le chiffre indéchiffrable

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kryptografie Šifrování
Advertisements

Šikmo ze zadu. Vlek lodí. - za plavby Z boku. - loď kratší 50 m - - vlek kratší 200 m - …a jak to bude ve dne? Bez znaků. Délka vleku je menší než 200.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování Jaro 2008, 7. přednáška.
Asymetrická kryptografie
AutorIng. Martin Allmer ŠkolaEuroškola Strakonice Datum8. Června 2013 Ročník3. Tematický okruhPráce s počítačem Číslo VM Anotace Jak zašifrovat složku.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Tomáš Kuča Prezentace pro paní Cahelovou
Radek Horáček IZI425 – Teorie kódování a šifrování
Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 2013/2014
SWI072 Algoritmy komprese dat1 Algoritmy komprese dat Statistické metody komprese dat a Shannon-Fanův kód.
Šifrování Jan Fejtek – Gymnázium, Dukelská 1, Bruntál
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Zabezpečení informace
Operační mody blokových šifer a hašovací algoritmy
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Úvod do kryptologie Historie a klasické šifry
Historie kryptografie
Jak na Vigenérovskou šifru Kasiského metoda Friedrich Kasiski
Jak na Vigenérovskou šifru Kasiského metoda Friedrich Kasiski
Formální modely výpočtu Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
Použití ozdobného písma (fontu)
Distribuce klíčů. Metoda Diffie Hellman Použiji jednosměrnou funkci f(x)=p x mod q p,q jsou velká prvočísla. Uživatel A zvolí tajný klíč t, uživatel B.
Rozpoznávání v řetězcích
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Gotická kultura. Německo podoba s francouzskými katedrálami, často pouze jedna věž Kolín nad Rýnem Ulm Štrasburk Freiburg im Breisgau sv. Štěpán ve Vídni.
Teorie čísel a kryptografie
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Teorie čísel a šifrování Jan Hlava, Gymnázium Jiřího Ortena Kutná Hora Petr Šebek, Gymnázium Uherské Hradiště.
FEAL Fast Encipherment Algorithm Akihiro Shimizu Shoji Miyaguchi, 1987.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
RSA šifra Ronald Rivest, Adi Shamir a Leonard Adlemann.
Správa IS ve velkých organizacích Autor: Jiří Drábek Vedoucí práce: Ing. Vladimír Beneš Oponent: Ing. Tomáš Melichárek Autor: Jiří Drábek Vedoucí práce:
Formální definice Konečná množina vnitřních stavů Q Konečná vstupní abeceda A Počáteční stav q 0 Množina přijímacích stavů K.
Feistlovy kryptosystémy Posuvné registry Lucifer DES, AES Horst Feistel Německo, USA IBM.
Šifrování pomocí počítačů Colossus 1948 ENIAC.
Hillova šifra Lester S. Hill (1929) Polygrafická šifra Φ: Amx K  Bm
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
McEllisova šifra. James Ellis( ) Clifford Cocks, Malcolm Williamson Alice Bob zpráva šum Odstranění šumu.
Automatické šifrování Enigma. Scrambler Φ(x) monoalfabetická šifra Ψ(x,m) = Φ(x+m mod N)
Bezpečnost systémů 2. RSA šifra *1977 Ronald Rivest *1947 Adi Shamir *1952 Leonard Adelman *1945 University of Southern California, Los Angeles Protokol.
Kódování a šifrování Monoalfabetické šifry Polyalfabetické šifry
Automatické šifrování
Šifrování – historické zajímavosti
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Matematika pro 9. ročník Jehlany – příklady – 2. Jehlan Vypočítejte objem pravidelného trojbokého jehlanu vysokého 5 cm, s podstavnou hranou 6 cm (vyjádřete.
Složitost algoritmu Vybrané problémy: Při analýze složitosti jednotlivých algoritmů často narazíme na problém, jakým způsobem vzít v úvahu velikost vstupu.
Šikmo ze zadu. Vlek lodí. - za plavby
Zabezpečení informace
Wawel Castle, Czartoryski Museum Krakov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Klasické šifry – princip substituce, transpozice
MATEMATIKA – ARITMETIKA 6
Kódování a šifrování Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČViT
Index koincidence Metoda, která umožní zjistit bez dešifrování textu, zda byl text zašifrován monoalfabetickou šifrou, a popřípadě v jakém jazyce byl.
Feistlovy kryptosystémy
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 1_23_Z POHÁDKY DO POHÁDKY.
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Zabezpečení informace
Práce s textovými řetězci
le chiffre indéchiffrable
Úvod do klasických a moderních metod šifrování
Přehled a historie polyalfabetických šifer P.Vondruška
Kódovanie a šifrovanie
Občanská válka v USA.
Transkript prezentace:

le chiffre indéchiffrable Vigenérovská šifra le chiffre indéchiffrable

Leon Battista Alberti (1404-1472 Janov) Santa Maria Novella Florencie

Giovan Batista Bellaso 1505 -1568 Brescia

Blaise de Vigenére 1523-1596

Vigenérovská šifra Šifra není monoalfabetická Index koincidence pro zašifrovaný text nebude odpovídat danému jazyku, ale bude se blížit hodnotě 1/n = 1/26 ~ 0,038

Vigenérovská šifra Klíč: posloupnost (konečná, ne moc dlouhá) hodnot K1, K2, …, Km z intervalu 0..n-1 (m délka klíče). Šifrování f(a1) = a1 + K1 mod n f(a2) = a2 + K2 mod n … f(am) = am + Km mod n f(am+1) = am+1 + K1 mod n ….

Praktická realizace Klíč = heslo Slovo, nebo krátká posloupnost znaků v abecedě.

Vigenérovský čtverec A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y

Příklad Text: Rubikon prekrocime zitra rano Heslo: Cezar A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Text: Rubikon prekrocime zitra rano Heslo: Cezar Rubikon prekrocime Cezarce zarcezarce Tyaibqr orvmvnczoi zitra rano zarce zarc Yikte qaeq

Příklad Text: Rubikon prekrocime zitra rano Heslo: Cezar A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I K L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K M N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L N O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M O P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N P Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O Q R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q S T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R T U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S U V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T V W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U W X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Z A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Text: Rubikon prekrocime zitra rano Heslo: Cezar Tyaibqr orvmvnczoi Cezarce zarcezarce Rubikon prekrocime Yikte qaeq zarce zarc zítra rano

Šifrovací disk z války Severu proti Jihu

Knižní šifra Vigenérovská šifra s heslem delším, než je text šifry Opravdu nerozluštitelná, ale velké nebezpečí je v bočních kanálech Rubikon prekrocime zítra rano Bylpozd nivecerprv nimaj vecerni …

Úkol Pomocí programu KRYPTIK zašifrujte dostatečně dlouhý text Vigenérovskou šifrou a spočítejte jeho index koincidence Pouvažujte (ale negooglujte) o možnostech prolomení Vigenérovské šifry