Jan Zámečník, 7. kruh 21. 10. 2009. Obsah prezentace 1)Obecně o pumpách 2)ATPáza 3)Na + /K + ATPáza 4)Další důležité ATPdip.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické vlastnosti buňky
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Fyziologie buňky Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Štěpánka Zemenová, 8.kruh
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Úloha ledvin v regulaci pH
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
POSUVNÉ MĚŘÍTKO Měřidlo, které je přesnější než pravítko, měří s rozlišením na 0,1mm. Existují i posuvná měřítka s rozlišením na 0,05 - 0,02 mm (vernierová).
Složení živých soustav
Fyziologie vylučování ledvinami
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Chemická stavba buněk Září 2009.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Membrána. Nutnost oddělit se od vnějšího prostředí a kompartmentalizovat vnitřek pro různé biochemické a informační děje Membrány.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Dýchací řetězec (DŘ) - testík na procvičení -
Pohlavní soustava muže
Hormonální řízení.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_536.
Biochemie Úvod do biochemie.
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_335 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Filip Tomeš Předmět Biologie.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Obr. 1 Pro 6. ročník Opakování buňky.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
5. Klidový potenciál.
Digitální učební materiál
Kalcitotropní hormony
Membrány a membránový transport
Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
Martina Kmecíková, kruh 7, roč. 2009/2010
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Gorila nížinná Biologie.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
Milan Chovanec Ústav fyziologie 2.LF UK
Transport látek, osmóza
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Kontrakce srdečního svalu
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Stavba lidského těla.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Přenos látek přes membránu
FYZIOLOGIE ČLOVĚKA Tělesná výchova a sport - kombinované studium -
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Buněčná fyziologie Buněčné membrány: 1.1 Vlastnosti membrán
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
KLIDOVÝ MEMBRÁNOVÝ POTENCIÁL
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Nové trendy v patologické fyziologii
Transkript prezentace:

Jan Zámečník, 7. kruh

Obsah prezentace 1)Obecně o pumpách 2)ATPáza 3)Na + /K + ATPáza 4)Další důležité ATPdip

Když se řekne „pumpa“…

Pumpa je v buněčné biologii označení pro protein nejčastěji na buněčné membráně, který umožňuje aktivní transport některých částic, zejména různých iontů. Pro pohon pump se velmi často spotřebovává molekula adenosintrifosfát (ATP) a takové pumpy jsou pak nazývány ATPázy. Díky buněčným pumpám se vytváří určitý gradient. Když se v biologii řekne „pumpa“… Obr. 1

ATPáza = adenosin trifosfatáza - katalyzuje hydrolýzu ATP na ADP a fosfát (případně hydrolýzu ATP na AMP a pyrofosfát) - součást spousty proteinů spotřebovávajících energii - často se jmenuje podle podle iontu, který je nutný k její aktivaci Obr. 2

Základní ATPdip - Na + /K + ATPáza (nejdůležitější) - Ca 2+ ATPázy - H + -K + ATPáza - V-ATPáza (protonová) - F-ATPáza (= ATP syntáza)

Na + /K + ATPáza = Na + /K + pumpa = Sodíko-draslíková aktivovaná adenozintrifosfatáza; P-typ - nejdůležitější pumpa pro udržení biochemické rovnováhy buňky - spotřebuje 24 % buňkou vytvořené energie (až 70 % u neuronů) → velká část bazálního metabolismu - inhibitor: ouabain

- antiport: 3 Na + za 2 K + (→ vazebný poměr 3:2) - heterodymer (α a β podjednotky) Jednotlivé kroky: 1) Vazba 3 Na + → aktivace místa pro ATP 2) ATPáza rozštěpí ATP → změna konformace 3) Na + a TDP se uvolní, fosfát drží konformaci 4) Vazba 2 K + → změna konformace 5) uvolnění P a K + → … Obr. 2

Regulace Na + /K + ATPázové aktivity - druhý posel (cAMP, DAG,…) - hormony štítné žlázy, Aldosteron (→ genom → produkce) - inhibitor: ouabain - ledviny: blokování dopaminem → fosforilace → ↓ Na + - zvýšení aktivity díky G-aktinu cytoskeletu

Ca 2+ ATPáza - P-typ; dva základní druhy: - PMCA (na vnější membráně) - SERCA (na sarkoplazmatické m.) - PMCA vyčerpává Ca 2+ z buňky (signalizace!) - SERCA odčerpá Ca 2+ po ukončení kontrakce

Obr. 3

= V-ATPáza = „protonová pumpa“ - samostatný přenos protonů → ↓pH - na membráně organel (endozómy, lysozómy, acrozóm...) - buňky kanálků (pro reabsorbci hydrogen- uhličitanů), osteoklasty, makrofágy, spermie, neutrofilní granulocity, buňky TS, často nádorové buňky H + ATPáza

Obr. 4

H + /K + ATPáza = „protonová pumpa“; P-typ - hlavní protonová pumpa parietálních buněk žaludku - zodpovědná za nízké pH - antiport s K +

ATP syntáza = F-ATPáza = F 1 -F 2 ATPáza - taktéž často řazena mezi ATPázy, za fyziologických podmínek ale ATP syntetizuje! - je nejdůležitějším zdrojem ATP (95 %) - nachází se na vnitřních membránách mitochondrií, využívá gradientu protonů - POZOR!: Při převrácení napětí na membráně začne ATP-syntáza pumpovat protony zpět za rozkladu ATP!

Obr. 5

Děkuji za pozornost! A ať vám pumpy dobře slouží!

Informační zdroje Ganong, F. W.: Přehled lékařské fyziologie, Grada, Praha, Seznam obrázků: ATPsynthase_labelled.png 6-

Obr. 06