoto dilematu. Na základě bohatých empirických výsledků předkládá řešení v podobě samosprávy. Společné vlastnictví lze spravovat svépomocí bez centrálního řízení. Dobrovolně vzniklé společenství dokáže samo spontánně vytvořit efektivní správu společenského vlastnictví. Jinými slovy, dobrovolně vzniklé společenství dokáže chránit společné vlastnictví, alokovat plody tohoto vlastnictví mezi své členy a eliminovat černé pasažéry. E. Ostromová nevytváří matematické modely, ale zkoumá společenské instituce formou analýzy rozsáhlého empirického materiálu z různých částí světa a uplatňuje vývojový pohled. Člověk podle ní chybuje, ale současně se učí, resp. umí se poučit z chyb. Rozhodně by stálo zato, abychom se (např. „očima“ některého z našich studentů píšícího závěrečnou práci) podívali na to, jaký aparát použila. Pokud jsme schopni dodat lepší modelový aparát, bude zajímavé konfrontovat interpretaci jejích empirických výsledků s výsledky založenými na použití aparátu. Literatura k danému tématu je dostupná, a to i v naší knihovně.

Z hlediska teorie tak máme: - Na jedné straně hry s více hráči redukované na hry se dvěma hráči. - Na straně druhé „čistý model“ elementárního redistribučního systému a od něj se odvíjející teorii redistribučních systémů. Z toho vyplývá hlavní závěr: Každý krůček v analýze elementárního redistribučního systému má mnohem větší roli, než jsme doposud chápali.

Děkuji za pozornost – výzkum – Teoretický seminář EPS ACTA VŠFS (Marathon)