Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TCR-17 Tematický celek (sada): Služby v cestovním ruchu Téma (název) materiálu: Stravovací služby II. Předmět: Technika služeb cestovního ruchu Ročník / Obor studia: 1. / obor cestovní ruch Autor / datum vytvoření: Mgr. Petra Těšitelová/ Anotace: Výukový materiál je určený k výkladu nové látky na téma: Stravovací služby – kategorizace hostinských zařízení Metodický pokyn: Prezentace je určena k promítání v hodině nebo samostudiu
KATEGORIZACE HOSTINSKÝCH ZAŘÍZENÍ Hostinská zařízení restauračního typu se člení na: A/ restaurace B/ bary
A/ KATEGORIE RESTAURACE Charakteristika: dominantní je prodej pokrmů možnost zakoupení nápojů
DRUHY PROVOZOVEN 1/ restaurace 2/ pohostinství 3/ jídelní restaurační vozy 4/ motorest 5/ samoobslužná restaurace 6/ bufet 7/ bistro 8/ občerstvení, kiosek
B/ KATEGORIE BAR Charakteristika: dominantní je prodej nápojů možnost různých forem spol. zábavy
TYPY PROVOZOVEN 1/ denní bar 2/ lobby bar 3/ noční bar 4/ vinárna 5/ kavárna 6/ expresso 7/ hostinec 8/ pivnice 9/ výčep piva
OZNAČENÍ U vstupu na viditelném místě kategorie pohostinského zařízení jméno a název provozovatele jeho IČ, adresa jméno odpovědného vedoucího provozní doba
Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. POUŽITÉ ZDROJE ORIEŠKA, Ján. Služby v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 2010, ISBN