Potraviny rostlinného původu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Použití luštěnin v kuchyni
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Vlastnosti posloupností
Použití těstovin v kuchyni
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Fach Kellner Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Úvodní lekce do programu Excel Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Aktivní uhlík a polarizované světlo
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Použití zeleniny v kuchyni
Řízení – diagnostika závad, opravy
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Potraviny rostlinného původu Střední odborná škola Otrokovice Potraviny rostlinného původu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /2 Autor ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/1 Název DUM Potraviny rostlinného původu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: rozdělení potravin podle původu, dělení potravin rostlinného původu, význam potravin rostlinného původu Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Rozdělení potravin, potraviny rostlinného původu, kuchařské suroviny a přísady Datum 5. 11. 2012

Potraviny rostlinného původu Náplň výuky Rozdělení potravin podle původu Dělení potravin rostlinného původu Význam potravin rostlinného původu Kontrolní úkol

Rozdělení potravin podle původu Potraviny – mléko, vejce, maso, chléb, mouka aj. podle původu rozdělujeme na: Živočišné obr.1 obr.2 Rostlinné obr.3

Dělení potravin rostlinného původu Ovoce – čerstvé a zpracované Zelenina – čerstvá a zpracovaná Houby Luštěniny Obiloviny a výrobky z obilovin Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny Olejniny a výrobky z olejnin Koření a další ochucovadla Sladidla Káva a kávoviny Čaje Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky

Význam potravin rostlinného původu Potraviny rostlinného i živočišného původu slouží jako kuchařské suroviny a přísady, tj. uplatňují se ve výživě člověka obsahem živin, čili svou energetickou a výživovou hodnotou přispívají k uspokojení energetických a výživových potřeb člověka

Kontrolní úkol Níže uvedené potraviny rostlinného původu zařaď do správné potravinové skupiny: Těstoviny, kokos, moučkový cukr, pšenice, ananas, mrkev, tykev, rohlík, marmeláda, rajský protlak, sádlo, rané brambory, mletá červená paprika, fazole, žampiony, olivový olej, ovocný čaj, med, cibule, hlíva ústřičná, sója, jablko, chleba, škrob, melasa,chřest, kmín, hřib smrkový, kukuřice, melta, čokoládové lupínky, petrželová nať, krystalový cukr, čočka

Řešení Ovoce: kokos, ananas, jablko, marmeláda Zelenina: mrkev, tykev, cibule, rajčatový protlak, chřest Houby: žampiony, hlíva ústřičná, hřib smrkový Luštěniny: fazole, sója, čočka Obiloviny a výrobky z obilovin: kukuřice, rohlík, pšenice, chleba, těstoviny Brambory, výrobky z brambor a další okopaniny: rané brambory, škrob Olejniny a výrobky z olejnin: sádlo, olivový olej Koření a další ochucovadla: kmín, mletá červená paprika, petrželová nať Sladidla: med, moučkový cukr, melasa Káva a kávoviny: melta Čaje: ovocný čaj Kakao, čokoláda a čokoládové cukrovinky: čokoládové lupínky

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: anonym, [vid. 5. 11. 2012], dostupné z: http://wiki.openoffice.cz/wiki/Voln%C4%9B_dostupn%C3%A9_obr%C3%A1zky_a_ cliparty

Seznam použité literatury: [1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, Probulov, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou  

Děkuji za pozornost 